2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Rövid összefoglalót olvashatnak azon programjainkról melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás programjaiból a beszámolóba az alábbi három program került:2014-11-07 Natúr higiénia – tisztító- és tisztálkodó szerek házilag

Hogyan is lehet visszatérni a természetes, környezetet kímélő anyagokhoz? Hogyan is lehet elkészíteni és praktikusan használni a vegyszermentes tisztító szereket úgy, hogy az a kívánt és megszokott hatást elérje? Lendvai Edit előadásában mindezekre a kérdésekre választ kaptak az érdeklődők. A tájékoztatással egybekötött natúr kozmetikum-készítésre érkezőket gondos igényességgel előkészített bemutató eszközök, házi tisztítószerek, házi kozmetikum alapanyagok és egészséges táplálkozásra ösztönző terített asztal (bio zöldségek a Népfőiskola kertészetéből, dió, gyógyteák) várta. Szó volt az egészségre, a környezetre ártalmas vegyipari összetevőkről, a természetben előforduló legáltalánosabb tisztítószerekről.  Ezután az előadó a résztvevőktől körbe fogva mutatta be egy tápláló, hidratáló krém elkészítésének lépéseit, és beszélt az összetevők jótékony hatásairól. Az elkészült illatos krémből mindenki kapott egy kis tégellyel, hogy önmagán is kipróbálja. Szóba kerültek olyan beszerzési források is, ahol megvásárolhatók a környezetkímélő eszközök és alapanyagok. Az elhangzottak birtokában mindenki egyetértett abban, hogy a jövőben tudatosabban fogja keresni és használni a természetes alapanyagokból készített termékeket.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Zárásként Tóth Márta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (NAKVI) Bács-Kiskun megyei referense arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy milyen jogszabályi kötelezettséggel jár az, ha valaki eladásra is szeretne készíteni natúr kozmetikumokat.


2014-11-27 A fogyatékossággal élő személyek segítése

A lakiteleki Népfőiskolán a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületével együttműködve folyik a falugondnoki képzést, amelynek egyik témája ezen a héten a fogyatékossággal élő személyek segítése volt. Erre az előadásra hívtuk meg Lakitelek és környéke szociális területén dolgozókat, önkénteseket és az érdeklődőket. Minden falun és tanyán élő ember számára biztosítani kell egy élhető teret. Ezért meg kell ismerni és ismertetni mindazon élethelyzetekkel a segítő szolgálatban dolgozókat, amelyekkel találkozhatnak munkájuk során.

Szilvási László a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézet (EGYMI) munkatársának előadásában kifejtette mit is jelent a fogyatékosság. Hangsúlyozta, hogy nem betegség, hanem állapot. Olyan állapot, amellyel bizonyos társadalmi szerepeket (apa, anya, sofőr, diploma) nem tud megélni a fogyatékkal élő. Az interaktív beszélgetésbe torkolló előadás valamennyi résztvevőt megerősített abban, hogy minden embernek joga van saját jelenét és jövőjét formálni, valamint joga van saját környezetében, otthonában élni. Ebben azok az emberek tudnak segíteni, akik felvállalnak egy közösséget, empatikus érzékenységgel és megalapozott ismeretekkel bírnak.


2014-12-06 Kamarai kapcsolatok Latin-Amerikával

A Helyszín és feltételek biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatáshoz szorosan ugyan nem kapcsolódik ez az előadás, de a nagyobb léptékű kitekintés segítséget nyújthat, lehetőséget, ötletet adhat arra, hogy itt helyben akár Latin-Amerika részére is előállíthatunk termékeket.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi igazgatóját Littvay-Kovács Áront kértük fel, hogy mutassa be a dél-amerikai országok gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait erősítő Latin-Amerikai Szakmai Osztály elért eredményeit és miben tudnak segíteni. Az előadó kiemelte a legfontosabb partnereket (Brazília, Mexikó, Columbia, Ecuador, Chile, Kuba), a keresett magyar termékeket (megújuló energetikai, víztisztító berendezések, járműalkatrészek, orvosi és gyógyszeripari termékek). Beszámolt az elmúlt években megkötött városi és regionális megállapodásokról, szakmai és gazdasági fórumokról, üzletember találkozókról. A felvetett kérdések kapcsán kihangsúlyozta, hogy az adott országok kultúráját, politikai berendezkedését, állami intézményrendszerét, fogyasztóvédelmi szabályait alaposan ismerni kell a sikeres üzletkötés érdekében. A kiszemelt terület feltérképezése, kapcsolatok kiépítése 2-3, akár 5-6 év is lehet. A kamara az egyre bővülő kapcsolataival, partnerein keresztül segítséget tud nyújtani.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:2014-11-05-07 Filmszemle – diákzsűri

A lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület 14. alkalommal hirdette meg a filmszemlét, amely ebben az évben Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró előtt is tisztelgett három napon át. A krónika, kórkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint Híradó tudósítás az Internetre kategóriában beérkezett 62 alkotás közül, az előválogatás után 22 alkotás jutott a döntőbe, amely újabb megmérettetésre került a filmszemlén. Az előző évekhez hasonlóan ez évben is meghívtuk a környező települések középiskolásait a zsűri tagjai közé.

Mindhárom napon más-más iskolákból érkeztek a diákok és tanáraik. Értékítéletüknek súlya volt, mert szavazataik alapján is osztottak ki díjakat.  Meghívásunk célja az volt, hogy a média, a tudósítás iránt érdeklődő fiatalok találkozzanak egymással, neves szakemberekkel és fiatal alkotókkal. Lássák, hogyan láttatnak mások értékeket. Felelősségteljesen tudjanak közösen értékelni egy-egy alkotást. A levetített filmek utóélete akkor kezdődik el igazán, amikor az iskolájukba visszatérő diákok élményeiket kortársaikkal megosztják. Megosztják azt a közösségi élményt, amelyet a filmszemle nyújtott számukra.


2014-11-12 Bácskertesi kulturális program

Bácskertes (vagy Kupuszina) falu Szerbiában, a Vajdaságban. A magyar tannyelvű József Attila Általános Iskola diákjai kulturális programmal készültek a kisiskolák részére meghirdetett KiMitTud? vetélkedő résztvevőinek. Az évek óta megrendezésre kerülő versenyre érkező diákokat és kísérőiket már előző napon vendégül látjuk, hogy pihenten tudjanak részt venni a megmérettetésen. A délutáni úszás és vacsora után oldandó az izgulást, bemutatkozott a bácskertesi iskola fúvós zenekara, a Kis Krajcárka táncegyüttes, Vörös Endre mesét mondott, Rekettye Emília verset szavalt, Ifj. Zsivu Péter és Rakic Stefan hangszeres zenei bemutatót tartott. Ezt a programot meghirdettük a környékbeli iskolásoknak is.


2014-11-22 Egyedi ékszerek – drótékszer készítés alapjai

A lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házban valósítottuk meg a drótékszer készítés technikájával megismertető foglalkozásunkat. A programot elsősorban a felső tagozatos lakiteleki iskolásoknak hirdettük meg. (Sajnos kevesen jöttek közülük.)

Az előadó, Sánta Erika drótékszer készítő, míves munkáiból összeállított mini kiállítással indította útjára a kézműves foglalkozást. A népi motívumokkal ötvözött és gyöngyökkel-, ásványkövekkel díszített formák kellő erővel ösztönözték alkotásra fiatalokat éppúgy, mint a középkorúakat Első lépésként egy-egy gyűrűt készített mindenki.  Majd a sikerélmény, egymás alkotásainak szépsége újabb inspirációt nyújtott a kreatív ötletek megvalósításához. Egyre több szakmai útmutatást és segítséget igénylő, egyéni ízlésvilágot tükröző ékszerek születtek a nap folyamán. A vörösrézből készült nyakláncok, karkötők, gyűrűk, medálok és fülbevalók készítése során a jelenlévők megismerkedtek a kalapáccsal történő lapítás-, a hajlítás-, a drótszövés-, és az antikozás technikájával.


 A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű ismeretet adott a résztvevőknek2014-10-03 Hangszerbemutató

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény Magyarország legnagyobb nyilvános hangszergyűjteménye. A kollekció több mint 2500 hangszerrel büszkélkedhet a világ minden részéről. A gyűjtemény vezetőjét, Szilágyi Áron dorombművészt kértük fel, hogy a Népfőiskolán adjon ízelítőt a különleges hangszerekből. A több mint egy egyórás, élőzenés bemutató végigvezetett különböző korokon és kontinenseken. Először a zenélő íjat mutatta be Tanzániából, majd a doromb különleges hangzásvilágát. A székelyek és csángók által használt ütőgardon, egy szlovák furulya, éneklő fűrész, az észak-ausztrál didzseridu bemutatása után a Hang ütőhangszer is előkerült. Az előadás végén a résztvevők kipróbálhatták a hangszereket. A közös zene élményének átélése mindenkit örömmel töltött el.


2014-10-18 A gombák világa

A Népfőiskola Alapítvány, a Tölgy Alapítvány és a Tőserdei Pálinkaház közös szervesében A gombák világa című előadást a Tőserdei Pálinkaházban rendeztük meg. Ennek előszeleként az előadó gomba túrára hívta az érdeklődőket a Népfőiskola területére, aznap délelőtt.

A túrázni, gombázni vágyok Belgiumból, Budapestről és Lakitelek környékéről érkeztek, hogy együtt bővítsék ismereteiket a gombák színes világáról. A pár órás túra alatt közel 50 gombafaj gyűlt össze, melyekből az esti előadás helyszínén kiállítás készült. Este 7 órára megtelt az előadóterem. Lendvai Edit a színes képekkel illusztrált előadásában alapos rendszerezéssel, közérthető megfogalmazásban világította meg a gombák szerepét a Föld élőlánc-rendszerében. Bemutatta, hogyan találkozik az ember mindennapi életében a gombák különböző csoportjaival. A délelőtt gyűjtött ehető gombákból 13 faj került Tóth Alex mesterszakács és Major Péter szakács keze alá. Pompásan tálalt gombaínyencségekkel kínálták a vendégeket az est gasztronómia zárásaként. A túra, a megismert, megtapintott gomba, az azt követő gombakiállítás, az ismeretterjesztő előadás, az ínyenc gombaételek teljességében világították meg a gombák szerepét a Föld és az ember életében egyaránt.


2014-10-24 Nemez és gyöngy

A nyári három napos gyöngyfűző hétvége sikere és élményei hatására meghirdettük a Nemez és Gyöngy napot. Szelesné Kása Ilona népi iparművészt kértük fel, hogy mutassa be, tanítsa meg, hogyan lesz a gyapjúból nemez. A nap elején filmrészletek levetítése, rögtönzött kiállítás és fotók vetítése inspirálta a résztvevőket. Kora estig készültek a gyűrűk, karkötők, nyakláncalapok, kombinálva kövekkel, különböző textíliákkal. A gyöngyös díszítésre ugyan már nem maradt idő, de a foglalkozás vezetője sok jó tanáccsal látta el a jelenlévőket, melyek alapján otthon mindenki befejezheti alkotásait.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése


2014-12-05 Sikeres közösség – sikeres vállalkozás

Meghívtuk községünk, Lakitelek vállalkozóit a Népfőiskolára, hogy a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME) ”Jó gyakorlat”-ait meghallgassák. Azon közösségépítő tevékenységüket, eredményeiket osztották meg a jelenlévőkkel, melyek jó gyakorlatként példát mutathatnak. Csányi József Kiskunfélegyháza város polgármestere, a KGME elnöke elmesélte hogyan is jött létre az egyesület. Olyan gazdasági közösségről álmodott, mely a politikán átívelve a város értékeit növeli. Az egyesület rendszeresen tart fórumokat a vállalkozásokat érintő témákban, hitelek, pályázati lehetőségek terén.

Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a KGME tiszteletbeli elnöke, Hans Kaiser volt német uniós miniszter, Thüringia tartomány korábbi Európai ügyekért felelős minisztere, a KGME alelnöke Fekete Benő és Molnár János az egyesület titkára is bekapcsolódott az előadásba. A kerekasztal beszélgetés végén kialakult az a vélemény, hogy a látható jó példa megerősíti a tenni akarást. Lakitelek Önkormányzata az utóbbi időben hangsúlyt fektetett arra, hogy helyi vállalkozókkal dolgoztasson. Ez már elindított egy szerveződési folyamatot a vállalkozók között. Ezt a fonalat kell tovább vinni és kiterjeszteni. A résztvevők megbeszélték, hogy hamarosan újra találkoznak, és pályázati lehetőségekről szeretnének tájékoztatást kapni.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük


2014-12-06 Élettörténetek – két könyv

A lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában megjelent Dancs Rózsa: Pokoljárás című könyvét az írónő Varga Gabriella újságíróval beszélgetve mutatta be a közönségnek. A kérdésekre adott válaszaiban megismerhettük Dancs Rózsa Torontóban élő, erdélyi származású író, könyvkiadó élettörténetét, indíttatását a könyv megírására. Agócs Sándor az Antológia Kiadó igazgatója és Dr. Vencser László professzor, katolikus pap (szintén erdélyi származású), aki Ausztriából érkezett, kihangsúlyozták a leírt sorstörténetek megismerésének fontosságát. A résztvevők kaptak egy-egy könyvet ajándékba a kiadótól, amit azonnal dedikáltathattak is.

A másik történet Zsuffa Tünde: Paprika rummal – egy kalandos élet című könyvének bemutatása közben bontakozott ki a közönség előtt. Dr. Horváth Béla kérdezett, Zsuffa Tünde mesélt, Kubik Anna Kossuth- és Jászai díjas színművésznő részleteket olvasott fel a könyvből. A könyv megírásával Zsuffa Tünde gyermekkori álma, hogy író lesz és apjának tett ígérete, hogy megírja élettörténetét valósult meg.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében képszerkesztő tanfolyamot hirdettünk


2014-11-15 Honlapkészítés és üzemeltetés tanfolyam

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és Családlánc tagszervezeteinek szervezett 3 napos képzés szombati napja Szent István számítógépes teremben zajlott. A tagszervezetek hatékonyabb működése érdekében szükség van saját honlapok üzemeltetésére, illetve a meglévő honlapok korszerűsítésére. A reggel kezdődő foglalkozás első felében Balázs Zsolt (Megaweb) oktatóval közösen mindenki elkészíthette saját honlapját. Majd annak üzemeltetéséről, feltöltésekről esett szó. A nap második felében a tökéletesítésre és gyakorlásra nyílt lehetőség.


Egészségfejlesztési program


2014-11-24 Jóga – bemutató óra

A Népfőiskola tánctermében már jó ideje minden hétfőn este jóga gyakorlására van lehetőség képzett oktató irányításával egészségük megőrzése, védelme érdekében. Erre a hétfőre széles körben meghirdettük, hogy akinek van kedve, térítésmentesen részt vehessen egy bemutató foglalkozáson. A jóga harmonizálja testünk energiáit, valamint a belső szervek, a vérkeringés és az idegrendszer működését. Fiatalít, fejleszti koncentrációs képességünket, belső egyensúlyunk erősödik. A bemelegítő gyakorlatsorok, emésztést segítő pózok, hasizmot erősítő gyakorlatok, tartásjavító pózok segítségével lehet trenírozni az izmokat, ereket, idegeket is. Fürtös Natália jógaoktató 1,5 órás foglalkozását egy pihentető meditáció zárta. A bemutató óra célja az volt, hogy minél többen kedvet kapjanak ehhez a mozgásformához. Különös tekintettek az idősebb korosztályra, hiszen ők az intenzív mozgással járó sportokat nem biztos, hogy bírják.


Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások biztosítása


2014-10-14 Elektronikus ügyintézés a mindennapokban - építéshatósági ügyintézés

Az elektronikus ügyintézés ismereteinek és gyakorlati alkalmazásának egyre szélesebb körű népszerűsítése céljából a Tiszakécskei Járási Hivatal után, a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatallal együttműködve szerveztünk fogadóórát a lakiteleki Népfőiskolán. Az elektronikus ügyintézés a mindennapokban sorozatunk tájékoztató előadásai (Ügyfélkapu, vezetői engedély) után, második alkalommal szerveztünk fogadóórát, amelynek témaköre az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus ügyintézés (ÉTDR) volt. Tapasztalataink alapján a fogadóórák személyre-, és ügyintézési folyamatokra szabottabban nyújtanak orvoslást az egyéni helyzetekre. Annak érdekében, hogy az érdeklődő ügyintézését, annak folyamatát a gyakorlatban is elvégezhesse az előadó dr. Szabó Éva Judit építésügyi ügyintéző útmutatásaival, fogadóóránk helyszíne az IKSZT terem volt, ahol az internet elérhetőség és a számítógép adott volt. Mindezek figyelembevételével küldtük el a környező települések intézményeibe, illetve kerestük meg személyesen felhívásainkkal a helyi intézményeket és baráti kis közösségeket.

Mindezek ellenére a fogadóórára nem érkezett érdeklődő.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz:

2014-10-04 Fejvadászok

Fröhlich Péter, fejvadász, a P&Bert Management Consulting Kft ügyvezetője előadása elején bemutatta az álláskeresési trendeket. A rendszerváltás után bizonyos álom szakmák valóban gyors meggazdagodást jelentettek - akár pályakezdőknek is. A jelenlegi álláspiaci viszonyok között ez már elképzelhetetlen. A mai álláskeresők közül sokan mégis erre várnak, ezáltal irreálisan mérik fel a lehetőségeiket, és nem vállalják el azokat az állásokat, amik most elérhetőek lennének. Szó volt a kapcsolati háló fontosságáról, az álláskeresés etikettjéről, az igazmondásról, az interjún történő célravezető viselkedésről. Az előadó tippeket adott arra nézve is, mit kell beleírni az önéletrajzba, mit kell mondani és mit nem.

Ezeken a programokon kívül bárki számára nyitva tartási időben lehetőséget biztosítottunk a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.