Ma 2018 december 11. kedd, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Sószoba a könnyebb légzésért
E-mail Nyomtatás PDF


A só csodás hatásait a Lakiteleki Népfőiskola Gyarmati Dezső Tanuszodájába látogatók is élvezhetik, hiszen lehetőségük van az uszoda épületében kialakított sószoba használatára. Napi gyakorisággal 30-40 perces ellazulás javasolt, amely jó közérzetet biztosít.

Mivel mellékhatása nincs, azok kivételével, akik nem bírják a sós, párás, tengeri levegőt, születéstől az élet végéig mindenkinél alkalmazható!

A sószobában a gyerekeknek játékokat és könyveket is elhelyeztek, hogy az ott töltött idő számukra a szórakozásról is szóljon. A felnőttek pedig újságokat, köteteket lapozgathatnak a felfrissülés ideje alatt.

A sótéglák jótékony hatásáról:

Az oldat és a vele átitatott sótéglák kipárolgása a helységben 70-80%-os relatív páratartalmat hoz létre. Az oldat megszünteti a szennyező anyagok (por, füst, növényi pollenek stb.) jelenlétét, így a pormentes, sót és ásványi anyagokat tartalmazó tiszta levegő belélegzése valódi felüdülést jelent az allergiás, asztmás és más légzőszervi betegségben szenvedők számára.

A sószoba klímája fokozza a légzőszervek aktivitását, az öntisztulást, nyákoldó hatása van, így enyhülnek, ill. megszűnnek a gyulladásos (pl. arcüreg-, homloküreg-gyulladás) és hurutos betegségek.

A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például:

A só egy természetes antihisztamin.

- Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.

- Védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól.

- A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.

A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Lítium a sót próbálja meg helyettesíteni.

A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin-szint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminosavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.

- Szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek ún. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, a só megnöveli a vér mennyiséget. A cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert.

- Fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához. Csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz - só aránya nagyon fontos. Egy sószegény táplálkozás magas vízfogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse.

- Cukorbetegségnél segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet.

- A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat.

A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez. Fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában.

- A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához.

- Tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose)

A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést.

- Szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.

- A köszvény és az arthritis (ízületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be.

- Megakadályozza az izomgörcsöket, a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés sóhiányt jelez.

Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza.

Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.

- Mivel szerepet játszik a serotonin és a melatonin-szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok, így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket.

- Segít a toka csökkentésében, ugyanis a sóhiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést, valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények vízáteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is vízáteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze.

- Megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől.

Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok kálium. A magas kálium tartalmú gyümölcsök (pl. narancs, banán), sportitalok asztma rohamokat okozhatnak, ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a nátrium és kálium egyensúlyát fenntartsuk.

- Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.


A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő belépőjének és bérletének árai tartalmazzák a sószoba használatot!

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. December >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink