2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként (2012. október 30-tól) is műkö-dik. Az elmúlt negyedévben megvalósult azon programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként (2012. október 30-tól) is műkö-dik. Az elmúlt negyedévben megvalósult azon programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás programjaiból a beszámolóba az alábbi három program került:2014-08-22 Biokertészet látogatás

Nagycsaládos szülőket és gyermekeiket hívtuk 2014. augusztus 22-én a Népfőiskola biokertészetébe. A látogatás célja az volt, hogy a gyermekek szüleikkel együtt megtapasztalják, újra tanulják a természetes ízeket. Azokat az ízeket, amelyek a természet energiáiból állítanak elő a növények, és válnak valóban tápláló „értékeivé” vitaminjaivá szervezetünknek. Tóth Adrienn, a népfőiskola biokertésze beavatta az érdeklődőket a kertészetben alkalmazott növénytársítás rejtelmeibe és a föld természetes tápanyagegyensúlyának biztosításába. Mindeközben ösztönözte a felnőtteket épp úgy, mint a gyermekeket egy-egy növény levelének megkóstolására, majd frissen készített zöldségivólevek fogyasztására is. A szülők döbbenten fogalmazták meg, hogy az iskolai uzsonnás csomagba is készíthetnének egy-egy sárgarépát, vagy reggel elkészített sárgarépalét.

Ez a pár órai bemutatóval egybekötött kóstoló ráirányította a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy milyen táplálékot vesz magához a család minden tagja.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)


2014-08-25-29 Falu és tanyagondnoki alapképzés

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületével közösen szervezett képzés célja a falu- és tanyagondnokok felkészítése, továbbképzése a kistelepüléseken, tanyákon végzendő alapfokú szociális szolgáltató feladatok ellátására; a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel való kapcsolattartásra; a rászorulóknak megfelelő segítségnyújtásra; emberi kapcsolatok ápolására a település lakosaival, rászorulóival; a hagyományok, az összefogás erősítésére, a közösségi alkalmak megteremtésére.

Az alapképzés harmadik hetében öt napon keresztül ismét több modul, különböző tantárgyait hallgatták, tanulták a képzésben részt vevők. Egészségügyi alapismeretek, falugondnoki alapismeretek, társadalom- és közösségismeret, szociális munka és a segítő foglalkozás, jogi ismeretek és képesség- és készségfejlesztés, szakmai önismeret tantárgyak különböző témáit érintették az előadók. Többek között Rigóné Kiss Éva a Máltai Szeretetszolgálat helyi vezetője az előítéletekről tartott előadást. Szilvási László a fogyatékosságokról a testi és/vagy egyéb fogyatékkal élő emberekről, a fogyatékosságok kialakulásának hátteréről és összetevőiről, a segítségnyújtásról, a hallgató cselekvési lehetőségeiről, felelősségéről beszélt. Lacza Annamária családsegítő képesség és készségfejlesztési, szakmai önismereti egész délelőttös foglalkozást tartott.


2014-09-27 Élet vidéken – méhészet

A környezettudatos életmód népszerűsítése érdekében a helyi emberek, helyi értékek megismertetésére kezdtünk el egy programsorozatot Hogyan működik egy családi gazdaság? címmel. Erre az időpontra a szentkirályi Méhecske Bt. meglátogatását terveztük. Csorba József tulajdonossal egyeztetve végül egy előadásban egyeztünk meg, ugyanis az őszi időszak nem túl látványos egy méhészetben.

Csorba József méhész, aki 2012-ben az év méhésze kitüntetést kapta, elmesélte méhészetének történetét. Beszélt arról, hogy a méhészetek létfontosságú szerepet töltenek be az ökológiai egyensúly fenntartásában, felvázolta a magyar gazdaságban betöltött méretét. Elmondta, mi szükséges ahhoz, ha méhészkedni szeretnénk nem hobbi szinten. Évszakról évszakra elsorolta, mik a teendők a méhek körül, miért kell nagyon komolyan venni betegségmegelőzést, kezelést. Ezután Tóth Márta, az MNVH Bács-Kiskun megyei referense a pályázati lehetőségeket foglalta össze és mondta el, hogy hol lehet ezeket letölteni.

Végül a Méhecske Bt. mézeit lehetett kóstolni.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:2014-07-14-17 Hungarikum tábor

Tizenöt gyermek tölthetett el négy felejthetetlen napot a lakiteleki Népfőiskolán. Mindezt azért, hogy megismerkedhessenek nemzeti értékeink közül a Hungarikumokkal. Lakitelek, Tiszaalpár, Bugac és Kiskunfélegyháza képviseltette magát a táborban. A programokat Szelesné Kása Ili, Vass Anikó, Gulyás Géza és Nagy Tamás laki-teleki pedagógusok és művészek koordinálták.

Nemez karkötőkészítés, játékos önismeret, lakiteleki kerékpártúra, festőnövény-kert, szikvízüzem, helytörténeti kiállítás, a helyi művészek munkáit bemutató Mákvirág Galéria megtekintése. Irodalomtörténeti előadás Szakolczai Lajostól, előadás a kreativitásról Gulyás Géza grafikusművésszel, dr. Horváth Zsolt a Hungarikum törvényről és az értékőr programokról beszélt a gyerekeknek. Szelesné Kása Ili tojásfestést tanított a lakóknak festőnövényekkel és írókás technikával. Volt táncház, kirándulás a Tőserdőbe, a helyi természetvédelmi terü-letre. Utolsó este tábortűz Buda Ádám, énekmondó, régizenész népi hangszer bemutatójával.

A táborlakók a bőséges és változatos programok közben egy telefonon is megtekinthető Hungarikum applikáció elkészítésébe kezdtek, csiszoltak, véglegesítettek.


2014-08-14 Minigolf bajnokság

A Népfőiskola udvarán található minigolf pálya osztálykiránduló és vetélkedőinkre érkező gyermekek körében tapasztalható népszerűsége adta az ötletet, hogy hagyományteremtő céllal meghirdessük az I. Népfőiskola ifjúsági minigolf bajnokságot.

A meghirdetett 2 napos versenyre 13 fiatal jelentkezett, akik többsége ezelőtt még nem minigolfozott. Első napon megismerkedtek a szabályokkal, gyakorolhattak órákon keresztül. Az igazi megmérettetés végén mindenki csokit kapott, az első négy helyezett érmet is.


2014-09-23 Csehov a Népfőiskolán

A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület és a lakiteleki Népfőiskola idén másodjára hirdette meg – Az orosz kultúra aranykora címmel – középiskolások számára a műveltségi vetélkedőjét. A két napos megmérettetésnek a Népfőiskola adott otthont. A 19 középiskolából érkező 20 csapat az első napi feladatok után kulturális programon vett részt a verseny helyszínéül is szolgáló Kölcsey házban. Szűcs Nelli és Trill Zsolt, a Nemzeti Színház művészei Csehov: Vadász című novelláját adták elő két nyelven, magyarul és oroszul.


 A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű ismeretet adott a résztvevőknek.2014-07-09 Pénzügyőr zenekar a piacon

A Nemzeti Adó- Vámhivatal (NAV) pénzügyőr fúvószenekara játszott ismét a lakiteleki piacon szerda reggel. Az országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekart negyedik alkalommal hívta meg a lakiteleki Népfőiskola, hogy pihentető csapatépítő táborban vegyenek részt. A három napos tréning mindennapi része a közös zenélés, gyakorlás Kapi-Horváth Ferenc vezetőkarmester és Nyers Alex karmester irányításával.

Miért is ne szórakoztathatná a pénzügyőr zenekar a helybéli lakosokat ott, ahol szerdánként a legtöbben megfordulnak. Ott, azon a piacon, ahol mindenkinek jut egy kis ideje egymással szót váltani. A zenekar a Jászkun indulóval vonult be a piactérre. A fegyelmezett és összeszokott zenei játék éppúgy elnyerte ismét a vásárlók, őstermelők és árusok tiszteletét, mint az előző évben.

Délután a Népfőiskolán táborozó kárpátaljai gyerekek előtt is fellépett a zenekar, nagy sikerrel.

(A nemrégiben átadott új fedett piac részt még nem nagyon „merik” használni az árusok – ennek népszerűsítését is erősítette ez a fellépés.)


2014-08-24 Szegfűdomb

A kései szegfű hazánk védett növényei közé tartozik. Lakitelek üdülőterületén, önkormányzati területen található a Szegfűdomb, mely erről a virágról kapta a nevét. A terület nem áll természetvédelmi oltalom alatt, viszont fontosnak tartjuk, hogy az ott élők, ott nyaralók, arra sétálók tájékoztatást kapjanak e különleges élőhelyről. A virágzás idején, augusztusban a Népfőiskola által szervezett nagycsaládos táborzáró napjának délelőttjén a kis csapat Lendvai Edit gomba-szakellenőr és Lisztes János (Kiskunsági Nemzeti Park nyugalmazott munkatársa) vezetésével megismerkedett ezzel a késő nyáron nyíló szegfűvel és annak élőhelyével. Felhívva a figyelmet arra, hogy a természet minden élőlénye ezer és ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és ha ezt a finom egyensúlyt megbillentjük, akkor annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, vannak.

Majd rövid sétával megnézték a Szikrai Holt-Tiszát és annak ártéri növényzetét, meghallgatták kialakulásának, létrejöttének történetét.


2014-09-20 Vajákolás

A Lakiteleki Faluszépítő Egyesület hívta össze a falu apraja-nagyját szeptember 20-án délutánra, az önálló épületbe költözött Pulai Helytörténeti Gyűjtemény megnyitójára. A 14 órától kezdődő délutáni program folyamán a helyi iskola diákjai felidézték a település történetét, közben felléptek az ifjú néptáncosok és a citerazenekar. Mindeközben folyamatosan zajlottak a kézműves foglalkozások (gyöngyszövés, batikolás, népijáték-készítés, vajákolás) a hivatalos megnyitó kezdetéig. A Népfőiskola hozzájárulásaként Lendvai Edit a saját készítésű kozmetikumok készítésébe engedett bepillantást az érdeklődő lányoknak, fiúknak, asszonyoknak. Saját szedésű gyógynövényekből egyfolytában tea készült, levendulából és kamillából nyugtató illatzsákocskákat lehetett alkotni. Csupa természetes, nem finomított, nem tartósított, bőrbarát alapanyagokból ápoló krém készült. Az összetevők és hatásaik ismertetése közben kikeveredett annyi illatos krém, hogy minden résztvevő kapott otthoni használatra egy tégellyel. A krémet mások is ki tudták próbálni, ugyanis az edény falán megmaradt kenőcsöt nem hagyta veszendőbe menni „Vajákos Biri Néne”, ki kellet azt kenni az utolsó cseppig.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


2014-08-22 A mesék szerepe a felnőttek és a gyermekek mindennapjaiban

Az irodalom újabb területének értékeire fókuszálta a résztvevők figyelmét, az irodalom sokszínűségét és az olvasás élményét előhívogató sorozatunk ezen előadása.

Bruno Bettelheim „A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek” című könyve került bemutatásra Kiss József szabadszállási lelkész és mentálhigiénés szakember előadásában.

A pszichológusíró okfejtéseit az előadó történetekkel színezve érzékeltette. Kiemelte a mesékben rejlő szimbólumok erejét, amely a gyermek mindennapi életéhez szükséges tudás tárháza. A mese felmutatja, hogy mi minden játszódhat le, és mi lesz annak a jövőbeni eredménye. A mesék azonban nemcsak a gyermekekre hatnak, hanem a szülőkre is.

Figyeljék csak meg önmagukat! Önökben milyen érzések zajlanak a mese olvasása közben? - zárta le előadását egy útmutató javaslattal Kiss József atya és folytatta a kerekasztal beszélgetést a szülőkkel.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében képszerkesztő tanfolyamot hirdettünk.


2014-09-13-10-11 GIMP suli

Ismét képszerkesztő számítógépes tanfolyamot hirdettünk. A helyi óvoda óvónői úgy gondolták, hogy a napi munkájukban segítségükre lehet, ha megismerkednek azzal, hogyan lehet a képeket átméretezni, fotókat retusálni, szűröket használni, montázsokat készíteni, menteni különböző formátumokban, szerkeszteni, vágni. Mindezeket a napi pedagógusi, óvodai feladatok, játékok, dekorációkészítés során is hasznosítani tudják. Anka Gyula oktató, aki helybéli informatikus tanár, újabb és újabb lehetőségek bemutatásával ösztönzi a résztvevőket az otthoni gyakorlásra.

Az 5 alkalmas tanfolyam első három foglalkozása valósult meg ebben a beszámoló időszakban. Sajnos betegség miatt többen is hiányoztak.


Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése


2014-07-22-27 A Kösöntyű Néptánccsoport gyűjtőútja Erdélyben

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának és a Népfőiskola Alapítványnak köszönhetően a tánccsoport ez év júliusában Székelyföldet látogatta meg azzal a céllal, hogy bővítse ismereteit onnan, ahonnan erednek a népi szokások, dalok, táncok. Útjuk célja a jobbágytelki táncmotívumok, népdalok megtanulása volt és régi nyárádmagyarósi táncos ismerősök meglátogatása. Vendéglátóik kedvessége, vendégszeretete, dalaik, táncaik, hagyományaik megélése példaértékű mindannyiuk számára. Szabadidőben ellátogattak Wass Albert síremlékéhez Marosvécsre, a holtmarosi templomba, a Kelemen havasokba és Marosvásárhelyen megnézték a gyönyörű Kultúrpalota kiállításait, hangversenytermét, majd a sok ezer kötetes Teleki Téka könyvtárát, ahol a Népfőiskola Alapítvány egyik kurátora Gálfalvi György és felesége, Irma kalauzolta a tánccsoportot.


Egészségfejlesztési program


2014-09-21 Kerékpárral Tiszaalpárra

Az egészséges életmód és az egészségfejlesztés egyik legfontosabb eleme a rendszeres testmozgás. Úgy gondoljuk, hogy ennek lehető legjobb formája a természetben zajlik, sétával, túrázással, kerékpározással. Szeptember 21-én (vasárnap) végre megengedte az időjárás, hogy elinduljunk felfedezni kerékpárral a környezetünkben élő természetvédelmi terület, a Tőserdő és az Alpári-rét gazdag növény- és állatvilágát.

Elindultunk, hogy egy természetet szerető szakember, Lendvai Edit túravezető segítségével valóban betekinthessünk az ezerarcú természet rejtett világába, a friss levegőn mozogjunk. Az erdei kerékpározás, a réti gyaloglás után bizony nagyon jól esett egy kis pihentető beszélgetés és az otthoni finomságok (nyers zöldségek, és egy kis fasírt) elfogyasztása az alpári templomdombon. A közel 6 órás túra alatt volt nehéz terepen kerékpározás, kerékpár tolása a göröngyös, saras erdei úton, új ismeretek, új ismerősök.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz:


2014-09-30 varrótanfolyam 3 – lakásdekoráció

Falunkban 2000-ig működött varroda, ahol sokan dolgoztak. Varrni tudó, családos anyukák maradtak munka nélkül. Most Kecskeméten a RÖSCH varrodában néhány lakiteleki anyuka már dolgozik és továbbiak szeretnének odakerülni. Ennek feltétele a magabiztos és gyakorlott varrás. Ezért hirdettük meg a már varrni tudók varrás készségének felfrissítésére és gyarapítására a dekorációs varrás témakörben mini tanfolyamunkat. Az 5 alkalmasra tervezett foglalkozások első összejövetele valósult meg ebben a beszámolási időszakban.

Sallai Erzsébet szakoktatót kértük fel, hogy avassa be a részvevőket azokba a fortélyokba, melyek elősegítik azt, hogy ne csak használható, hanem szép és esetlegesen eladható „tárgyakat” alkothassanak, miközben visszaszerzi varró rutinjukat.

Az oktató kérte, hogy a következő alkalomra mindenki hozzon varrógépet és anyagdarabokat, annak megfelelően, hogy mit szeretne készíteni. Így egyénre szabottan tud segíteni, illetve egyszerre több trükköt meg tud mutatni a különböző igényekhez.

A tanfolyam befejeztével és az otthoni gyakorlással fejlődik annyit a résztvevők tudása, hogy nagyobb eséllyel jelentkezhetnek varrodai munkára.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kaptak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.