Ma 2019 március 26. kedd, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


ParaDance Company kerekeszékes tánccsoport - beszámoló a táborról
E-mail Nyomtatás PDF

A ParaDance kerekesszékes tánccsoport tagjai idén is a lakiteleki Népfőiskola vendégeiként tartották szakmai alkotótáborukat. A hét eseményeiről az ő beszámolójukban olvashatnak.


Általános áttekintés:

A 2015-ös évben tánctáborunkat április 7-13-ig tartottuk.

Létszámunk a tavalyi évhez képest csökkent, idén összesen 10 fő vett részt az eseményen.

A csoportban résztvevők többsége Budapesten él, két vidéki tagunk van.

A budapestiek közösen, egy akadálymentes kisbusszal, a vidéki tagok saját személygépkocsiikkal érkeztek Szentendréről és Vasadról a Népfőiskolára.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


Szakmai program, háttér:

Idén is, a tavalyi évhez hasonlóan – nagyszabású terveink voltak a napi munkákat illetően.

A betervezett új táncok mindegyikét nem tudtuk megtanulni, hiszen így is mindannyian erőnkön felül és fizikai teljesítményünket túlszárnyalva teljesítettünk.

Napi 3 próbát tartottunk, melyek mindegyike legalább 3 órás volt, minimális szünettel, nem ritkán éjszakába nyúlóan.

A táncosok részéről ennek a hétnek az eredménye 2 teljesen új csoportos koreográfia.

1 csoportos koreográfiának a felújítása, és 1 kortárs triószóló. Mindegyik koreográfia jelentős munkát adott mindannyinknak, így mivel egy-egy nap végére nagyon fáradtak voltunk, a külön programot az éjszakai pihenés jelentette.

A hét második felében abban a nagyszerű élményben volt részünk, hogy lakiteleki iskolások egy csoportja látogatott el hozzánk tánc- és kutyás bemutatóra.

Megmutattuk a gyermekeknek a Kolo című koreográfiánkat, a műhelymunka fázisában járó Finálé számunkat pedig velük együtt tanultuk.

A sok-sok vállalkozó szellemű ifjú növendék lelkesen állt be táncosaink körében a tükrös fal elé, hogy velünk közösen tanulhassák az új Finálé számunk első lépéseit.

Ezt követően egyik táncosunk, Mányik Richárd a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület vezetője tartott segítőkutyájával, Archie-val bemutatót a gyerekek nagy örömére.

Ez számunkra is nagy jelentőséggel bíró program volt, hiszen a gyerekek látogatása feltöltött minket, így a fárasztó napok után a kicsik lelkesedéséből merítve újult erővel vágtunk bele a fennmaradó 3 napon még előttünk álló munkákba.


A helyszínről:

Egy táncos számára fontos hogy láthassa önmagát és társait tánc közben, mert ez által tökéletesedik a mozdulat, térforma, és töltődik tartalommal az előadandó koreográfia.

Nagy segítségünkre volt a táncterem a Hatalmas tükrös felületekkel, szakmai szempontból viszont rendkívül zavaró a terem közepén található tartóoszlop.

Számos megoldandó helyzetet produkált a betanulás folyamatában melyeken először bosszankodtunk, a későbbiek folyamán viszont az oszlop jelenléte miatt fejlesztettük a problémamegoldó képességünket, improvizálva egy-egy koreográfia közben a helyzetnek megfelelően.

Szeretünk visszajárni évről-évre a Népfőiskolára, hiszen jelenleg nincs tudomásunk olyan helyszín meglétéről, amely alkalmas egy kerekesszékes tánccsoport tánctáborának befogadására, infrastruktúra és speciális igények szempontjából - biztosítva a hátteret az aktív munka feltételeihez.

Azonban a Népfőiskola rendelkezik megfelelő számú akadálymentes szobával a kerekesszékes emberek életvitelét megkönnyítve, biztosítva az egyenlő hozzáférést, az integrációt.

Fontos szempont, hogy a komplexum dolgozói rendkívül rugalmasan álltak az igényeinkhez, hiszen késői vacsorát kértünk, ráadásul a speciális étrend teljes körű megvalósítása sem jelentett problémát!

A csendes környezet elmélyülést biztosít a tábor mindennapjaiban, ami pedig egy művészi, kreatív munkafolyamatnál szintén fontos tényező.

A Népfőiskola optimális hely a kikapcsolódásra, pihenésre, a párhuzamosan együtt táborozó emberek egymással való megismerkedésére, a csapatépítésre egyaránt.

Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a spontán társadalmi tudatformálás megvalósulásáról sem, hiszen a többi táborozóval közös programok folyamán nem kizárólag a csapatépítés a lényeg, hanem hogy két társadalmi réteget közelítsünk egymás felé a tánc által.

Ennek kiemelkedő sikere a gyermekekkel közös tánc spontán megvalósulása volt ebben a táborban.


Köszönetnyilvánítások:

A ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport köszönetét fejezi ki a Népfőiskolának, hogy idén már másodszor adott otthont a tánctábornak!

Egyedülálló törekvés hogy térítésmentesen rendelkezésre bocsájt minden infrastrukturális hátteret annak érdekében, hogy ezzel támogassa a csoport munkásságát és fejlődését!

Végül pedig köszönet a Népfőiskola minden dolgozójának a rokonszenves, rugalmas hozzáállásért, a szívélyes kiszolgálásért!

Köszönjük!

Budapest, 2015. április 27.


Vissza

 

Állásajánlataink


Aktuális állásajánlataink

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Március >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink