2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról az utolsó negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, melyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról az utolsó negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, melyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.


2015-11-25 Hogyan működik a biokertészet?

Sorozatunk témája most a - zöldségek a téli táplálkozásban volt. Tóth Adriennt, a Népfőiskola Alapítvány biokertészetének vezetőjét kértük fel egy gondolatébresztő előadás megtartására.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

A biokertészetben termett retek, kétféle saláta, cékla, sárgarépa és karalábé kóstolgatása közben szó esett arról, hogy mi az, ami megterem még ilyenkor a fűtés nélküli üvegházakban, miért egészségesebb a bio és miért együnk idény szerinti zöldségeket és gyümölcsöt.

Ezt követően megvitatásra kerültek azok a módszerek, melyekkel a nyáron megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket eltartjuk télre.

Végezetül ki-ki a saját vagy örökölt családi eljárásait, tapasztalatait osztotta meg a többiekkel.


2015-11-28 Hogyan működik a biokertészet?- ökokerti tennivalók tél elején

Az ökotudatos kertészkedés alapjait megismertető és népszerűsítő programsorozatunk témája a téli feladatok bemutatása volt.

Tóth Adrienn, a Népfőiskola biokertésze ismét tudatosította az érdeklődőkben az ökokultúrás növénytermesztés lényegét.

Az előadó részletesen ismertette a kertészetben látható zöldségek tulajdonságait, kártevők elleni védelmét és téli tárolhatóságát.

A párás, hűvös üvegházi bejárás után bizony a kis csapatnak jól esett a fűtött Kölcsey házban leülni a vendégváráshoz ízlésesen előkészített asztalhoz egy forró tea, zsíros kenyér és frissen szedett zöldségek mellé.

Az egymással megosztott személyes tapasztalások, az új ismeretek még inkább felkeltették az érdeklődést a résztvevőkben az ökotudatos kertészet iránt.


2015-12-04 Alkalmazkodás szárazságtűrő, alternatív növények termesztésével a Homokhátságon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdásza Csányi György tartott tájékoztató előadást a Homokhátságon termeszthető szárazságtűrő, alternatív növényekről.

Az előadásunk célja az volt, hogy irányvonalakat, lehetőségeket mutassunk, hogyan is lehet a tájon magas minőségű és fenntartható haszonnövényeket környezettudatosan termelni úgy, hogy egy család meg tudjon élni belőle.

Csányi György falugazdász előadásában szemléletesen kifejtette, hogyan vannak jelen a Homokháton a növénytermesztés kockázati tényezői. Kellő alapossággal részletezte a Homokhátsági Speciális Célprogramot, amelyet pontosan ezeknek a hátrányoknak a kiküszöbölése érdekében indítottak útjára a szakemberek.

Az előadó rávilágított mindazon kezdeményezésekre, gazdaságokra, amely a programnak köszönhetően váltak életképessé.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2015-10-14 Az erdő és a gombák – rendhagyó környezetismereti óra

Rendhagyó környezetismereti órára hívtuk a 6. osztályos tanulókat Lakiteleken, egy kis erdő közepén található Pálinkavárosba.

Programunk célja az volt, hogy a gyermekek rendhagyó módon ismerkedjenek meg a környékükön található gombákkal.

Lendvai Edit, a Népfőiskola IKSZT programvezetője, aki gombaszakellenőr is, az előző nap délutánján gyűjtött gombákból kiállítást rendezett be a Pálinkaház színházteremben. A közel két órás, színes képekkel illusztrált előadás során a gyermekek és tanáraik megismerkedtek a gombák rendszertani helyével, testfelépítésükkel, szaporodásukkal, élőhelyeikkel és életmódjukkal.

A gyermekek és tanáraik nagy érdeklődéssel fogták kezükbe a természet adta ajándékot, táplálékot.


2015-11-16 Az erdő és a gombák - gombaismereti túra

Gombaismereti túrára hívtuk a 7. osztályos tanulókat a helybéli Tőzegbánya ártéri rétjére és a Tőserdőbe. Célunk az volt, hogy a gyermekek érdeklődését felkeltsük a természetjárás-, és az élővilág nagyon érdekes képződményei, a gombák iránt.

Túravezetőnk Lendvai Edit túravezető és gombaszakellenőr volt. Már túránk kezdetén felhívta a figyelmünket, hogy gombát csak a természet kizsákmányolása nélkül lehet szedni, mert valamennyinek fontos szerepe van az élelmiszerláncolatban.

Barangolva a rét vizenyős területein érdekesebbnél érdekesebb gombákra hívta fel a figyelmünket és mutatta be, hogyan is kell helyesen gombát gyűjteni.

Nagy élmény volt a gyermekek számára saját élőhelyén felfedezni, szedni és számos információt gyűjteni a gombákról éppúgy, mint szedésének szabályairól.

A lelkes kis csapatunk végállomásán, a Tőserdőben további ismeretekkel gazdagodva nézték át újra a szakellenőrrel gombagyűjteményüket.


2015-11-14 Lovas életérzés – Látogatás a Bársony Lovasudvarban

A lakiteleki általános iskolás gyerekek tornaóra keretében a Népfőiskolán sajátíthatják el a lovaglás alapjait. A lovas életérzés programunkkal szerettünk volna olyan példaképet bemutatni a lovaglás iránt érdeklődőknek, aki mindezt fiatalon élethivatásául választotta. A lakiteleki IFI tagja, egyben meghívónk és segítőnk - tanítónk a nap folyamán, saját tanyáján mesélt és mutatta be a lovas sport lehetőségeit, kihívásait. Bársony Anett követendő példaként szolgál a fiatal korosztály számára, aki ifjú kora ellenére kitartó munkájának és abban való hitének köszönhetően kijutott Kínába, ahol a lovas magyar nép hírnevét öregbítette. A délután folyamán lovaglás közben számtalan élménnyel gazdagodtunk és felszabadultan éltük át a természet nyújtotta szépségeket.

Lelkes kis csapatunk jelezte vendéglátónknak, hogy egyeztetett időpontban, máskor is szívesen ellátogatna a Bársony Lovasudvarba.

 A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű lehetőségeket nyújtott azoknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken.


2015-12-02 ÖkoKör 3.

A Népfőiskola IKSZT programjai között szerepel az ÖkoKör – háztartászöldítés örömmel, amelyet Lendvai Edit a Népfőiskola munkatársa koordinál. Programunkkal szeretnénk, ha egyre több ember mindennapjaiba beépülne a környezettudatosság, a fenntartható életmód fontossága. Az ÖkoKör tagjai már harmadik alkalommal találkoztak a Kölcsey házban.

Első alkalommal megismerkedtek a Global Action Plan International nemzetközi civil szervezet által koordinált kezdeményezéssel.

A 10 találkozást felölelő 2-3 hónapos tanulókörben a résztvevők megosztják egymással környezettudatos fortélyaikat, egymást segítik a változtatás útján. A változás erejét, az egyéni cselekvés erejét közvetlenül tapasztalják meg.

Második alkalommal az ÉLELMISZERekről, a harmadik alkalommal a VÍZről volt szó.

A gondolatébresztő bevezetések után ki-ki hozzátette meglátásait, gondolatait. Mindenkiben megfogalmazódott, hogy min szeretne változtatni, hogyan próbál ezért tenni.


2015-12-05 Mikulás a Népfőiskolán

Szombaton délután három órától érkeztek a családok a Mikulásváró ünnepségre és az azt megelőző kézműves foglalkozásra. Programunk célja az volt, hogy a gyermekek figyelmét ráirányítsuk a közös ünneplés, a kölcsönös ajándékozás örömére advent hangulatában. Ezért varázsoltuk újjá az otthonról hozott, elkopott karácsonyi gömböket szebbnél szebb új márványos mintákkal Lendvai Edit foglalkozásvezető segítségével.

Majd a még dísztelen fenyőfára közösen felfüggesztettük a csillogó gömböket. Vendégfogadáshoz méltóan, szépen ünneplőbe öltöztettük a kis fenyőt.

Mikor végeztünk megérkezett a Mikulás. Megannyi csillogó szempár nézett kérdően az érkező Mikulásra. Versek, dalok csendültek fel köszöntve, megajándékozva a Nagyszakállút.

A Mikulás kedves hangján, mindenkit nevén szólítva adta át a megérdemelt csomagot, majd elköszönt, hiszen nagyon sok gyermek várta még ezen a napon.


2015-12-09 Natúr Higiénia…Téli bőrápolás – Krémkészítés

A téli hónapokban több gondoskodásra van szüksége bőrünknek. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy szintetikus anyagoktól mentes natúrkozmetikumokat válasszunk.

A „Natúr higiénia” programsorozatunkban ezért most a természetes alapanyagokból összeállított téli arc és kézápoló krémeket készítettük el Lendvai Edit foglalkozásvezető irányításával.

Az előadó részletesen bemutatta az alapanyagokat és annak jótékony hatásait a bőrre.

Az est folyamán lábunk ápolására, kényeztetésére is készíthettünk egy gyógynövényekből álló lábfürdető gyógynövény-keveréket.

Gyógyteázás közben élénk beszélgetés alakult ki, ahol mindenki hozzátette tapasztalatait az elhangzottakhoz. A kiállított könyvek újabb információk gyűjtésére ösztönözte a résztvevőket.

Az est befejezéseként az elkészített krémekkel, lábfürdő teakeverékkel, és mindezek pontos leírásával távozott mindenki a rendezvényről.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése programban családi vállalkozásokat igyekeztünk bemutatni.


2015-12-29 Hogyan működik egy családi vállalkozás

A Tiszavölgy és a Homokhátság találkozásánál kialakult Lakitelek területének 80%-a mezőgazdasági rendeltetésű. A földek minősége igen eltérő, amely így az itt termelhető nővények (zöldség, gyümölcs, gabona) termelhetőségét teszi lehetővé. A helybéli Tsz működése idején számos család jövedelemkiegészítő forrása volt a szabadidőben, kiskertekben folytatott mezőgazdasági termelés. Mára ez jelentősen lecsökkent, holott a feltételek ma is adottak.

Azért kértük fel Madari Andor helybéli mezőgazdasági vállalkozót, aki egyben alpolgármester is, jól működő családi vállalkozásának bemutatására, hogy ösztönözze és életképes tapasztalataival, információival segítse a helyi vállalkozásban, gondolkodó vagy az iránt érdeklődő lakosokat. Tájékoztassa a már mezőgazdasági vállalkozást működtető családokat a jövőbeni pályázati lehetőségekről.

Madari Andor rávilágított mindazon lehetőségekre, amely Lakitelek, mint közlekedési csomópont, adódik. Saját tapasztalataira alapozva vázolta, hogy melyek azok az erőforrások, amelyek fenntarthatóvá teszik a családi vállalkozást. Melyek azok az információforrások, amelyek szükségszerű eszközei a hosszú távú vállalkozásoknak.

Az előadás kötetlen óévzáró, családias hangulatú beszélgetéssel zárult.


A könyvsarok szolgáltatást továbbra is népszerűsítjük.


2015-12-08 Olvass tovább….. - Rendhagyó irodalomóra a 6/a osztályban.

Hosszas együttgondolkodás és beszélgetés a pedagógusokkal és a bábművésszel hívta éltre ezt a programot.

Célunk, a pedagógusok kérésével megerősítve pontosan az volt, hogy olvasási élményt nyújtsunk hagyományos, unalmasnak tartott iskolai keretek között azoknak is, akik olvasási nehézségeik miatt messze elkerülik a könyvvel, az olvasással kapcsolatos rendezvényeket.

„Az olvass tovább…” olvasási kedvébresztgető rendezvényünkkel a lakiteleki általános iskola 6/a osztályába látogattunk.

Az iskola pedagógusaival együttműködve, előzetes megbeszélés után, ezért kértük fel Szabados Zoltán Lakiteleken élő bábművészt, hogy színészi gyakorlatával és tapasztalatával tegye élményszerűvé Arany János Toldi - trilógiájának olvasását egy rendhagyó irodalomóra keretében.

A legnagyobb sikert az aratta, amikor az előadó bemutatta, hogy hogyan is adná elő egy operaénekes, egy rapper, vagy akár egy népzenész az eddig elhangzottakat.

Ezt követően a gyermeki fantáziára volt bízva, hogy padsoronként együttműködve, ők hogyan szeretnék bemutatni a többieknek a kiválasztott versrészletet.

Taps, humor és őszinte elismer követte az egyre ötletesebbé váló előadásmódokat.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében ismét táblázatkezelő tanfolyamot hirdettünk.


2015-11-10 Excel függvények a mindennapokban (minitanfolyam)

Mára már szinte minden családban jelen van valamilyen formában a számítógép és annak használata.  Azonban még családon belül sem mindenki ismeri a számítógép nyújtotta lehetőségeket, viszont igényük van rá.

Ezért tanfolyamunkra azokat az embereket igyekeztünk megszólítani, akik szeretnék megismerni és alkalmazni azokat az egyszerű műveleteket, amelyeket az Excel segítségével úgy a család, mint a munkahelyi feladataikban hasznosítani tudnak.

Czinege Sándor informatikus közérthető nyelven és példákkal gazdagon illusztrálva szemléltette az Excel nyújtotta lehetőségek gazdag tárházát.

A családias légkörben zajló mini tanfolyamon mindenkire kellő idő jutott, hogy kérdéseire megfelelő választ, gyakorlati megoldást, vagy éppen az őt foglalkoztató feladataira megoldási javaslatot kapjon az informatikustól.


A Kösöntyű tánccsoport részére a közösségfejlesztési folyamatok elősegítésére a karácsonyi szokásokról szerveztünk előadást.


2015-12-9 Karácsonyi szokásrend

Az 1993 - óta heti rendszerességgel összejövő, egyre bővülő Kösöntyű néptánccsoport összetartó pillére a közös együttléten túl, a népi hagyományok, táncok, megismerése, ápolása és átadása.

Fejlődésük következő állomása a civilszervezetté válás lenne, amely elhivatott hagyományápolásuknak új keretekben új lehetőségeket nyújthat.

A Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány kuratóriumának elnökét, dr. Gálboryné Manninger Zsuzsannát azért hívtuk meg a Kösöntyű néptánccsoportba, hogy mutassa be, mint Alapítvány, hogyan végzik hagyományőrző munkájukat. Tapasztalataikkal erősítsék a Kösöntyű tánccsoport civil szerveződését.  December az ünnepi készülődés jegyében zajlik, így ez alkalomkor sem maradhatott el egy hagyományőrző csoport rendezvényéről a karácsonyi szokások felelevenítése.

A rendezvény valamennyi résztvevőben erősítette az összetartozás élményét.


Egészségfejlesztési program keretében téli túrát szerveztünk.


2015-12-12 Kirándulások a helyi természetvédelmi területekre 3.

2015. december 12-én, szombat 9 órakor, a Holt Tisza partján gyülekeztünk és vártuk azokat az érdeklődőket, akik a téli hónapokra jellemző hideg és köd sem riasztott el egy közös délelőtti túrázástól.

Bartol István, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre utunk kezdetén kellő részletességgel bemutatta a Nemzeti Park által kihelyezett információs táblán a Tisza medreiből kialakult természetes és mesterséges holtágakat, ártéri erdőket, hullámtéri kaszálókat. Vázolta, hogy túraútvonalunk olyan puhafás ligeterdőket, bokorfüzeseket, fűz-nyár és éger ligeteket érint, amelyek leginkább őrzik a holtág jellegzetességeit.

Az idő múlásával úgy éreztük, hogy mi is átvettük a természet békés nyugalmát. Nem beszélgettünk a hétköznapokról, csak kellő csendességgel figyeltük, hallgattuk az erdő és annak lakói hangját.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz


2015-12-22 Miben változik a Munka Törvénykönyve 2016. január 1-jétől

A médiában számos híranyag hangzott el arról, hogy 2016. január 1-jétől megváltozik a Munka Törvénykönyve. Ezért fogadóórát szerveztünk a helybéli munkavállalóknak, hogy egy szakember támogató segítségével tudja értelmezni igényei alapján a jogszabályi változásokat.

Célunk az volt, hogy a munkavállalók az ismeretek birtokában kellő magabiztosságot szerezzenek a munkavilágában.  Egyéni élethelyzetükre alapozva tudják magukat menedzselni a munkaerő-piacon.

Marosi Lajosné, a Népfőiskola munkaügyi előadója, a szakmai ismereteken túl természetes közvetlenségével és empátiájával nyújtott minden felmerülő kérdésre kiterjedő alapos tájékoztatást.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Az előző évekhez hasonlóan ebben az időszakban is helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.