2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvas-hatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Hermann Ottó Intézet részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvas-hatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Hermann Ottó Intézet részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont programjaiból a beszámolóba három program került be:


2015-05-16 A biokertészet bemutatása

A környezetkímélő gazdálkodás népszerűsítése érdekében biokertészeti túrára hívtuk a helybéli és környékbeli lakosokat, valamint a Népfőiskolára látogató vendégeket.

Célunk az volt, hogy a személyes megtapasztalás és egyéni élmények során olyan szemlélet formálódjon, vagy a már meglévő erősödjön, amely tudatosan óvja és védi az Anyaföldet.

Egészség-, és környezettudatosan tervezze meg, hogy hogyan is tudná önmaga és családja számára biztosítani saját földjéről, kiskertjéből mindazon tápanyagokban gazdag étkeket, amely az emberi test számára valóban táplálékot nyújtanak.

A túra a kertészmunkatársak gyakorlati tapasztalataira alapozva mutatta be a munkafolyamatokat, a talaj előkészítéstől a palántákon keresztül egészen a növénytársításokig, amelyek szükségeltetnek mindahhoz, hogy a család asztalára valóban tápanyagokban dús, ízletes zöldség kerülhessen.

Családias légkörben, egymással beszélgetve, információkat, tapasztalatokat cserélve erősítették egymásban azt a szemléletet, amely óvó védelmet nyújt az ember számára éppúgy, mint éltető terének, a Földnek.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


2015-05-30 Hogyan működik a biokertészet?- ökokerti tennivalók májusban

„Hogyan működik a biokertészet?” Márciusban kezdődő sorozatunk folytatásaként, májusban ismét találkoztak az érdeklődők a Népfőiskola Biokertészetében, hogy megbeszéljék a májusi tennivalókat, megosszák eddigi kiskerti élményeiket, és választ kapjanak a gazdálkodás során felmerülő kérdéseikre.

Tóth Adrienn biokertész bevezetőjében ismét tudatosította a „biokertészet” lényegét. Azt a tevékenységet, amely az élet törvényeinek megfelelő gazdálkodást jelenti. A természet mindezt meghálálja azzal, hogy biztosítja számunkra azokat a növényeket, talajlakókat, melyek ismeretével és tudatos alkalmazásával növényeink életerősek lesznek.

Legfontosabb mindig a megelőzés, és a folyamatos tápanyag utánpótlás. Hogyan valósítható ez meg a gyakorlatban? Erre kaptak választ gyakorlati példákkal gazdagon színesítve a résztvevők.

Végezetül bejárták az üvegház és a szabadföldi kertészet ágyásait, ahol újabb és újabb gondolatok, ötletek cseréltek gazdát, ezzel is erősítve egymásban a biokertészkedés örömét, szemléletét.


2015-06-27 Tanyaindító

A Nemzeti Tanyafejlesztési Programot bemutató konferenciát szervezett a Földművelésügyi Minisztérium a lakiteleki Népfőiskolán. Az esemény aktualitását a hamarosan megjelenő tanyafejlesztésre irányuló pályázat adta.

A rendezvényt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a tanya a jövőnek egy korszerű formája, egyre több fiatal választja ezt a létformát. A magyar tanya tradicionális létforma, melyet a Hungarikum Bizottság legutóbbi ülésén beválasztott a Magyart Értéktárba.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a 2011. óta működő Tanyafejlesztési Program célja a tanyai gazdálkodás sajátos értékeinek megmentése, megújítása, valamint a tanyasi életmód, a tanyán működő családi gazdaságok hátrányainak csökkentése.

A rendezvényen korábbi nyertes pályázók képviselői is tartottak előadást: Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, Somogyi Lajos Ballószög polgármestere és Csörszné Zelenák Katalin a Duna-Tisza Közi Falugondnokok Egyesületének ügyvezetője.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2015-04-11 IFI műhely IKON - a politika te magad vagy

„A Politika Te magad vagy!” című országjáró rendezvénysorozat 2015. április 11- én egy kerekasztal-beszélgetésre hívta és várta a lakiteleki Népfőiskolán azokat a fiatalokat, akik keresik azt a helyet, közösséget, ahol elmondhatják mindazt, amit a világról gondolnak.

Nagy Dóra és Hágen Ádám ifjú házaspár gondolatébresztőként elmesélte, hogyan és miért hozták létre az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért (IKON) közösségét. Saját életükről mesélve körvonalazódott az a hármas egység (család, gyermekek, hit szeretet) amelyre építkezve élik a mindennapjaikat és tervezik jövőjüket. Ők úgy gondolják, hogy a politika nem más, mint az, hogy hogyan gondolkodnak az emberek egyénenként létükről, szerepükről a családban éppúgy, mint a közösségben. Megítélésük szerint a kapcsolatok minőségének az alapja a jó kommunikáció. Az a párbeszéd, amely esetleges nézetkülönbségek ellenére is el tudja fogadni a másik értékeit. Ki tudja szűrni a beszélgetésekből mindazt, amely önmaga építésére, kiteljesedésére használhat fel.

Ezt követően a résztvevők kifejtették saját nézeteiket, majd újabb és újabb érvekkel támasztották alá az elhangzottakat.


2015-05-06-07 Buzánszky Kupa községi általános iskolák labdarúgó csapatainak

Hatodik alkalommal került sor a községi általános iskolák alsó és felső tagozatos focistáinak rendezett kétnapos ifjúsági labdarúgó tornára a lakiteleki Népfőiskolán. Buzánszky Jenőről, a 49-szeres válogatott futballistáról, az Aranycsapat hátvédjéről elnevezett focikupán 6-6 csapat rúgta a labdát a májusi napsütésben. Bugac, Jakabszállás, Jászszentlászló, Lakitelek, Nyárlőrinc és Szentkirály legjobb kis focistái mérkőztek először szerda délután. A körmérkőzések után idén már nemcsak az uszodát, hanem a termál medencét is használhatták a fiatalok. A csütörtök délelőtti meccseken eldőlt a végeredmény. Több esetben a helyezéseket nem a pontok, hanem a gólok száma döntötte el. A díjakat Molnár Arnold a Népfőiskola munkatársa adta át.


2015-6-22-27 Zöldház Rajziskola - nyári alkotóhét

A Népfőiskola meghívására évek óta vendégeskednek, alkotnak szabadban, műteremben és közösségben a zöldházas tanítványok. Az idei tábor témája az impresszionizmus, posztimpresszionizmus és az expresszionizmus volt. A tábor lakói között nagy korkülönbség volt, a legidősebb 29, a legfiatalabb 9 éves volt.  Sok előnye van, hogy ilyen vegyes a társaság. A nagyok boldogan segítenek, odafigyelnek a kicsikre. A fiatalabbak pedig a nagyoktól lesik el a „fogásokat”. Kitartóan figyelik, hogyan alkotnak – tette hozzá Kádasi Laura, a tábor szakmai vezetője.

A tábor zárásaként kiállítást rendeztek a lakiteleki az Akadálymentes napon. Egy-egy közös vagy önálló tárlat mindig nagy lendületet ad az alkotóknak. A tábor azonban nemcsak az alkotásról szólt. Jutott idő játékra is: aszfaltrajzra, activity-re, rögtönzött divatbemutatóra, „Magyarország, szeretlek” mintájára a sünökről és a fecskékről versenyeztek egymással a csapatok, zseblámpás, éjszakai csapatversenyt szerveztek.


 A közművelődési programok sokszínű ismeretet adtak a résztvevőknek


2015-05-04-17 Kecskeméti - Nagybányai Festőiskola tábora

A Népfőiskola lehetőséget biztosít kilencedik éve az erdélyi és Kecskemét környéki, köztük lakiteleki művésznek is, hogy gondtalanul alkothasson. A két hetes alkotó időszakot egy kiállítás megnyitó zárta, melyen Turai Kamil, esztéta gondos műelemzéssel egybekötött tárlatvezetése közelebb vitte a hallgatóságot az alkotókhoz és alkotásaikhoz, festményekhez, grafikákhoz, szoborhoz.

Vincze László festőművész, a tábor egyik alkotója az alábbi gondolatokat írta le az itt töltött napokról:

Napfényes májusi hetek, baráti festőtársaság, szívélyes vendéglátás, lázas alkotókedv – mind szerencsésen összejött tizenöt művésznek, hogy dolgozhasson az igazi festői szépségű Tőserdőn, az alföldi tanyák változatos világában. Jókedvünket igencsak fokozta a virágba borult akácerdő, a madárdal. Csoda-e, ha vidám fényben fürdő, szikrázó szép színekben pompázó képek születtek? Igazi ünnep, amikor az alkotó napok végén ünnepélyes megnyitón, a záró kiállításon együtt láthatjuk képeinket. Az alkotótábor résztvevői hálásan köszönik mindenkinek, akik ezt a lehetőséget megteremtették és legjobb képeinkkel szeretnénk ezt megköszönni. Lelkesít bennünket az a gondolat, hogy a nagyhírű nagybányai művésztársaság szellemét szerény tehetségünkkel folytathatjuk, és egy kis szállal kapcsolatban lehetünk azokkal, akik a múlt századokban a magyar képzőművészetet európai rangra emelték.


2015-06-07 Tőserdő Gombfoci Kupa

A kecskeméti Hírös Asztali Labdarúgó Sport Egyesülettel közösen szervezett rendezvényen, húsz pályán, két napon keresztül közel 70 résztvevővel zajlott a lakiteleki Népfőiskolán a hagyományos Tőserdő Kupa, és idén először az Országos Asztali Labdarúgó Szövetség egyéni országos bajnoksága is. A három napos program ideje alatt jutott idő a pihenésre is a Népfőiskola uszodájában, termálfürdőjében.


2015-06-27 Együtt egymásért - Akadálymentes Nap

Az előző évekhez hasonlóan, ez évben is megrendezésre került az Akadálymentes nap. Egy olyan közös kulturális együttlét ez a nap, amely lehetőséget, reményt, erőforrást nyújt ahhoz, hogy bizonyos készségeket elvesztve is lehet teljes életet élni. Az idén 16-dik alkalommal megtartott rendezvényen több, mint 800-an vettek részt.

Az elmúlt évhez hasonlóan a szabadtéri színpad környezetében sátrakat állítottunk fel, ahol az érdeklődők egész nap tájékoztatást kaphattak a jogszabályok, rehabilitáció, gyógyászati segédeszközök, egyesületi élet, fogyatékkal élők hetilapjai és szakfolyóiratai témakörökben. Vegyszermentes zöldség kóstoló és vásárlási lehetőség, grafológia, kézműveskedés gyerekeknek, könyvbönge, különböző árusok portékái, pogácsaverseny és tombola egészítette ki a programot. A Nemzeti Adó és Vámhivatal Pénzügyőr zenekara, a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltózenekar és a Gördülő tánccsoport, kerekes székes táncosok előadása előzte meg a bográcsos ebédet. Az idei esztendőben Kecel, Akasztó, Lakitelek, Fülöpszállás, Nyárlőrinc, Orgovány készült bemutatkozó műsorral (kiállítás, vers, ének, tánc) a délután folyamán.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük


2015-05-17 Chilei küldetésben (1956-1975)

Május 17-én, a kollégiumi hétvégén Deák Ferenc jezsuita szerzetes előadására, könyvének bemutatására hívtuk és vártuk Lakitelekről és környező településekről azokat, akik érdeklődnek Dél-Amerika kultúrája felől. Célunk az volt, hogy ráirányítsuk a figyelmet és megismertessük egymással azokat, akik nyitottak és befogadók egy különleges világ izgalmas történelmi korszakának személyesen megélt eseményeire. Ezért hívtuk a helybélieket arra a kollégiumi előadásra, amelyen a hallgatók is részt vettek, akik tanulmányaik során kiemelten foglalkoznak a dél-amerikai országok kulturális életével. Az irodalmi alkotáson keresztül a jezsuita szerzetesrend küldetésének bepillantása során a világ, egy olyan szegmense került bemutatásra, amely kevésbe ismert az olvasók körében. Végezetül valamennyi résztvevőt megajándékozott a Népfőiskola a szerző könyvével, amelyet dedikáltattak Deák Ferenc jezsuita szerzetessel.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében tanfolyamot hirdettünk


2015-05-04 Prezentáció készítés PREZI programmal

Varga Gyula, a Kiskőrösi Tankerület igazgatója vállalta, hogy a manapság elterjedőben lévő PREZI programmal ismertesse meg mini tanfolyamunkra jelentkezőket. Rövid bevezetőjében az előadás tartásának történetét mutatta be egy rövid prezentáció segítségével. (egyszerű felolvasás, a diaképekkel, majd írásvetítővel kivetített segédletek, a Flip-chart táblás jegyzetek, PowerPoint program, PREZI)

A sok képpel készült prezentációk használata segíti a hallottak rögzülését, a hallgatóságnak nem kell egyszerre hallgatnia és olvasnia. A Power Point-hoz képest egy egészen új gondolkodásmódot kíván a Prezi program. Az előadó segítségével a résztvevők elkészíthettek több, egyszerű bemutatót. Ezek készítése közben, egymásét megnézve rádöbbentek, hogy milyen nagyszerű, könnyen kezelhető, mégis látványos összefoglalókat lehet szinte pillanatok alatt összeállítani.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás a Kösöntyű Néptánccsoportnak


2015-04-30-05-03 Néptánccsoportok találkozója

A Népfőiskola Alapítvány Kösöntyű néptánccsoportja székelyföldi gyűjtőútja során 2014 júliusában Székelyhodosra, Jobbágytelkére és Nyárádmagyarósra látogatott. 2015. április 30 - május 3-ig lehetőségünk nyílt arra, hogy vendéglátóinkat és a hagyományőrző jobbágytelki tánccsoport tagjait és a nyárádmagyarósi idős hagyományőrző táncosokat viszont látogatásra hívjuk a Népfőiskolára. Itt tartózkodásuk alatt megismerkedtek a Népfőiskola tevékenységével, Lakitelek és a Tőserdő nevezetességeivel. Május elsején este a Kösöntyű Néptánccsoport és a kecskeméti Kurázsi Táncműhely szervezésében a környék néptáncosainak részvételével táncbemutatót tartottak és a táncházban jobbágytelki táncokat tanítottak.


Egészségfejlesztési program


2015-05-25 Pünkösdi Sportos Családi Nap

Családi sportos ünnepnapra hívtuk munkatársainkat, a Népfőiskolával közvetlen kapcsolatban álló partnereinket, a családjukkal együtt. Célunk az volt, hogy megismerve egymás családját, kedvesét jobban értsük és megértsük egymást egy-egy nehezebb pillanatban. Egy olyan közösség-összetartó erő alakuljon ki, amelyikben valamennyien jól érezzük magunkat, megtaláljuk azt a hangot egymáshoz. A természetben való kötetlen mozgás az egyik legegyszerűbb és legkevésbé megterhelő formája az egészségmegőrzésnek. Focimérkőzés a férfiaknak, minigolf, tollaslabda a gyerekeknek, az uszoda és termálfürdő ingyenes használata adott lehetőséget a mozgásra.

Közben bográcsos ételt főztek a népfőiskola szakácsai. A késő alkonyatba nyúló pünkösdi hétfő végére mindenki kellemesen átmozgatta izmait, úgy közben nem a „kötelező” egészségmegőrzés volt a gondolatuk.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése


2015-05-21 Pályázatok - vidékfejlesztés – kisvállalkozóknak

Lakitelek, Tiszaalpár, Tiszaug, Szentkirály, Nyárlőrinc kis- és középvállalkozásainak képviselői egy vállalkozói fórum keretében tájékoztatást kaptak a következő évek vállalkozásfejlesztési pályázatairól és fejlődési lehetőségeiről a Tőserdei Pálinkaházban. A résztvevőket Madari Andor alpolgármester köszöntötte a Pálinka Patika Város épületében. A Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati lehetőségeiről dr. Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást. Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat képviselője, a megyei turisztikai bizottság tagja a megyei önkormányzat által koordinált Területi Operatív Programról (TOP) tájékoztatta a jelenlévőket. Felföldi Zoltán, Lakitelek korábbi polgármestere, a HBF Hungaricum Kft. képviselője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) egyes elemeiről adott tájékoztatást.

Kiskunfélegyházán, Kiskunmajsán és Izsákon már létrejöttek helyi gazdaságfejlesztő egyesületek a helyi gazdaságok erősítésére – ismertette Lezsák Sándor. A fórumon bejelentésre került, hogy létrejön a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület lakiteleki tagozata, amelynek bármely lakiteleki és környékbéli vállalkozás tagja lehet tagdíj fizetése nélkül. A tagozat tagjai a pályázatok kapcsán tájékoztató anyagokhoz és információkhoz juthatnak majd.

Lezsák Sándor a fórumnak helyet adó Tőserdei Pálinkaházról is beszélt. Mint mondta, a vállalkozói fórum nem ok nélkül lett a Tőserdei Pálinkaházban megszervezve. A korábbi Tsz központnál néhány évvel ezelőtt még csak pár téglarakás és egy félig kész pince volt, ma pedig szép, igényes épületek állnak. Ez is bizonyíték arra, hogy lehet nagyot álmodni. Elismerését fejezte ki azoknak, akik mindezt létre tudták hozni, kialakítva Lakitelek egyik új színfoltját.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz


2015-04-20 Önismeret, személyiségfejlesztés, kommunikáció

A munkahely megtartása, a munkavégzés könnyítése, esetleg a munkába álláshoz fontos, hogy kellő önismerettel, megfelelő kommunikációs készséggel rendelkezzünk. Egész napos tréningünk erre szolgált. Virágh Róbert és Angler Tibor tapasztalt tréningvezetők már a nap elején az első feladatokkal megteremtették azt a családias, jó hangulatot, mely megkönnyítette a további feladatok megoldását. A nap végére elmondható volt, hogy mélyült a résztvevők önismerete, szembesültek azokkal a tulajdonságaikkal, melyeket erősíteniük kell, hogy a munkájuk hatékonyabb lehessen. A kommunikációs feladatok rávilágítottak arra, hogy jobban oda kell figyelni egymásra, a kapott információra és annak pontosabb továbbítására.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.