2021. június 17. csütörtök Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Torockó-Aranyosszék Kollégium

A Torockó-Aranyosszék Kollégium résztvevői 2017. március 27. – április 2. között végeztek egy hetes adatgyűjtő terepmunkát Torockón, Torockószentgyörgyön és az Aranyosszék településein, összesen 17 helyen. Az első terepmunka során egy 17 oldalas, 30 pontból álló kérdőívet töltöttek ki a lakosok válaszai alapján az értékek felkutatása céljából. Most, a második forduló alkalmával ezt a munkát folytatták tovább, illetve az első terepmunka alkalmával meglátogatott családokhoz tértek vissza mélyinterjú készítésére. A településekről, természeti és épített értékekről légifelvétel is készült.


A kollégium munkáját a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. támogatja.

A terepfelmérésre a Szegedi Tudományegyetem Néprajz Tanszékéről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Gödöllői Tudományegyetemről érkeztek hallgatók és oktatók. Ezen kívül a csoportban voltak nyugdíjas pedagógusok és a téma iránt érdeklődők is. A munkát a helyi települések lelkészei (unitárius, református) segítették, akik részt vettek a kutatásban és az értékőrző személyek előzetes megkeresésében is.

Dr. Keszeg Vilmos, a Babes-Bolyai Tudományegytem professzora, a Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola Irányítója, a kollégium szakmai vezetője hasznos tanácsokkal látta el a kutatókat a terepmunka elején, illetve egyeztették a szakmai kiadvány részleteit is.

A második terepfelmérést összegző konferencia 2017. április 1-jén 10 órakor volt, ahol prezentáció bemutatásával számoltak be a kutatók az elvégzett munkáról.  Az eseményen részt vett dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora is, aki az elhangzott beszámolók után értékelte a kollégium munkáját.

Jelenleg a DVD melléklettel ellátott szakmai kötet és a kiállítási anyag rendezése, szerkesztése zajlik. A szakmai záró konferenciára 2017. május 27-én kerül sor Bágyon településen. 

Sütőné Gulyás Éva
Torockó-Aranyosszék Kollégium
technikai vezető


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban