Ma 2020 február 19. szerda, Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Honismereti kirándulás az összetartozás jegyében
E-mail Nyomtatás PDF

Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola 2015. július 11-12. között kirándulást szervezett Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba, a nemzeti összetartozás kifejezésének egyik legjelentősebb színhelyére, illetve a Lakitelek Népfőiskolára.

A jelenkori agyagosszergényi összetartozás jeles példája volt ez a kirándulás (40 fővel), hiszen nemcsak a népfőiskola alapítói, hanem az önkormányzat, a helyi Fidesz csoport, az Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub és a fiatalok egy csoportja is képviseltette magát, azaz mindazok, akik aktív látogatói, résztvevői, támogatói a népfőiskola rendezvényeinek.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Korán reggel indultunk. Fekete Győző, a népfőiskola „állandó” idegenvezetője kalauzolt bennünket utunk során felhívva figyelmünket a nevezetességekre, amelyek előtt/mellett elhaladtunk, s rövid anekdotákkal tette élményszerűvé a tájékoztatást.

Megérkezve Ópusztaszerre először a Rotunda épületébe mentünk. Itt kapott helyet Feszty Árpád gyönyörű festménye „A magyarok bejövetele” vagy más néven a Feszty-körkép a nemzeti romantika egyik legjelentősebb képzőművészeti alkotása. A 120 méter hosszú és 15 méter magas panorámakép hatalmas méretével és csodálatosan megkomponált történelmi eseményével elbűvölt mindnyájunkat. A zenei aláfestés pedig tovább fokozta ezt az élményt.

Az épületben megtekintettük még a numizmatikai kiállítást, a Promenád tárlatot, amely a millennium korát egy nagyvárosi és egy kisvárosi korzót, sétáló utcát mutat be, üzletekkel, korhű ruhát viselő alakokkal. Az Emlékpark területén, a Romkertben látható Szer-monostor maradványai között leginkább a fiatalok és a gyerekek időztek, a felnőttek az alapmaradvány mellett állva egy kis képzelőerővel visszautazhattak a középkor idejére és lehetőségük nyílt elmélkedésre. A park Szabadtéri Néprajzi Gyűjteménye (az ország 5 skanzenjének egyike) a XX. századi falvak és tanyavilág életébe engedett betekintést. Átléphettük a korabeli iskola, posta, szatócsbolt, pékség, gátőrház, szélmalom küszöbét is. Megelevenedett a múlt, s ezzel még nem volt vége az időutazásunknak. A Nomád Parkba érve feléledt az eurázsiai sztyeppek korai világa is. A lelkes hagyományőrzőknek köszönhetően betekintést nyerhettünk a honfoglaló magyarok életmódjába is. A foglalkoztató jurtában a rézdomborítás folyamatát láthattuk. Ezt követően lovasbemutatón vettünk részt. Az izgalmas harci jelenetekben bővelkedő eseménnyel zárult a programunk Ópusztaszeren.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark életfilozófiája: „Ópusztaszer hazavár”. Valóban nagyszerű élmény volt itt lenni. Mi minden jutott eszembe, amikor megpróbáltam összegezni az itt eltöltött nap bennem ébresztett legfontosabb gondolatait? Nos, ezek: Magyarság, Nemzeti érték, Hagyományőrzés, Összetartozás!

Utunkat folytatva, a kirándulás következő állomása a „szellemi Ópusztaszer”, azaz a Lakitelek Népfőiskola volt. Esténket, illetve a vasárnapot Lezsák Sándornak, a népfőiskola alapítójának meghívására tölthettük itt el.

Lezsák elnök úr meghívása nagy megtiszteltetés számunkra, hiszen sokat hallottunk az ő sokrétű tevékenységéről, valamint a népfőiskoláról.

Szombaton este Belicza András, a népfőiskola munkatársa tájékoztatást tartott az intézmény jelenéről és terveiről. Ezt követően megtekintettük az Agócs Sándor és Balogh László rendezésében készült, „A vers ereje, Kádár félelme” című dokumentumfilmet. A mély gondolatokat ébresztő percek után legtöbben éltek az intézmény adta lehetőséggel, s egyet csobbantak a helyi uszodában. Későre járt már, amikor nyugovóra tértünk.

Vasárnap délelőtt Bagi Ferenc lakiteleki plébános mutatott be szentmisét a Népfőiskola területén található Szent István kápolnánál. Nagy örömmel és elismeréssel köszöntötte csoportunkat. A szentmisét követően Loksa Gábor, a népfőiskola munkatársa tartott vendégvezetést a népfőiskola területén. Megismerhettük az itt álló épületeket, s betekintést nyerhettünk a bennük folyó tevékenységekről. Bámulattal hallgattuk gazdag ismertetőjét: szabadegyetemek, kutatómunkák (határon innen és túl), versenyek és folytathatnánk tovább a sort, mind-mind szerepelnek a repertoárban. Ebéd után még egyszer végigjártuk a népfőiskola ámulatba ejtő parkját, amelyet több száz tő virág díszít, körül övezve nagyjainkat, akiknek emlékszobrot állíttatott az utókor. Hazaindulásunk előtt, Bagi Ferenc atya invitálást elfogadva megtekintettük a település Templom terét és bemutatta nekünk a katolikus templomot, illetve nagy szeretettel vezetett körbe bennünket a Plébánián.

Szellemiekben és lelkiekben gazdagodva tértünk haza kisfalunkba, hogy tovább tervezgessük jövőnket a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat tagjainak sorában.

Póczáné Németh Alojzia                  

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Február >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink