2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Hermann Ottó Intézet részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Hermann Ottó Intézet részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont programjaiból a beszámolóba három program került be:


2015-07-15 A biokertészet bemutatása

A Népfőiskola fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék, személyesen meglátogassák a több mint 2 éve termelő biokertészetet. A termények legnagyobb részét a Népfőiskola saját konyhája használja fel a vendégek és dolgozók részére készülő ételekhez. Egy részét a lakiteleki piacon értékesítjük. A kertészeti bemutatókat beillesztettük az IKSZT programokba, hogy azok a helyiek, akik a piacon megvásárolják a Népfőiskolán termesztett, egészséges és vegyszermentes zöldségeket, láthassák, honnan kerül az asztalukra.

A Népfőiskola vendégeit, táborozókat is hívjuk az IKSZT programjainkra. Ezen a biozöldség kóstolóval egybekötött bemutatón részt vettek a Hungarikum tábor résztvevői és a Nagycsaládosok táborának érdeklődői is.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


2015-08-27 Biokertészet a mindennapokban

Biokertészetünk bemutatásakor mindig újabb és újabb oldalról igyekszünk megközelíteni az ökotudatosság fogalmát. Minden egyes interaktív bejárásunk elengedhetetlen témája az ember számára valóban táplálékot jelentő ételek megvitatása. Az augusztus 27-i bemutatónk a fenti célok mellett arra terjedt ki elsődlegesen, hogyan is viszonyuljunk a biogazdálkodáshoz. Egyszerűen. Próbáljunk meg feleségünk, a gyerekeink, az unokáink érdekei és élettani szempontjából megközelíteni mindazt a munkát és ismerkedést az „új” védekezési és óvó módszerekkel, amelyek feltételei annak, hogy milyen táplálék kerül az asztalunkra. Mindezek meggyőződésünké válva teszik egyszerűvé és a mindennapok részévé a családi kertészkedést.

Tóth Adrienn biokertész szemléltető bemutatójával, hiteles személyiségével nagy hatást gyakorolt a Lakitelekről és a környező településekről érkezőkre éppúgy, mint az Erzsébet program keretében Népfőiskolán tartózkodó családokra.


2015-09-04 Sárközi Péter Tudományos Emlékülés (bio- és ökogazdálkodás)

A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért Közhasznú Alapítvány a Népfőiskola Alapítvánnyal közösen rendezte meg XIII. Tudományos Emlékülését. A biokultúra, az ökológiai gazdálkodás és a bioéletmód legfontosabb területeit járják körbe évről-évre a Kárpát-medence biogazdálkodói, biotermelői. Dr. Solti Gábor, a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért kuratóriumának elnöke megnyitója után Lezsák Sándorné, a Népfőiskola Alapítvány igazgatója mutatta be a rendezvény helyszínét, kiemelve azt, hogy itt is biokertészet működik. Az idei előadások a bioélelmiszerekről, azok jelentőségéről, előállításáról, eladásáról szóltak. Az előadók a Kárpát-medencéből érkeztek, hogy bemutassák, mit értek el, hol tartanak a bioélelmiszer termelésben a Délvidéken, a Muravidéken, Székelyföldön, a Felvidéken, Karcag környékén és itt a Népfőiskolán.

Tóth Adrienn, a lakiteleki Népfőiskola Biokertészetének vezetője előbb egy előadással, majd egy séta során mutatta be a Biokertészetet.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2015-07-06-09 Rákóczi emléktúra

Július 7. és 9. között II. Rákóczi Ferenc életének főbb állomásait (Kassa, Nagydobrony, Ungvár, Munkács, Tiszaújlak, Beregszász, Tarpa, Túristvándi és Miskolc) kereste fel egy csapatnyi diák Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola megalapítója társaságában. A diákok jutalomként nyerték el a Felvidéket és Kárpátalját is érintő utazás lehetőségét, mert sikeresen szerepeltek a Keresztény Élet hetilap, a lakiteleki Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola által meghirdetett Nagyságos Fejedelem, II. Rákóczi Ferenc élete és kora címet viselő, Kárpát-medencei általános és középiskolás diákok számára meghirdetett csapatversenyen. A verseny 2015 márciusában a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett döntőjébe három írásbeli forduló után a legjobb csapatokat hívták meg, s akik itt is kiemelkedő eredményt értek el, azok kísérőikkel együtt részt vehettek a zarándokúton.


2015-07-13-17 Hungarikum tábor

Második alkalommal került megrendezésre Hungarikum tábor. Tizenhét helyi és környékbeli gyermek öt napot töltött el négy pedagógussal a lakiteleki Népfőiskolán. Szelesné Kása Ilona a kézműves foglalkozásokat vezette, Sallainé Győri Csilla a táncházért volt felelős, Vass Anikó a játékos feladatokat irányította, Nagy Tamás a szervezésért felelt. Volt egyedi pólókészítés, ismerkedés a lakiteleki Népfőiskola történetével, épületeivel, szellemiségével, csapatépítés folyt, illetve családalakítás. A gyerekek családokat alkottak véletlenszerűen és egész héten ebben a formában játszották a feladatokat. Belicza András (lakiteleki alkotó) Órákon át című filmjét nézték a nagycsaládos tábor résztvevőivel együtt. Bemutatták a településük helyi értékeiről készített prezentációkat. Részt vettek hungarikum akadályversenyen, plakátot készítettek egy-egy hungarikumról. Meglátogatták a biokertészetet, ahol zöldségkóstolás és zöldség ivólékészítésben vettek részt. Kerékpártúra keretében ismerkedtek Lakitelekkel, a Pálinka Patika Várost és a felsőalpári templom régészeti feltárását is megtekintették. Nemezelés, hűtőmágnes és természetes alapanyagú kozmetikumkészítés, táncház és tábortűz tette még színesebbé a tábor napjait.


2015-09-26 Szilvamag

A Lakiteleki Faluszépítő Egyesület szeptember 26-án Lakiteleki Értékek Találkozója néven egész napos programot szervezett a lakiteleki Pulai Gyűjteményben. A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat által támogatott rendezvényen volt szilvalekvárfőzés, szőlő sutulás, kenyérlángos-, süteménysütés. Mindezek mellett kiállítás, bábelőadás, helyi csoportok (citerások, népdalkör, nagycsaládosok, hagyományőrzők) bemutatkozása és kézműves foglalkozások tették kerekké a napot. A Népfőiskola Alapítvány a biokertészet zöldségeit és virágait mutatta be és azzal támogatta a rendezvényt, hogy az IKSZT ifjúsági közösségi programok szolgáltatás keretében szilvamag medálkészítéshez biztosította az alapanyagot (gyöngy, drót, pamutszál) és foglalkozásvezetőt.


 A közművelődési programok a résztvevők honismeretét bővítették


2015-07-01 Hazajáró - közönségtalálkozó

A Népfőiskola szokásos Kárpát-medencei Szabadegyetemének több napos programsorozatának előadásai országosan és helyben is meghirdetésre kerülnek. Az első nap estéjén a Duna TV – HAZAJÁRÓ című turisztikai/honismereti heti magazinműsort annak mutatták be. A magazin műsor célja, hogy turista szemmel láttassa és minél több ember számára vonzóvá tegye a Kárpátok hegységét, a Kárpát-medence varázslatos tájait, természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit. A közönségtalálkozón Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár a Hazajáró szereplői a stáb bemutatása után beszéltek a film születéséről, koncepciójáról, majd betekintést engedtek a kulisszák mögé. Hallhattunk egy-egy epizód elkészítéséről – az előkészületektől az utómunkáig – a nehézségekről, a sikerekről. A képekkel, rövid videókkal illusztrált élménybeszámoló végén egy 26 perces összefoglalót is láthatott a közönség. Zárásként a jelenlévők kérdéseket intézhettek a szereplőkhöz, valamint a Hazajáró rendezőjéhez: Moys Zoltánhoz.


2015-07-01 Történelmi igazságtétel

Tóth Ilona tragikuma, az akkori kor gondolkodása nagyon sok embert foglalkoztat még ma is. Kételyek, kérdések, érvek ellenérvek ütköztetésének egyensúlya még mindig várat magára. Ezért szerveztünk egy olyan előadást, ahol történészkutatók meséltek arról, hogyan is történik egy kutatás, milyen kapcsolatok kiépítése szükséges ahhoz, hogy akár egy orosz levéltárban is kutathassanak magyar vonatkozású ügyekben. Bíró Zoltán a RETÖRKI főigazgatója előadásában kifejtette a jelen kutatások eredményeit, fontosságát és a jövő távlatait.

M. Kiss Sándor „A csalogány elszállt”: Tóth Ilona tragikuma című könyve kapcsán mutatta be fél évszázad távlatából az akkori kor gondolkodásmódját, emberi döntéseknek mozgatórugóit.  Rávilágított arra, hogy jelen gondolkodásunkat, véleményalkotásunkat, cselekedeteinket hogyan formálja, edzi mindazon széles látókörből eredő ismeret, amely egyfajta jártasságot nyújt egy társadalom rendeződésében. Azért építő erejűek a közösségi együttlétek, mert megosztva a gondolatokat, az élményeket és tapasztalatokat valamennyien gazdagodunk. - zárta le előadását M. Kiss Sándor történész.


2015-09-12 Felvidéki Est - megemlékezés

A Lezsák Sándor kezdeményezésére 45 évvel ezelőtt, a Lakiteleki Művelődési Házban megrendezett Felvidéki Estre emlékeztek szeptember 12-én, a lakiteleki Népfőiskolán. Egy olyan találkozóra emlékezünk, amelyet 1970. május 30-án szerveztünk – mondta a Kölcsey Házban tartott találkozón Lezsák Sándor, aki köszöntötte az egykori résztvevők közül megjelent Duba Gyula és Mács József felvidéki írókat és azokat a lakitelekieket akik akkor és most is jelen vannak. Lezsák Sándor a beszélgetésben kitért arra, hogy az évtizedekkel korábban megírt könyveiknek megvolt a maguk ereje, a maiaknak azonban már nincs meg. Szavai szerint, az irodalomban rejlő belső erőt kellene tudatosítani, hogy szolgálja az emberiséget. A lelki egészségünkre vigyázzunk, mindenhol ahol magyarok élnek – fogalmazta meg az Országgyűlés alelnöke a magyar írók felelősségét.


A könyvsarok szolgáltatást olvasókultúra fejlesztő foglalkozással népszerűsítettük


2015-07-17 Olvass tovább

„Az olvass tovább…” olvasási kedvébresztgető rendezvényünkkel egy olyan folyamatot szeretnénk életre hívni, amely ráébreszti a gyermekeket és szülőket egyaránt arra, hogy mennyi közös játék és élmény rejlik egy - egy mese elolvasásában, megismerésében, átélésében. Szabados Zoltán Lakiteleken élő bábművész nagy gyakorlatával és tapasztalatával könnyedén vonta be a gyermekeket mese előadásába, úgy, hogy teret adott a gyermekek fantáziájának kibontakozására is. Nagy taps jutalmazta a bátor szereplőket és önfeledt nevetés kísérte a mesében szereplők életre kelését. De hogyan is végződött a történet a mesében? – nos..., mindezt megtudhatják a tisztelt résztvevők és nagyérdemű szereplők Mátyás király meséiből pontosan. –zárta le előadását a bábművész.

Akit érdekel, járjon utána… Vette le kalapját a művész, majd meghajolt és elköszönt az újabb mesére váró lelkes közönségtől.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében tanfolyamot hirdettünk


2015-09-30 Excel függvények – mini tanfolyam

A Microsoft Excel nevű szoftvere a legelterjedtebb és legkedveltebb táblázatkezelő. Használata kényelmes, rövid tanulási idő alatt könnyen lehet az adatokat a különböző szempontok alapján csoportosítani, kimutatásokat készíteni, vagy látványos diagramokat rajzolni. Azonban komolyabb, a mindennapi munka egyszerűsítésére alkalmas táblázatok magabiztos kezeléséhez szükséges, hogy egyedi képleteket tudjunk készíteni. Czinege Sándor informatikus konkrét feladatokon keresztül mutatta be és segített megérteni a képletek megszerkesztésének logikai lépéseit azoknak, akik már ugyan ismerik, használják ezt a táblázatkezelő programot, de szeretnék sokoldalúbban kihasználni.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás a Kösöntyű Néptánccsoportnak


2015-09-30 Őszi szokások

Lakiteleken már sok éve hagyományos az egész napos szüreti felvonulás.  A Kösöntyű tánccsoport a falu több helyszínén is fellép a nap folyamán, színesítve az eseményeket. Az ezt megelőző időszakban egy előadás keretében ismertetjük meg a táncosokat más vidékek őszi ünnepeivel. Lezsák Sándorné, a Népfőiskola igazgatója és a tánccsoport vezetője röviden beszélt a hagyományos népi szokáskörökről, az élettel (születés, keresztelés, házasság, halál), vallási ünnepekkel (húsvét, pünkösd, búcsú, karácsony) és a földműveléssel kapcsolatos szokásokról. Az adott időszakhoz kapcsolódóan a betakarításhoz, szürethez társuló közösségi, családi eseményekről mesélt. Kiemelte a szőlőművelést és annak egész éves munkálatait. A szőlő őrzéséről, közösségeket, nagycsaládokat összehozó közös szüretekről, a szüreti mulatságok részét képező szüreti koszorúkészítésről, felvonulásról halhattak még a tánccsoport tagjai. Ezután kezdtek hozzá a táncpróbához, mely a szombati szüreti felvonulásra hangolta rá a csoport tagjait.


Egészségfejlesztési program


2015-09-13 Vizitorna

A Népfőiskola Alapítvány Gyarmati Dezső tanuszodájában az IKSZT egészségfejlesztési programok szolgáltatás keretében március 22-től kezdve minden páratlan vasárnapon ingyenes zenés vízi aerobik és víz alatti gyógytorna várja az érdeklődőket.  Ezen időszakban 15 alkalommal, alkalmanként 10-20 fő vett részt a foglalkozásokon. Kalics Gabriella gyógytornász mutatja a gyakorlatokat, melyek teljesen átmozgatják a tornázókat. Fiatalok és idősebbek egyaránt részt vesznek mindkét foglalkozáson, majd a termál medencében pihenve beszélik meg az élményeiket és tapasztalataikat. Ebben a negyedévben az egyik szeptemberi alkalmat választottuk ki a beszámolóhoz.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatás


2015-09-14 Internetbank – mini tanfolyam

Az elektronikus ügyintézés témakörben az internetes banki műveletek gyakorlati lépéseinek megismertetését, népszerűsítését tűztük ki célul ezzel a programunkkal.

Célcsoportunk elsősorban azok a nagycsaládosok voltak. A meghirdetett koradélutáni (13 óra) időpontban nagyobb gyermekeik iskolában, óvodában vagy bölcsődében vannak. Az előzetes felmérések alapján ezeknek a szülőknek ez az ebédutáni időpont alkalmas arra, hogy részt tudjanak venni egy olyan előadáson, amely kellő információt nyújt ahhoz, hogy ismereteik és lehetőségeik birtokában folyószámlaügyeiket otthonról is biztonságosan meg tudják oldani.

Morvai Szilveszter, a kiskunfélegyházi OTP bank fiókvezetője az internetes átutalás, csekkbefizetés gyakorlati lépéseinek bemutatása után számos egyéni kérdésre is személyre szólóan adott választ. Bemutatta azokat a szolgáltatásokat, lehetőségeket, amelyeket az OTP bank tud nyújtani ügyfeleinek.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz


2015-09-03 Munkahelyi öltözködés és viselkedés NFSZ-12

Lakitelek és környéke vonzó a természeti értékek, a kirándulóhelyek, a termálvíz közelsége, ittléte miatt. A vendégek minél színvonalasabb kiszolgálása érdekében elengedhetetlen, hogy a fürdők, a vendéglátóhelyek, az üzletek munkatársai tisztában legyenek a megfelelő munkahelyi öltözködés és viselkedés szabályaival. Felkértük Rubovszky András idegenforgalmi szakembert, turisztikai tanácsadót, a Magyar Szállodaszövetség volt elnökét, a Gellért Szálló volt vezérigazgatóját, hogy előadás keretében ismertesse e szabályokat és hívja fel a figyelmet ezeknek a fontosságára. Előadásában beszélt az illemtan, etika és protokoll legfontosabb elemeiről. A megjelenés, köszönés, megszólítás alapvető szabályairól. Kiemelte, hogy a vendéglátóhely és annak személyzete ne az „ékszerektől és tetoválásoktól” legyen feltűnő, hanem attól, hogy jó az étel, szép és tiszta a szoba, tisztességes a számla, udvarias a kiszolgálás. Végül a résztvevők feltehették kérdéseiket, melyeket közösen vitattak meg.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.