Ma 2018 december 11. kedd, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Véget ért a Garam Mente Értékfeltáró Kollégium
E-mail Nyomtatás PDF

Mint már korábban szó esett róla, befejeződött a Garam Mente Értékfeltáró Kollégium. A hétvégén a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a nánai székhelyű LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás a párkányi Művelődési Házban tartotta meg a rendezvény zárókonferenciáját.
Lezsák Sándor, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az Értékfeltáró Kollégiumok létrehozója üdvözlő szavában, majd a zárórész értékelésében mondta a fenti idézetet, mely mottója is lehetne a mozgalomnak.

Az elnök úr méltatta az ifjak kutatómunkáját, s értékelte azt a felbecsülhetetlen kulturális-szellemi értéket, melyek még máig feltáratlanok falvainkban, városainkban itt, az Alsó-Garam mentén is, csakúgy mint a Kárpát-medence többi magyarlakta területén, ahol már szintén zajlanak a kutatások.

A rendezvényre meghívták a 33 település koordinátorait, adatközlőit, polgármestereit, az MKP, s a Csemadok járási vezetőit, és természetesen  minden érdeklődőt. Megtelt a kultúrház nagyterme, több mint kétszázan voltak kíváncsiak a kutatók munkájára.

A kutatásban csaknem negyven magyarországi és Kárpát-medencei egyetemista vett részt, de közreműködött még közel hatvan ember.

A konferencia fő programja a kutatók által bemutatott 33 település értékeiről szóló beszámoló volt. Nehéz helyzetben voltak a diákok, mert négy percbe kellett összesűríteni az információhalmazt, egy-egy település gazdag értékeiről, jeles személyeiről szóló képes bemutatóval.

A négyórás program szinte észrevétlenül lepergett, hiszen olyan színes, tartalmas beszámolókat adtak közre az előadók, hogy nem tűnt hosszúnak a délután. Annál inkább sem, mert kultúrműsorral is gazdagították a programot a szervezők.

A kultúrműsort moldvai és Vág, illetve Garam menti táncokból összeállított igen színvonalas bemutatóval kezdte a Hégli Marianna  vezette párkányi Kisbojtár. Majd bemutatkozott a  Kecskemétről érkezett Kurázsi Táncműhely csoportja zenekarával, mely fellépésével fergeteges hangulatot teremtett. A zárórészben a kétyi Bohák Emese gyönyörű népviseletben és igen szép hangjával szintén népdalokkal zárta a konferenciát.

Dr. Szabó Mátyás budapesti szakmai vezető ismertette a kutatók munkáit összegző 300 oldalas, DVD melléklettel ellátott kiadványt, amelybe minden adatközlő, koordinátor munkája bekerült.

A szünetben a megjelentek megtekinthették az igen értékes fotókiállítást, amelynek anyaga a gyűjtések során jött létre. Majd mindenki megkóstolhatta a népviseletbe öltözött kisgyarmati lányok által kínált, helyi szokás szerint elkészített „menyasszony máját“.

A rendezvényen néhány település polgármestere is megjelent, de sok érdeklődő eljött nemcsak az érintett falvakból, hanem máshonnan is.

felvidek.ma

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. December >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink