2021. október 17. vasárnap Hedvig, Hédi napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Keleti Nyitás Kollégium

Vasárnap Jurij Poljakov, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, az Orosz-Magyar Baráti Társaság elnöke volt a Lakteleki Népfőiskola vendége, ahol Cseke Péterrel, a kecskeméti Katona József Színház direktorával beszélgetett Goretity József műfordító tolmácsolásával.

Vasárnap Jurij Poljakov, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, az Orosz-Magyar Baráti Társaság elnöke volt a Lakteleki Népfőiskola vendége, ahol Cseke Péterrel, a kecskeméti Katona József Színház direktorával beszélgetett Goretity József műfordító tolmácsolásával.

A Keleti Nyitás Kollégiumának hallgatói szombaton este megnézték a kecskeméti színházban Jurij Poljakov Párcsere című darabjának a díszbemutatóját, ezért érdeklődéssel várták a beszélgetést.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte: Jurij Poljakov megérti történelmünket, szavai szerint „érzi a rendszerváltó valóságot is”.

A Népfőiskola alapítója visszaemlékezett egy korábbi találkozásra, amikor az orosz író Ópusztaszeren egy Nagy-Magyarország térképet vásárolt, elmondása szerint azért, mert az Orosz-Magyar Baráti Társaság elnökeként nem csak a mai határainkon belül élő magyarokat képviseli.

Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója elmondta, hogy megnézte a szombat esti előadást.

Szavai szerint „furcsa és kellemes csalódáson” esett át, mert a darab címe egy erotikus tobzódást vetített előre, ahol egy swinger parti ürügyén az erotika sejtetése mögött, valójában egy történelmi szakaszt mutat be a dráma.

Azt a rendszerváltást mutatja be a dráma, amit megéltünk, vagy a következményeit éljük – szögezte le.

A politikai szatíra messzebbre mutat – mondta, hozzátéve, hogy az ember eredendően romlott, ezért könnyű megrontani.

Bíró Zoltán szerint, az elmúlt 25 év erkölcsi romlásához „nagyjából hasonló folyamat zajlott le a 19. században a Kiegyezés után”.

Az 1989-90-es eseményeket egy külső követelésre eljátszott rendszerváltásnak nevezte.

Leszögezte, hogy „kétségbeejtő cirkusz alakult ki a társadalomban politika címén, pedig a politika nem az”.

Az irodalomtörténész kitért arra, hogy Juri Poljakovnak eddig két műve jelent meg magyarul: a Gödölye tejben és a Szökni szeretnék című.

Cseke Péter felidézte azt, amikor Lezsák Sándor a kezébe adott egy forgatókönyvet, hogy olvassa el. Azonnal elolvasta és visszaüzent, hogy be fogják mutatni. A Párcsere forgatókönyvét kapta meg.

Jurij Poljakov elmondta, hogy második alkalommal van a Lakiteleki Népfőiskolán Lezsák Sándor meghívására.

Leszögezte, hogy ő az orosz irodalomnak ahhoz a részéhez tartozik, amelyik a konzervatív és nemzeti értékeket képviseli.

Kitért arra, hogy az új Oroszországból leginkább azok a hangok jutnak el külföldre, amelyek a kultúra liberális ágához tartoznak, pedig ők csak a tíz százalékot képviselik.

Jurij Poljakov emlékeztetett arra, hogy a konzervatív és liberális szakadás az 1980-as évek végén ment végbe Oroszországban, akárcsak Magyarországon.

Véleménye szerint, két alapvető kategóriába oszthatók az írók. Az elsőnek az önbecsülésük drágább mint a nép, a másodiknál éppen fordítva van.

Szolzsenyicint az első, magát a második kategóriába sorolta.

Emlékeztetett 1993 őszére, amikor Oroszország válságban volt, és Jelcin betiltotta az orosz ellenzéki sajtót. Példaként említette a Komszomolszkaja Pravdát, ahol megjelent egy cikke, amiért két napra betiltották a lapot.

Ebben az időben egy szatírája olyan ellenszenvet váltott ki az orosz vezetésből, hogy egy szépirodalmi művét betiltották, pontosabban nem engedték boltban árulni.

Jurij Poljakov kérdésre válaszolva kifejtette, hogy jelenleg az orosz értelmiség többsége támogatja Putyint, mert szavai szerint „ebben a történelmi helyzetben Putyinnak van igaza”.

Sokak számára furcsa, ami Ukrajnával történt – tért rá az ukrajnai eseményekre, amit egy „megfordított Trianon” – hoz hasonlított.

Emlékeztetett arra, hogy a mai Ukrajnához történelmileg nem tartozott akkora terület, mint amekkorát ma birtokol.

Népszavazással kellett volna rendezni a vitatott területeket – mondta, hozzátéve, hogy valójában most zajlanak azok a népszavazások, amiknek 1990-ben be kellett volna következniük.

Van ahol békésen, mint a Krímben, de van ahol fegyverrel – tette hozzá.

A Keleti Nyitás Kollégiumának a rendezvényén Lezsák Sándor bejelentette, hogy a kecskeméti Katona József Színházat meghívták Moszkvába, ahol Jurij Poljakov Párcsere című darabját fogják bemutatni a jövő év februárjában.

Meglepetésként ért a meghívás, mely nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Moszkvában játszhatunk, ahol egy bemutató sorozat lesz Jurij Poljakov darabjaiból – mondta Cseke Péter.

Jurij Poljakov legújabb darabjának a bemutatója pénteken volt Moszkvában, szombaton már Kecskeméten nézte meg a Párcserét.

Jurij Poljakovnak nagyon tetszett az előadásunk, legújabb darabját is felajánlotta, hogy mutassuk be egy későbbi időpontban Kecskeméten – fűzte hozzá a direktor.

Cseke Péter szerint nagyon jelentős esemény a színház életében a meghívás, amelyet azért is nevezett fontosnak, mert élő íróval való kapcsolatuk nagyon kevés van.

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban