2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik.

2016. január elsejétől a negyedéves beszámolási időszak félévesre változott.

Azokról az első féléves (2016. január 1 - 2016. június 30.) megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, amelyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik.

2016. január elsejétől a negyedéves beszámolási időszak félévesre változott.

Azokról az első féléves (2016. január 1 - 2016. június 30.) megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, amelyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont szolgáltatás keretében az alábbi hat programunkról számoltunk be.


2016-02-16 Kistermelői termékek értékesítése

Nagyné Bodor Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara szaktanácsadója a kistermelői termékek értékesítéséről tartott előadást a lakiteleki Népfőiskolán.

Az előadó bevezetőjében egyértelművé tette a kistermelők, a családi gazdálkodók és az őstermelők fogalomkörét. Kitért azokra a jogi szabályozásokra, amelyek pontosan meghatározzák a kistermelők felelősségét és kötelezettségét.

Nagyné Bodor Zsuzsanna beszélt a Kamra-túráról, amely a megváltozott természeti, környezeti adottságokra, az egyre nehezebbé váló gazdálkodási és értékesítési körülményekre kínál alternatívákat, megoldásokat. A hálózatban a gazdák megismerik egymás tevékenységét, közös munkájuk alapját pedig a kölcsönös bizalomra építik.

Tóth Adrienn a Népfőiskola biokertésze bemutatta a több mint negyven féle zöldségfajt termelő Biokertészetet. Mesélt a célkitűzésekről, vázolta a zöldségfeldolgozó terveit.

Végezetül a kóstolóval egybekötött termékbemutató nagyban hozzájárult az előadás sikeréhez.2016-03-09 Vidékfejlesztési Operatív Program

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztési államtitkár a megjelenésre váró vidékfejlesztési forrásokról tartott előadást a Népfőiskola Kölcsey Házában.

Lezsák Sándor köszöntőjében ismertette Kis Miklós Zsolt eddigi életútját.

Az államtitkár beszélt a Vidékfejlesztési Program forrásszerkezetéről, a már megnyílt, településképet meghatározó épületek rekonstrukcióit támogató kiírásról, illetve a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó pályázatokról. Besszélt a meghirdetésre kerülő állattenyésztési-, a vízgazdálkodás-, a kertészeti ágazatról-, és az önkormányzati típusú pályázatokról is.

Az előadás végén a helybéli és környező településekről érkező polgármesterek és gazdák személyes kérdéseikre kaptak választ a vidékfejlesztési államtitkártól.

Az előadást követően a résztvevők megnézték a környező települések helyi értékeiből összeállított kiállítást.


2016-03-19 Hogyan működik a biokertészet? Ökokerti tennivalók márciusban

Hogyan működik a biokertészet sorozatunk márciusi előadására azokat az érdeklődőket, kertészkedni vágyókat hívtuk, akik ökotudatosan tervezik megtermelni a család zöldségszükségletét. Tudatosan szeretnék felépíteni, gondozni kertjük biokultúráját. Mindezekhez nyújtott számos gyakorlati tanácsot, hasznos információt Tóth Adrienn a Népfőiskola biokertésze.

Az előadó életszerű példákkal érzékeltette, hogy mennyire fontos már márciusban elkezdeni a védekezést a kártevők ellen. Elmondta, hogy milyen természetes védekezési módok vannak, amelyek anélkül biztosítják a növények számára az ideális életfeltételeket, hogy károsítanák kiskertünket, környezetünket.  A megfelelő termőhely, az elegendő tápanyag utánpótlás hatására növényünk elég erős lesz a kártevők elleni védekezéshez.

A kertész befektetett munkájának jutalma pedig az egészséges, üde növényeken túl, saját egészségének őre is. – zárta le az előadást és az azt követő beszélgetést Tóth Adrienn.


2016-04-16  Hogyan működik a biokertészet? - Virágos előkertek tavasztól őszig

A biokertészetet népszerűsítő programsorozatunk újabb témával, az ökotudatos virágkertészet bemutatásával folytattuk.

Előadássorozatunkkal azoknak a kertészkedőknek nyújtunk hasznos tanácsokat, új ismereteket és gyakorlati példákat, akik szeretnék igényesen, a környezetet nem pusztítva kialakítani lakókörnyezetükben a tavasztól őszig folyamatosan virágzó virágoskertjüket.

Lászlófi Ferenc virágkertész előadásában részletesen elmondta, majd a virágkertészetben bemutatta mindazon feladatokat, kertészeti fortélyokat (öntözés módja, tápanyag összetétel arányai, azok pótlása, stb.) melyek szükségszerű műveletei a tudatos gondoskodást tükröző virágos előkerteknek.

A kertészetben tett séta, a sok-sok új információ újabb ötleteket és lehetőségeket hívott elő a kertészkedést kedvelő résztvevőkben. Újabb lendülettel és ismeretekkel folytatják kiskertjük tervezését, fejlesztését, bővítését.


2016-05-20  Hogyan működik a Biokertészet? - Öngyógyító kiskert

A programtervünkben tervezett biogazdálkodást folytató tanyalátogatásunk érdeklődés hiányában elmaradt, ezért a „Hogyan működik a biokertészet?” sorozatunkat folytattuk, amelynek témája az öngyógyító kiskert volt.

Tóth Adrienn biokertész többek számára már ismert előadónk számos új információval, ötlettel segítette és lelkesítette a kiskertben kertészkedőket.  A családias hangulatú kis közösségbe mindig érkeznek új érdeklődők is, akik kérdéseikkel újabb és újabb gondolatokat hívnak elő a jelenlévőkből éppúgy, mint az előadóból. A kérdések megvitatása, a kertészetben ökotudatosan termelt zöldségek ízeinek, zamatainak ízlelgetése és kiértékelése után az üvegház és a szabadföldi ültetvények bejárása zárta az előadást.

Tóth Adrienn mindenki megelégedésére újabb ismeretekkel erősítette meg a kiskert tulajdonosokat abban, hogy a többletmunkával járó bio-kertgazdaságban termelt zöldségek meghálálják a gondoskodást ízletességükkel és tápértékeikkel.


2016-06-29  Hogyan működik a biokertészet? - Biokertészeti tapasztalatok a Népfőiskolán egy év távlatából

A Népfőiskola biokertészeti tapasztalatairól beszélt előadásában Nagy József, a biokertészet vezetője.

Az ökotudatos gazdálkodás iránt érdeklődők számos olyan védekezési, biotechnológiai készítményekről, talaj előkészítési-, vetőmag beszerzési-, ültetési-, és vetési tapasztalatokról kaptak információkat, amelyekkel Népfőiskola már sikeresen működteti biokertészetét. Olyan tapasztalatok kerültek megbeszélésre, amelyek életképesek a Duna-Tisza közi Homokhátság éghajlat- és talajadottságai között.

Az előadó a megélhetési feltételek oldaláról is megközelítve beszélt arról a hosszú és kitartó munkafolyamatról, amelyet körültekintően meg kell tervezni és lépésről lépésre haladni az úton, ahhoz, hogy egy életképes biokertészet a család szükségleteit fedezni tudja. Kitért mindazon kockázati tényezőkre is (éghajlatváltozás, helyi-, megyei-, országos fogyasztói szükséglet), amelyek kellő ismeretekkel, tudatos felkészüléssel kivédhetők, illetve mérsékelhetők.

Végezetül a résztvevők az előadás során felmerült kérdéseikre kaptak választ az előadótól és egymástól.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2016-02-06  Ifjúsági retro buli a hetvenes évek szellemében

Az ifjúsági klub januárra tervezett filmvetítésének időpontját közös megegyezéssel módosítottuk. Helyette örömmel fogadtuk a szomszédos település meghívását, és mentünk közösen a   Retro buliba, Szentkirályra.

Hosszú idő után ismét sikerült összegyűlnie annak a lelkes kis csoportnak, akik megalakították az IFI Műhelyt a lakiteleki Népfőiskolán. A szentkirályi tánccsoport táncosai (akik az IFI Műhely tagjai is) meghívták az IFI csapatot, hogy ismét együtt lehessünk, illetve együtt éljük át a tánc, a mozgás örömét. Az est a retro jegyében telt, melynek köszönhetően visszarepültünk a ’70-es, ’80-as évekbe, felidézhettük az adott korszak meghatározó zenéit és viseleteit.

Az egymással töltött idő, a beszélgetések, a tánc ismét felerősítette bennünk azt a gondolatot, hogy a környéken élő fiatalok számára fontos a minőségi szórakozás, a közös kikapcsolódás, az együttlét.

A hajnalig tartó mulatságtól, s egymástól búcsúzva úgy döntöttünk, hogy a közeljövőben ismételten összejövünk egy „buli” erejéig.


2016-02-09  Haris, a 2016-os év madara

A Tisza élővilágának emléknapjára emlékezve indítottuk útjára a Tisza árterét és élővilágát bemutató programsorozatunkat, amely kedvébresztgetője annak, hogy közösen fedezzük fel és barangoljuk be a Tisza-menti településünk természetvédelmi helyeit.

Első előadásunkat, melynek témája a Tisza-ártereinek kialakulása és madárvilága volt a Tisza-parton, a Tőserdőbe terveztük.  A kedvezőtlen, kerékpározásra és gyalogtúrára nem alkalmas időjárás miatt programunkat a lakiteleki általános iskolában, tanórán kívül tartottuk meg.

Bártol István a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre interaktív módon, a gyermekkel közösen járta körül a Tisza eredetét, hazánkba lépésének környezetét, sodrását és annak változásait az Alföldön. Bemutatta azokat a tájképi elemeket, amelyek kedvező életteret nyújtanak a gazdag madárvilágnak, többek között a 2016-os év madarának megválasztott Harisnak is.

Az ismeretterjesztő előadás rámutatott arra, milyen sajátos természetvédelmi adottságok és gazdag madárvilág teszi egyedivé a Tisza-árterét. Érdemes bakancsot húzni, bebarangolni és megismerni. Védjük és óvjuk településünk természeti kincseit.


2016-03-18  Csikósok robogón és lóháton - Diákzsűri-díjas filmbemutató és diákfórum

Filmvetítéssel egybekötött fórumra, közös beszélgetésre hívtuk elsődlegesen a 7. és 8.  osztályos tanulókat a hét utolsó napján, péntek délután az általános iskola interaktív termébe. Így azok is részt tudtak venni a műhelymunkában, akiknek 4 órakor zongoraórájuk volt az iskolában.

A csikósok robogón és lóháton (2015-ben a lakiteleki Filmszemle diákzsűri-díjas alkotása) című film bemutatását gondolatébresztőnek, vitaindítónak vetítettük le ahhoz, hogy beszélgessünk arról, ők milyennek látják a lovas hagyományaikat őrző kortársaikat, a városban tanuló fiatal csikósokat.

A diákok már a film lejátszása közben élénk megjegyzéseikkel, gondolataikkal, halasztást nem váró életre hívott élményeik közlésével tették interaktívvá a délutánt.

A rendhagyó filmbemutatóval egybekötött beszélgetés valamennyiőjüket egy új nézőpontból való megközelítésre ösztönzött arról, hogyan is lehet összeegyeztetni hagyományainkat, népzenénket a jelennel


2016-04-8-9  „Híretek száll szájrul szájra” - Kárpát-medencei történelmi verseny általános iskolások részére

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Keresztény Élet szerkesztőségével és a lakiteleki Eötvös Iskolával együttműködve 13. alkalommal szervezte meg általános iskolások számára a történelmi versenyt.

Összesen mintegy 140 csapat játszott velünk. Hagyományaink szerint kategóriánként 22-22 csapat jutott be a középdöntőbe, akik április 7-én, a Népfőiskolán írásban adtak számot felkészültségükről.

Ez évben az Árpád-kor történelméből készültek fel a diákok. A döntőbe jutott 12 csapat már szóban, zsűri előtt mérte össze tudását. A zsűri elnöke dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem tanszékvezető tanára volt.

Az izgalommal töltött megmérettetés után bizony jól esett tanárnak és diáknak egyaránt a kellemes környezetben, a Népfőiskolán történő séta, és megbeszélése, kiértékelése a két nap történéseinek.


2016-04-8-9 „Kimegyek a doberdói harctérre” - Kárpát-medencei történelmi verseny középiskolásoknak

A történelem szeretete hívta össze immár 13. alkalommal a lakiteleki népfőiskolán a középiskolásokat.

A Keresztény Életben megjelenő I. világháború témakörét felölelő kérdésekre a válaszok a lakiteleki általános iskolába érkeztek. A szaktanárok értékelése után került meghívásra a 22 legjobb csapat a Népfőiskolára.

A megmérettetés izgalmát oldotta a helybéli általános iskola kórusának színvonalas előadása. Az általános iskolások vetélkedőjének zárásával, szinte máris érkeztek a középiskolások a történelmi tudáspárbajra. Vidám zsivajjal töltötték meg a Kölcsey Házat és lakták be a Népfőiskolát.  Készültek az új kihívásokra és fedezték fel egymás ismereteit. Nagy volt a tét. A döntőbe jutott 12 csapatból a győztes csapat a nyári szünetben elzarándokolhat a doberdói harctérre Lezsák Sándor vezetésével.

A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László, a Szegedi Egyetem tanszékvezető tanára volt, aki valamennyi diák felkészültségéről elismerőleg szólt. Olajos István, a vetélkedő levezetője valamennyi résztvevőnek átadta a Népfőiskola értékes könyvjutalmait.

A tanárok és diákok számos tapasztalatokkal, új baráti kapcsolatokkal gazdagodva élhették meg a Népfőiskola vendégszeretetét és a vetélkedő gördülékeny lebonyolítását. Jövőre ismét találkozunk! - köszöntek el a vendégek társaiktól és vendéglátóiktól.


2016-05-17 David Attenborough: Látlelet a Földről - Filmvetítés és beszélgetés a természetről

A gyermekek igen nyitottak az őket körülvevő világ minden élőlényére.

Érdeklődő figyelemmel hallgatják egymás élménybeszámolóit túráikról, kedvenc kisállataikról, avagy éppen egy természetrajzi filmben látott érdekes fajról.

Ez alapozta meg újabb programunk témáját, amely a biológiai sokféleségre és az azt fenyegető veszélyekre irányította a figyelmet. Programunkat gyalogtúrával egybekötve terveztük a Népfőiskolára, ahol bemutattuk volna a filmet és megbeszéltük volna a túra élményei, tapasztalatai alapján a filmben látottakat. Az egész napos esőzés azonban túránkat meghiúsította és a gyülekezési pontunktól, az iskolától, utunk csak a tanteremig vezetett.

Mindezek ellenére David Attenborough Látlelet a Földről című filmjének közös megtekintése, majd annak megbeszélése, véleményezése a döbbenet erejével hatott a gyermekek fantáziavilágára. Bártol Réka a Bács-Kiskun megyei Kontyvirág Erdei Iskola vezetője a filmvetítés zárásaként további érdekes információkkal, gondolatébresztő kérdésekkel lelkesítette a résztvevőket a természet tudatos védelmére.

Az előadó széles körben ismert fajokon keresztül érzékeltette, hogy minél változatosabb a világ annál stabilabb az élet a Földön. Közösen fogalmazódtak meg mindazon emberi cselekvések, amelyek mértéktelen alkalmazása veszélyt jelent az emberi fajra. Ezen túllépve, a gyermekek egymás ötleteiből is merítve gyűjtötték össze, hogy ők maguk mit tudnak tenni Föld sokszínű élővilágának megmaradásáért


A közművelődési programok sokszínű ismeretet és új élményeket nyújtottak a résztvevőknek


2015-01-09  Újévi koncert

A lakiteleki Népfőiskola, mint Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér a helybéli Tűzoltózenekarral együttműködve Újévi Koncertet szervezett a község minden korosztályának a művelődési házban.

A 2012-ben alakult fúvószenekar a kezdetekkor 6-7 zenét kedvelővel próbált, mára már létszámuk 20 fő fölött van. Elhivatott munkájuk eredménye, hogy 2014-ben saját kategóriájukban ezüst, 2015-ben pedig arany minősítést kaptak. 2016-ban nemzetközi megmérettetésre készülnek Lengyelországba. Ez kellő motivációt nyújt a még kitartóbb munkára. Mindezt teszik önmaguk-, és a közönség jó hangulatáért. - tudtuk meg a fúvósok karnagyától, Szőke Ferenctől az est folyamán.

Rendezvényünkkel a zenei élményen túl ezt az összetartó erőt, elhivatottságot akartuk átadni a közönségnek. Egy olyan művészeti élményt igyekeztünk nyújtani, amely közelebb hozza korosztálytól függetlenül az embereket egymáshoz.

A koncert végén a zenekarnak a közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg a testet, lelket átható zenei élményt.


2016-01-22  Értékmentő emlékezet – Könyvbemutató és kiállítás Lakitelek értékeiből

Községünkben a helyi értékeket összefoglaló könyvbemutatóval és kiállítás megnyitóval ünnepeltük a Kultúra Napját a helyi művelődési házban.

A civilszervezetek, és a lakosok összefogva gyűjtötték, rendezték, szerkesztették Lakitelek elismert kiválóságait, tárgyi építményeit és szellemi értékeit. A Faluszépítő Egyesület és az Értéktár Bizottság (melynek tagja Lezsák Sándorné, a Népfőiskola Alapítvány igazgatója) szervezésében került bemutatásra az Értékmentő Emlékezet című kiadvány.

Ezt követően került megnyitásra a helyi értékekből rendezett kiállítás, melynek létrejöttében, rendezésében nyújtott segítséget a Népfőiskola, mint IKSZT.

A kultúra napjának méltó ünnepe volt ez a község életében. Közös akarattal, összefogással építettünk hidat múlt és jelen között, irányt mutatva a jövőnek.

E szellemiség jegyében töltött együtt közös munkájuk eredményeként egy kellemes kulturális estét a falu apraja - nagyja.


2016-01-27  Mindszenty Vándoregyetem: Családi otthonteremtési kedvezmények

A Lakiteleki Népfőiskola és a Mindszenty Társaság közös szervezésében indult útjára 2016. január 27-én a Mindszenty Vándoregyetem.

Lezsák Sándor bevezető előadásában kifejtette azt a szemléletet, nemzeti és népi elkötelezettséget, társadalmat javító szándékot, amely mindmáig alapjául szolgálnak a népfőiskolai és közművelődési törekvéseknek. Törekvéseknek, amelyek európai létünk és a Kárpát-medencei magyarság sorskérdéseire keresik a lehetséges válaszokat. A népfőiskolák hálózata - az egész Kárpát-medencére kiterjesztve - pótolhatatlan közösségi erővel járulhat hozzá a nemzeti összetartozás tudatához, a jó közérzethez.

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány célja a családok gazdasági megerősítése, ezért vezettette be a családi típusú adózást és a családok otthonteremtési támogatását (csok). Felhívta a figyelmet arra, hogy egy keresztény alapokon nyugvó kormány értékrendjével nem férhet össze az, hogy a több gyermek vállalása a család elszegényedését jelentse.

Az előadások után a Kollégium hallgatói személyes élethelyzeteikre kaptak jogorvoslatot a minisztérium munkatársaitól.


2016-04-7  Lovasíjász – Filmbemutató

A helybéli intézmények programegyeztetések és kérések alapján a költészet napját a gyermekek az általános iskola szervezésében, a budapesti Pódium Színház verssel és vetítéssel egybekötött előadásával ünnepelték a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Ezért a programtervben szereplő költészet napjára tervezett általános iskolás versmondók és népdalénekesek találkozója helyett „A lovasíjász” filmbemutatót valósítottuk meg április 7-én, amelyre elsődlegesen diákokat vártunk.

A Hungarikumként jegyzett film küldetése előhívni mindazon génjeinkben őrzött ősi tudást és erőt, amellyel őseink tiszteletet vívtak ki a magyar nemzettségnek. Hogyan is járható ma be ez az út? Erre a kitartó munkára mutatott példát Kassai Lajos újrateremtett világáról szóló film, amelynek minden pillanatát feszült figyelemmel követtek a diákok.

Az „üzenetek” mélyen bevésődtek, formálódtak és erősödtek a filmvetítést lezáró beszélgetésekben. A film átütő ereje maradandó nyomot hagyott valamennyi résztvevőben.


2016-06-03  A lovasíjász – Filmbemutató és közönségtalálkozó

Közönségtalálkozóval egybekötött „A lovasíjász” filmbemutatóra több mint százan érkeztek a Népfőiskola Kölcsey Házába.

Lezsák Sándor az est házigazdája bevezetőjében méltatta a rendező, Kaszás Géza eddigi életútját, majd átadta a szót a vendégnek.

Kaszás Géza néhány gondolatba sűrítve vázolta, hogy mi is motiválta, késztette arra, hogy elkészítse a mára már Hungarikummá vált filmet Kassai Lajosról.

Háromévi forgatás után került először a dokumentumfilm a nézők elé Budapesten, az Uránia színházban. Óriási siker koronázta a bemutatót, amely azóta is töretlen.  Most Lakiteleken, ezen az esten tölti be film a küldetését. Hogy, hogyan? - arról szívesen beszélgetek Önökkel a film megtekintése után. –zárta le filmvetítésre kellően ráhangoló gondolatait a rendező.

Feszült figyelem, zsigerekig ható zenei és képi erő szárnyaltatta a nézők gondolatait egy olyan világba, ahol az ember önmaga, szabadon él a természettel összhangban, s teszi azt, amit tennie kell.

Gondolatok, mondatok, kérdések, képek, érzések és üzenetek, amelyek tovább élve a nézőkben hagynak szép emléket az estről.


2016-06-25  A zene mindenkié -Tűzoltózenekar koncertje

Országszerte egyre több nagyváros fogadja színes programokkal a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődőket. Hogyan is lehetne községünkben is a programhoz csatlakozni?

A Népfőiskola, mint IKSZT és a Faluszépítő Egyesület együttgondolkodásából valósultak meg a szombat délutáni kulturális programok. Programok (kézművesség, színdarab, gyógynövénygyűjtés, zene, stb.), ahol a gyermekek éppúgy jól érezhették magukat, mint szüleik.

A Népfőiskola „A zene mindenkié” című programjára várta a szülőket, nagyszülőket, gyermekeket és testvéreket egyaránt A bemutatkozó kis citerások, a Tűzoltózenekar könnyed melódiái a hőség ellenére is számos vendéget vonzott Lakitelek múltját óvó és őrző Pulai Gyűjtemény udvarára. Ez a délután is alkalmat nyújtott arra, hogy közösségben éljük meg valamennyien a zene szépségét, felszabadító erejét.

Találkozások régen látott ismerősökkel, beszélgetések, lecsendesedés a világ zajától, mind-mind hozzájárultak a program sikeréhez.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése


2016-06-28  Változást kezelő tréning

A programtervünkben szereplő pályázatok, vidékfejlesztés című előadásunk helyett változást kezelő tréninget szerveztünk mindazoknak, akik szükségét érezték annak, hogy a helyes önismeret szűrőjén rugalmasan tudják kezelni mindazon változásokat, amelyek a vállalkozás megtartó és fejlesztő erőforrásai.

Víglási Krisztina, tréner visszacsatolásokkal nyújtott továbbgondolásra, mérlegelésre, változási-, vállalkozási igény meghatározására ösztönző segítséget. A tréner támogató, célzott kérdéseivel előhívta a jelenlévőkben mindazon válaszokat és lehetőségeket egy-egy új élethelyzetre, amely leginkább foglalkoztatta a jelenlévőket.


A könyvsarok szolgáltatást felolvasással népszerűsítettük


2016-02-27  Wass Albert 25 órás felolvasó maraton

Az „Olvass tovább…” sorozatunkkal, most nem csak az általános iskolásokat szólítottuk meg, hanem valamennyi korosztályt.

Megkeresések, majd az azt követő egyeztető beszélgetések alapozták meg, hogy egy év szünet után Lakitelek ismét csatlakozzon a Kárpát-medencét átszövő, tengeren túlra is átívelő Wass Albert 25 órás maratoni felolvasó esthez.

2011-től 2014-ig Molnár Szilvia kezdeményezésével formálódott egy kis olvasói közösség, amely lelkesítő vezető nélkül maradt.  A Népfőiskola, mint IKSZT összefogva a Faluszépítő Egyesülettel és a Harmincházas Pálinkaház együttműködésével ismét életre hívta és összefogta a Wass Albertet kedvelők közösségét. Helyszínéül a községben található Harmincházas Pálinkaváros színháztermét választottuk annak érdekében, hogy a 25 órás éjszaka is folyamatosan zajló programunkra mindenki, korosztálytól függetlenül, saját időbeosztása alapján, akár többször is, a kockázatok kiszűrésével, biztonságosan el tudjon jönni. Részt tudjon venni éjfélkor az élő csatlakozáson más felolvasó közösségekhez.

A rendezvényt Harmatos Áronné nyugalmazott iskolaigazgató, magyartanár és Olajos István jelenlegi iskolaigazgató és magyartanár nyitotta meg, majd kívánt sok erőt az előzetesen egyeztetett és regisztrált felolvasóknak. Folyamatosan jöttek és mentek a felolvasók, (gyermekek felnőttek egyaránt) és az érdeklődök. Mindannyian hozzátettek valamit Wass Albert szellemiségéből éppúgy, mint önmagukból. Hozzátették az est sikeréhez azokat az élményeket, amelyeket az olvasás nyújtott számukra.

A 25 órás közös együttlét fundamentumául szolgált a jövőbeni közös felolvasási esteknek.


2016-06-03 Olvasni jó! Egyszer volt Budán kutyavásár

A Népfőiskola, mint Integrált Közösségi és Szolgáltató tér (IKSZT) „Olvasni jó” programsorozatával most a Gondozási Központba látogatott.

Programunkkal olyan szépkorú közösségnek nyújtottunk élményeket, akik egészségügyi korlátaik miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják elhagyni zárt kis közösségüket.

Szabados Zoltán bábművész előadásában Mátyás királyról szóló történetek szereplői elevenedtek meg, s csaltak mosolyt az Otthon lakói, illetve a nappali ellátásban résztvevők arcára.

Az egyszerű, humoros kis történetek az élet nagy igazságairól, az egyszerű ember furfangos észjárásáról tettek tanúbizonyságot és nyújtottak léleképítő élményt a hallgatóknak.

A bábművész színjátékával pillanatok alatt színházi pódiummá varázsolta a közösségi teret. Olyan színházi térré, ahol elmosódtak az évek terhei, és valamennyien átélték a mesék káprázatos világát. Képzeletük, befogadó erejük szárnyán felszabadultan élték át az örömteli pillanatokat.

Mennyire megszépítheti a mindennapokat egy kis olvasás, egy kis történet, egy kis közös éneklés? – tette fel a kérdést az előadó, és választ sem várva így folytatta mondandóját.

Legközelebb Önök fognak nekem mesélni a Mesék Mátyás királyról című könyvből. Addig is jó olvasást kívánok mindenkinek!  - majd meghajolt és elköszönt a lelkes közönségtől.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében tanfolyamokat szerveztünk


2016-02-06  Számítógépes alapképzés

Számítógépes alapképzést szerveztünk azok számára, akik még nem használják, nem ismerik a mindennapos felhasználói szinthez szükséges legfontosabb számítógépes szolgáltatásokat.

A szombat délutánonként (három hétvége) tartott tanfolyamon Czinege Sándor mérnökinformatikus tömören összefoglalta, hogy mit is jelent a ma emberének a számítógép használata. Hogyan segítheti mindennapi feladatokat az élet bármely területén. Hogyan lehet a számítógép használata során felmerülő váratlan helyzeteket tudatosan kezelni.  Mindezeknek az alapfeltétele a számítógép működésének alapismerete. – világított rá az alaptudás fontosságára az előadó.

Ezt követően a hallgatók betekintést nyertek a WORD és az EXCEL használatába. Czinege Sándor számos gondolatébresztő információt nyújtott az informatika múltjáról és jövőjéről.

Ezzel olyan lehetőségek tárházát világította meg, amely megerősítette a résztvevők igényét a számítógépes ismeretek elsajátítására.


2016-06-22 – 2016-07-06  Számítógépes alapképzés 2.

A megkeresésekre alapozva ismét azok számára nyújtottunk számítógépes alapismereteket, akik munkájukból, feladataikból eredően gyakorlati ismereteiket elméleti tudással is szeretnék megerősíteni, pontosabbá és gyorsabbá tenni.

Tanfolyamunkat 3X1,5 óra, heti rendszerességgel hirdettük meg, amelyből az aktuális beszámoló időszakban 2 alkalom valósult meg.

A hallgatók az alapfogalmak, a programfelület, feilok kezelése, a szövegben való mozgás, a kijelölési lehetőségek, a betűformázás, és a bekezdés témakörét járták körül. Czinege Sándor mérnökinformatikus, mint az előző tanfolyamok mindegyikén, minden résztvevőre odafigyelve, személyre szabott támogatással segített ráérezni és megérteni a számítógépes szövegszerkesztésben rejlő lehetőségeket.

Óriási élményt nyújtott a hallgatóknak, amikor egy kép, egy szöveg daraboltsága szemet gyönyörködtető egésszé ált össze néhány billentyűkombináció használatával.


Egészségfejlesztési program


2016-01-31  A fürdőzés és a vízi torna jótékony hatásai

Nap, mint nap hallhatunk és olvashatunk újabb és újabb információkat a rendszeres testmozgás és a mindennapi feladatokból való kikapcsolódás, a testi és lelki felfrissülést nyújtó pihenés fontosságáról.

A fürdőzés és a vízi torna jótékony hatásai” egész napos programunkkal lehetőséget nyújtottunk az érdeklődőknek, hogy mindezeket megérezzék és átéljék. Az ismerősökkel való találkozások, a beszélgetések a termálvízben, a szaunában, a sószobában, újabb erőforrásai lettek a kikapcsolódni vágyók jó közérzetének.

Kalics Gabriella gyógytornász vezetésével 16.00-17.00 óráig vízi tornán vehettek részt a tornázni vágyók. A könnyen elsajátítható és elvégezhető gyakorlatok a túlterhelés veszélye nélkül nyújtott kellemes felüdülést valamennyi korosztály számára.

A nap folyamán résztvevő több mint 250 fürdőző kellemes életérzéssel és megerősödött baráti kapcsolatokkal gazdagodva tért haza otthonába.


2016-05-28 Strandröplabda verseny

Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelten fontos szerepe van az aktív pihenésnek, a sportnak. Számos sportolási lehetőség van, mindenki megtalálhatja számára azt, amely leginkább kikapcsolódást, szellemi felfrissülést, örömöt nyújt számára.

Egészségmegőrző programunkkal most a strandröplabda kedvelőket szólítottuk meg kortalanul.

A nyári kánikulát megidéző májusi hőség sem vette el a kedvüket a hobby játékosoknak az ügyességük megmérettetésétől. A játék öröme, a mozgás szabadsága és a csapattársak egymásra figyelése tartotta lendületben a versenyt. A szurkoló barátok és társak tetszését nem csak a megszerzett pontok jelentették, hanem az ügyes nyitások, a lelkes játék és a sportszellem is.

A versenyen mindkét csapat sikerélményekkel hagyta el a röplabdapályát, hiszen felszabadult erőforrásokkal, jó közérzettel és új barátokkal távozott.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás keretében indítottuk útjára a Szülők Akadémiáját


2016-04-15  Szülők Akadémiája 2.  A gyermekrajzok üzenete

A szülőkkel folytatott beszélgetésekre alapozva indítottuk útjára új programsorozatunkat, a Szülők Akadémiáját. Előadásainkkal szeretnénk olyan szülői közösséget kialakítani, ahol háromhavonta lehetőség van a gyermek fejlődése, tanulása, nevelése során felmerülő kérdésekről beszélgetni szakemberek segítségével. Beszámolónk a második összejövetelünkről nyújt tájékoztatást.

Rénesné Eller Gertrúd, a „komplex rajzelemzés” akkreditált program és módszertan alapítója, andragógus, grafológus, humán tanácsadó a gyermekrajzok szimbolikus világáról tartott előadást a lakiteleki Népfőiskolán.

Miért is rajzol a gyermek? – tette fel bevezetésként gondolatébresztő kérdését az előadó, majd az elhangzott válaszokat összegezve és új szakinformációkkal kiegészítve folytatta előadását.

A gyermekrajz elemzés történeti áttekintése után gyermekrajzokon szemléltetve mutatta be, hogyan nyilvánul meg a gyermek akarati – érzelmi élete, önmagáról alkotott képe és közösségi igénye a rajzaiban. Rámutatott azokra a képi-, illetve térszimbólumokra, amelyekkel a gyermekek elmondják látásmódjukat a világról és környezetükről.

A családias, oldott hangulatú előadás során számos kérdés merült fel az elhangzottakkal kapcsolatban, amelyekre az előadó pedagógiai, pszichológiai és művészi megközelítéssel, látásmóddal nyújtott újabb és újabb ismereteket a résztvevőknek.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások biztosítása 2016-ban is a nyugdíjasoknak


2016-02-24  Elektronikus ügyintézés a mindennapokban - Erzsébet Program - pályázat

Az elektronikus ügyintézés témakörében, az ügyfélkapu-, a gépjármű-, a vezetői engedély-, az építéshatósági ügyintézés, az OTP internetbank bemutatása után 2016-ban ismét megszólítottuk a nyugdíjasokat felhívásunkban.

Fogadóóránkon teljes körű tájékoztatást nyújtottunk a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-programjának nyugdíjasok részére nyújtott támogatásairól. Az információk többszöri átbeszélése segített eldönteni a bizonytalan érdeklődőkben, hogy üdülés, vagy fürdőbelépőre pályázzon.

A fogadóórán, a benyújtott pályázaton túl, nagy öröm volt számunkra, hogy bizalommal fordultak hozzánk. Érdeklődve figyeltek és kérdezgettek az elektronikus ügyintézés folyamatáról.

A további segítségünket felajánlva mi is izgalommal vártuk a sikeres pályázati elbírálásokat.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatás keretében tréningeket szerveztünk


2016-03-10  Munkába állást segítő tréning

Személyes kérésekre a Munkaügyi Központ tájékoztatója helyett munkába állást segítő tréninget szerveztünk.

Víglási Krisztina tréner, andragógus, a munkavállalás témakörét átszövő kérdésekkel irányította a résztvevők figyelmét önmagukra.

Az egyes szám első személyben folytatott beszélgetések, bemutatkozások támpontokat nyújtottak a jelenlévőknek ahhoz, hogy felismerjék és kimondják közösségben azokat a képességeiket, amelyekre fókuszálni kell egy-egy állásinterjún. Szituációs gyakorlatokkal segítette az előadó felszínre hozni azokat a személyiségjegyeket, amelyek meghatározói annak, hogy milyen munkát szeretne, illetve érdemes hivatásának választani. A szituációs gyakorlatok (csoportbank játék) ráirányították a figyelmet azokra a fejlesztési lehetőségekre, amelyekkel az erőtlenségből erőt lehet formálni.

A tréningen célorientált módon, olyan képességek fejlesztése történt, amely nagymértékben hozzájárul a sikeres munkavállaláshoz.


2016-06-13  Munkába állást segítő tréning 2. - Személyes hatékonyság fejlesztése

A munkát kereső rengeteg időt fordít álláshirdetések böngészésére, és jó esetben a felvételi meghallgatásokra. Újabb, feszült várakozási idő, mindaddig, amíg meg nem érkezik az állás betölthetőségéről a válasz.

Vajon mennyi időt fordítunk önmagunk fejlesztésére, annak érdekében, hogy a tervezett munkakört betölthessük?- tette fel a kérdést a tréner.

Víglási Krisztina gyakorlati feladatokon keresztül nyújtott támpontokat, hogy lássuk, és szembesüljünk önvalónkkal. Ismerjük fel erősségeinket és hatékonyan közvetítsük (apróhirdetés feladat) az olyan munkáltató felé, akiknek, ezeknek a képességeknek megléte a fontos. Amiben pedig erősítésre van szükségünk, annak találjuk meg a megfelelő módjait.

A tréning zárásaként összegzésre kerültek azok az útravalók, amelyek céltudatosabbá teszik a munkavállalókat egy-egy munkakör betöltését illetően.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk a lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.