2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont programjaiból a beszámolóba az alábbi három program került be:


2015-01-12-16 Falugondnoki képzés

Az 1997-ben alakult, mára már az egész országot behálózó, határon túlra is kiterjedő falu-, és tanyagondnoki szolgálatot végző, alap- és továbbképzéseket szervező Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesülete tartotta a Népfőiskola támogatásával soron következő képzési hetét a Lakitelekről és a környező megyékből érkező falu-, illetve tanyagondnokoknak. Csörszné Zelenák Katalin, az egyesület elnöke, előadásában részletesen kifejtette e tevékenység összetettségét. Rávilágított, hogy településenként is mennyire más, és más feladatot igényel a segítségnyújtás. Az alapképzés második hetében a résztvevők többek között a szakmai készségek és képességek fejlesztésén túl a feladatkörükben kamatoztatható jogszabályokról szerezhettek ismereteket Pongóné Kovács Erika és Dr. Kovács György előadásában. Dr. Duró Annamária előadása az emberi életszakaszok problémáiról, majd az „Életrevalók” film levetítése hiteles és meggyőző információkat nyújtott a támogató segítés különböző formáiról és lehetőségeiről. Szűcs Imréné, domaszéki tanyagondnok-vezető interaktív előadásában előhívódtak, majd megbeszélésre és értékelésre kerültek mindazon alulról jövő társadalmi szükségletek, melyekre a segítő szolgálat épül.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


2015-02-27-28 Szőlészeti, borászati és marketing konferencia

A Kunsági Borvidék 2002 óta a Duna Borvidéki Régió alapító tagja ként idén tizenhatodik alakalommal rendezte meg a Népfőiskolán az 5 napos szőlészeti, borászati és marketing konferenciáját. A cél az, hogy az ezeréves múltra visszavezethető alföldi borok ismét megmutathassák értékeiket idehaza épp úgy, mint a nemzetközi piacon. Ennek feltétele a rend és az áttekinthetőség a szőlészet és borászat minden ágazatában. Rendszeres információáramlás kell a változó jogszabályokról, pályázati lehetőségekről, időjárási előrejelzésekről, fajtákról, stb., éppúgy, mint a világpiac aktualitásairól. Ezért kerül megrendezésre minden évben egy egyhetes konferencia. A kedd délelőtti és szerdai előadásokat a konferencia meghívott borászain kívül meghirdettük a környék szőlőtermesztői részére is. Előadások voltak többek között:

  • Pályázati lehetőségek a szőlő-, bor ágazatban (Kis Miklós Zsolt államtitkár, MEH Vidékfejlesztési Államtitkárság)
  • Az ökológiai szőlőtermesztés sajátosságai (Dr. Németh Krisztina főmunkatárs, NAIK SZBKI, Kecskemét)
  • A szőlő- bor ágazat aktuális kérdései, változások a szőlőültetvények létesítése és korszerűsítése területén, a telepítési szabályok változása (Sztanev Bertalan osztályvezető, Földművelésügyi Minisztérium)
  • A szőlő-bor ágazat támogatása – végrehajtási tapasztalatok és támogatási lehetőségek 2015-ben (Angyal László igazgató, MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága)
  • Növényvédelmi praktikák, az integrált szőlőtermesztés jegyében (Mérai Imre szaktanácsadó, BASF)
  • Az eredetvédelem aktuális kérdései (Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes Eredetvédelmi Főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium)
  • Mire figyeljünk a borkészítés és az adminisztráció során, termékleírások előírásai, ellenőrzés (Kunszeri Miklós főfelügyelő, NÉBIH BAII)


2015-03-21 Talajélet az ökogazda szemével

A Népfőiskola Biokertészete 2013 tele óta Nemes Mátyás jakabszállási biogazda szakmai támogatásával és a Biokontroll Kft. felügyeletével. Az ökogazdadálkodás arra a mezőgazdasági rendszerre utal, amely kizárólag természetes technológiákat használ ahhoz, hogy egészséges és tápanyagokban gazdag termékeket állítson elő. Az ökogazda a növények egészséges fejlődéséhez meghatározott talajgazdálkodási módszereket alkalmaz. A kártevőkkel szembeni védelmet természetes eredetű anyagokkal, növénytársítással vagy rovarok nyújtotta védelemmel biztosítja. Hogyan is valósulhat meg mindez egy kiskertben? Melyek az első lépések a gyakorlatban? Hogyan is kezdjük el formálni kertünket, ha már döntöttünk, hogy környezettudatosan szeretnénk hasznosítani kiskertünket. Ehhez kaptak számos információt, új ismereteket, szakmai tanácsokat, gyakorlati példákat és ötleteket mindazok, akik részt vettek Tóth Adrienn, a Népfőiskola biokertészének „Talajélet az Ökogazda szemével – teendők márciusban” című előadásán. A Népfőiskola biokertészetében tartott bemutató előadás bevezetéseként a résztvevők megosztották gondolataikat a biogazdálkodásról, és mindazon konkrét kérdésekről, amelyekre választ akartak kapni a délelőtt folyamán.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2015-02-13 IFI műhely – IKON

Hosszabb szünet után ismét összejöttek a lakiteleki Népfőiskolán azok a fiatalok és fiatalok és támogatók, akik nyitottak más közösségek munkájának megismerésére, akik meg szeretnék ismerni más, kulturális szervezetek munkáját és célkitűzéseit és együtt kívánnak választ találni társadalmunk kihívásaira. Az összejövetelen részt vett és előadást tartott Nagy Dóra, az IKON elnöke és Hágen Ádám, az IKON szervezője. Összefoglalójukban elmondták, hogyan indultak el útjukon, melyek voltak azok a fő állomások, amelyek során eljutottak az IKON megszervezéséig. Ezt követően megismertették a jelenlévőket a szervezet célkitűzéseivel, jövőbeni akcióival és programjaival. Ezek közül kiemelt figyelmet kapott a helyi értékeket feltáró feladatcsoportok, kulturális bemutatkozási lehetőségek és az országos túrák szervezése mindezek megismerésére. A gondolatok szárnyaltak. A lehetőségek határai kitágultak. Kötetlen beszélgetés, szerény vendéglátás, zsíros kenyér, bio zöldség, tea és megannyi gazdát cserélt gondolat.


2015-02-28 Geometria a természetben

A szemerkélő eső nem akadályozta meg a 17 elszánt lakiteleki gyermeket és felnőtt kísérőiket, hogy február utolsó napján fényképezőgépekkel felszerelve a Tőserdőbe induljanak. Lendvai Edit, Szelesné Kása Ilona és Vass Anikó vezetésével izgalmas feladatot kaptak a tanulók: a helyi élővilágot kellett megfigyelniük, de különös szempontból: GEOMETRIAI FORMÁKAT keresve a természetben. A fiatalok annyira ráéreztek a feladatra, hogy lépten-nyomon találtak témákat, így egy-egy gyerek 100 fényképet is készített. Március 25-ére készültek, amikor közös kiállítást rendezünk a Lakitelekre látogató Comenius WASTE pályázatban résztvevő cseh, lengyel, svéd, holland, portugál és bőcsi iskolákból érkező kiemelkedő alkotásokkal. A közel három órás túra alatt egy nagy zsák szemetet is összeszedtek a gyerekek – dicséret érte! (A gyerekek Lendvai Edit és Szelesné Kása Ilona segítségével egy délutáni foglalkozás során továbbdolgozták a fotókat. Logók, plakátok és egy honlap is készült.)


2015-03-20 Geometria a természetben – land art

Szintén a lakiteleki Eötvös Iskola és a Népfőiskola közös szervezésében megvalósuló, a Comenius WASTE pályázat részét képező foglalkozás zajlott a Tőserdőben. land art a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, sziklák, kövek, növényzet stb.) szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat. A leginkább tájművészetként vagy zöld művészetként fordítható módszer összekapcsolja a környezeti nevelést és a művészi tájformáló tevékenységet. A helyi élővilág megfigyelésének, egyéni feldolgozásának, továbbgondolásának, védelmének, az erre szóló figyelemfelhívásnak választottuk a land art formát. Vass Anikó tanárnő és Lendvai Edit népfőiskolai munkatárs vezetésével a Geometria a természetben programsorozat harmadik alkalmán hatodikos és nyolcadikos tanulók vettek részt. Az iskolától gyalogosan sétáltak le a dombhoz és út közben már a feladatról beszélgettek. Jövő héten a Comenius WASTE projekttalálkozóra érkező cseh, lengyel, svéd, holland, portugál és bőcsi iskolákból érkező gyerekeknek szintén lesz land art foglalkozás. A mai „minta” alkotást kilenc kisebb csoportban készítették el, majd fotózás után elbontották, visszavitték az erdőbe.


 A közművelődési programok sokszínű ismeretet adtak a résztvevőknek


2015-02-28 Kollégiumok plenáris

A lakiteleki Népfőiskola közösségteremtésben, a felnőttképzés módszereiben eredményesen ötvözi a dán, a finn, a svéd, és a német, valamint a két világháború közötti hazai népfőiskolai hagyományokat. Mindezek hátterében Lezsák Sándor háromévtizedes pedagógusi és népművelői szervező gyakorlata és képessége áll. A népfőiskolai Kollégiumok előadásai, foglalkozásai e szellemiségben zajlanak péntektől vasárnapig. Minden kollégiumi hétvégén egy-egy közérdekű előadást meghirdetünk a környező településeken is. Szombaton délelőtt „Háborúból háborúba – az Iszlám Állam térhódítása” címmel tartott előadást a Panoráma című televíziós műsor egykori legendás műsorvezetője, Chrudinák Alajos a Népfőiskola Kölcsey Házában, a Keleti Nyitás Kollégium, az Ibero-Americá, a Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégium, valamint számos érdeklődő jelenlétében.


2015-03-28 IX. Fedák Sári Ulti-bajnokság

A kilencedik alkalommal megrendezett Fedák Sári Ulti-bajnokságra 34 csapat érkezett, majdnem ennyi településről. Egyénileg nevezett 102 versenyző, köztük hat hölgy is. Az egész napos, ötfordulós bajnokság eredményhirdetése előtt mindenki kapott oklevelet és egy doboz szanki kézműves konyakmeggyet. A különdíjak átadása után, mindenki izgatottan várta a végső eredményt. Mészáros Csaba (1979-2013) volt kollégánk, az ulti-bajnokságok lelkes szervezője emlékére Szabó Imrefia Béla szobrászművész idén is emlékplakettet készített, melyet az első helyezett kapott meg. A díjakat átadta Muzslai Róbert, a Magyar Ultisok Országos Szövetségének elnöke. A Népfőiskola konyháján frissen sütött pogácsával kínáltuk a résztvevőket, mielőtt haza indultak.


2015-03-30 Húsvéti tojásfestés

Lakiteleki, kerekdombi, tiszaalpári gyerekek és anyukák ismerkedtek a hagyományos tojásfestési technikákkal. Szelesné Kása Ilona népi iparművész, a lakiteleki általános iskola pedagógusa vezette a foglalkozást. A résztvevőket megismertette a legősibb tojásfestő technikával, a méhviasszal „írással” és a „berzseléssel” (friss levélkék tojásra szorítása nejlonharisnyával). Beszélt a magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszeréről, melynek ősi kultikus jelei a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A tojásokat fagyalfőzettel zöldre, hagymahéj főzettel barnára lehetett festeni, majd a felmelegített írókákat méhviaszba mártva hagyományos és tetszőleges mintákat rajzolva hímeződtek a tojások. Amíg a tojások áztak a levekben, nyírfaágakból kis tojástartó koszorúk készültek. Ezek kiváló tartói lettek a készülő alkotásoknak a további munka során, majd az elkészült tojásokkal a húsvéti dekorációk részei is lehetnek. A viaszmintákat aranyporral átkenve szatmári jellegű aranyozott tojások születtek sorra mindenki keze alól. A gyerekek gyors sikert, a felnőttek kedvet kaptak további, otthoni alkotáshoz.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük


2015-02-27 „Megkésett tavasz, el se jött tél” - író-olvasótalálkozó

Író-olvasó találkozóra hívtuk a kedves érdeklődőket, bár nem hagyományos értelemben véve. Inkább könyvbemutató, íróbemutató a megfelelő megfogalmazás. Mátyus Aliz, író, szociológus, lapszerkesztő 2013-ban megjelent Megkésett tavasz, el se jött tél című novellás és esszékötete apropóján kértük fel az írónőt és Imre Károly bölcsész, népművelő, közösségfejlesztő, közművelődési szakértőt, hogy beszélgessenek nekünk a könyvről, és ne csak a könyvről. Esett még szó a művészetről, harmóniáról, könyvcím választásról, embermelegségről. A bensőséges hangulatú, szinte kitárulkozó előadás-beszélgetés végén a hallgatóság kérdéseire adott egyik válaszában Mátyus Aliz egy üzenetet küldött: Ha az ember úgy érzi, napról napra elvégzi, amit bír, akkor derűs lesz.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében áruforgalmi tanfolyamot hirdettünk


2015-02-13 Számítógépes tanfolyam – áruforgalmi szoftverek

Mit takar az a számítógépes program melynek neve áruforgalom? A 8 órás képzés keretében vendéglátásban dolgozó résztvevők kaptak betekintést egy konkrét áruforgalmi programba. Egyértelművé vált, milyen hasznos egy ilyen raktárkezelő alkalmazás, főleg egy olyan vendéglátással foglalkozó helyeken, ahol hetente több csoport, sőt azon belül is több száz ember megfordul. Az áruforgalom program segítségével párhuzamba állíthatók és koordinálhatók a különböző egységek, ezáltal megkönnyítve a területek (étterem, szobák, könyvelés) közötti kommunikációt, adminisztrációt, stb.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése szolgáltatás a Kösöntyű Néptánccsoportnak


2015-01-14 Filmvetítés és ruhabemutató – kalotaszegi viselet

A Népfőiskola Alapítvány Kösöntyű néptánccsoportja tanévnyitóját Kari Sándor 2013-ban készített, Lélekhajtások Kalotaszentkirályon című dokumentum filmjének megtekintésével kezdte. A film a kalotaszegi fiatal lány, asszony, legény, férfi viseletet mutatja be. Utána Lezsák Sándorné Sütő Gabriella, a csoport egyik vezetője a Mérán és környékén vásárolt gyönyörű, olykor 100 éves kort is megélt eredeti, a Népfőiskola és az ő tulajdonát képező viseletekbe öltöztetett néhány táncost. Előadásában bemutatta Kalotaszeget, elhelyezve földrajzilag. Mivel a Kösöntyű néptánccsoport jelenleg a kalotaszegi Méra település táncát tanulja, igen nagy örömmel ismerkedett az eredeti viseletekkel, és csodálták a gyönyörű hímzéseket, varrásokat.


Egészségfejlesztési program a Víz Világnapján


2015-03-22 Vízi torna

A Népfőiskola Alapítvány Gyarmati Dezső tanuszodájában a Víz Világnapján 15 órától ingyenes zenés vízi aerobikon vett részt 5 érdeklődő, majd 16 órától a víz alatti gyógytornán már tizenketten tornáztak. Kalics Gabriella gyógytornász mutatta a gyakorlatokat, melyek teljesen átmozgatták a tornázókat. Fiatalok és idősebbek, nők és férfiak egyaránt részt vettek mindkét 25 perces foglalkozáson, majd a termál medencében pihenve beszélték meg az élményeiket és tapasztalataikat.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások biztosítása – most nyugdíjasoknak


2015-02-06 Elektronikus ügyintézés a mindennapokban - Erzsébet-program pályázat

Az elektronikus ügyintézés témakörében nyugdíjasokat szólítottuk meg felhívásunkban. Célunk az volt, hogy az Erzsébet – program nyugdíjasoknak nyújtott pályázatai, (amelyet csak elektronikus úton nyújthatók be) valóban elérhetőek legyenek azok számára is, akik szociális jogosultságuk mellett nehezen boldogulnak az elektronikus ügyintézésben. Ezért fogadóóránkon teljes körű tájékoztatást nyújtottunk a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet-programjának nyugdíjasok részére nyújtott támogatásairól. Az információk többszöri átbeszélése segített eldönteni a bizonytalan érdeklődőben, hogy üdülés, vagy fürdőbelépőre pályázzon. Voltak, akik a zord időjárás miatt telefonon érdeklődtek a felhívásunkat olvasva. Számukra is igyekeztünk részletes ismertetést nyújtani a lehetőségekről, majd felajánlani további segítségünket.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz


2015-03-31 Ifjúsági és munkáltatói fórum

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége és a Népfőiskola Alapítvány kedden délelőtt a lakiteleki művelődési házba hívta a környék munkáltatóit és 25 év alatti munkanélküli fiataljait. Vári Gábor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának munkatársa tájékozatta a jelenlévőket az Ifjúsági Garancia Rendszer programról. Kiemelte, hogy elsősorban a tartósan, legalább 6 hónapja álláskeresőként nyilvántartott munkanélküli, nem tanuló fiatalok jelentik a célcsoportot az első szakaszban. Csatlakozáshoz a munkaügyi kirendeltségek szolgálnak belépési pontként. A munkáltatók tájékoztatást kaptak többféle foglalkoztatási lehetőségről. A munkaadók a munkaerő-piaci programban a járási munkaügyi kirendeltségre benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha programrésztvevő álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében, teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben. A tájékoztató után Horpácsi Bálintné a Tiszakécskei Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének munkatársa, válaszolt a felmerülő kérdésekre.


Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.