2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként (2012. október 30-tól) is működik. Az év második három hónapjában megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza Integrált Közösségi Szolgáltató Térként (2012. október 30-tól) is működik. Az év második három hónapjában megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás programjaiból a beszámolóba az alábbi három program került:Közösségi bevásárlás – bevásárló közösség

Bérces Dóra a Kecskeméti Szatyor Közösség egyesületi elnöke tartott előadást a Népfőiskolán. Bevezetőként Dóra minden résztvevőt megkérdezett, hogy hallottak-e már a közösségi bevásárlásról, mit gondolnak róla. Majd mesélt ennek különböző formáiról és arról, hogy mi a bevásárló-közösség lényege.

  

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

A Szatyor egy alulról szerveződő, nonprofit kezdeményezés, amelynek legfőbb célja, hogy a termelők és fogyasztók között kapcsolatot teremtsen. Közösségi alapon működik, együttes erővel, önkéntes alapon tartja fenn a rendszert. Környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve ez a vásárlási forma csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, hiszen igyekeznek a termékeket a lehető legkevesebb szállítással eljuttatni az átvevőponthoz, illetve a háztartásokba. A dolgok legnagyobb része 5o km-es körzeten belülről érkezik. Fontos a kimérős rendszert, hogy ez által csökkenjen a szemétbe kidobott csomagolóanyagok mennyisége. Arra kérnek minden vásárlót, hogy hozzon műanyag dobozokat, zacskót, ládát, valamint nem utolsó sorban szatyrot, vászontáskát, amivel a megvásárolt holmit hazaviszi. Ez a fajta környezet és egészségtudatosság pezsdíti a helyi gazdaságot, növeli a gazda önbecsülését, segíti a hagyományok leporolását és divatba hozását. Hiszen nem csak nyers zöldséget, gyümölcsöt, hanem húsárut, pékárut, befőttet, lekvárt, savanyúságot, fűszereket, aszalványokat, mézet, szörpöt és még kozmetikumokat is beszerezhetünk. Lehetőséget ad egymás támogatására, gondolat és információcserére (tapasztalatok, receptek). A beszélgetéssé alakult előadást a közben körbejáró sajt és szörpkóstolás tette még közösségibbé.


Hogyan működik egy családi gazdaság? Kecskefarm látogatás, sajtkóstolás

Kwaysser Dominika lakiteleki 6 gyermekes anyuka, őstermelő a Lakitelek környékére jellemző homokos talajra alakította ki családi kertjüket. A férje keresetét kiegészítendő fűszernövényeket, illatozó növényeket termeszt. Nyulakat, kecskéket, gyöngytyúkokat, libákat tart. A látogatóknak bemutatta a kecskefejést, lehetett meleg tejet kóstolni.

Sokféle sajtot, sajtkrémet készít, melyeket frissen sütött pogácsával kínált. Hontiné Brigitta, szintén lakiteleki nagycsaládos anyuka saját szörpjét adta az étkek mellé.


Hungarikum Szakmai Nap

A Hungarikum Klubok Szervezőinek találkozóit folytatva Hungarikum Szakmai Napra hívtuk a helyi értékekkel foglalkozó szervezetek, közösségek vezetőit a Kárpát-medence egész területéről.

Horváth Zsolt, a szervezet értéktár-koordinációs megbízottja kifejtette: egy közelmúltban készült felmérés szerint Magyarország minden megyéje létrehozott már saját értéktárat, a helyi értékek összegyűjtése és bemutatása egyre nagyobb turisztikai vonzerőt jelent, ezért is fontos a mozgalom kiterjesztése, tájegységi értéktárak kialakítása, és hogy minden bejegyzett termék, illetve szellemi örökség mögött legyen egy közösség. Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára emlékeztetett: a hungarikum törvény célja azonosítani, rendszerezni és közkinccsé tenni értékeinket a nemzeti tudat építésére. A hungarikumok a mi aranytartalékunk - fogalmazott. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke rámutatott: fontos tudatosítani az érintett közösségekben, hogy minden értékkel bíró termékük és hagyományuk akkor is nemzeti kincs, ha nem válik hungarikummá.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:Húsvétváró kézműves foglalkozás a lakiteleki Népfőiskolán

A húsvétváró kézműves foglalkozás célja az volt, hogy a gyermekek ráérezzenek a közös húsvéti készülődés hangulatára. Kedvet kapjanak a népi hagyományok ápolására, otthonuk saját készítésű egyszerű kis díszekkel történő ünnepi hangulatba öltöztetésére.

  

Vargáné Bodor Judit foglalkozásvezető számos lehetőséget és ötletet mutatott be az előre elkészített filctojásokon, hogyan is lehet szebbnél szebb húsvéti tojásokat készíteni és díszíteni filcből. Nem maradhatott el a húsvétra már kinyíló virág, a tulipán elkészítése sem. Minden korosztály megtalálta azt a formát és technikát, mely örömmel töltötte el alkotás közben. Az elkészült munkákat egymásnak bemutatva újabb és újabb alkotásra ösztönözött minden résztvevőt. Végezetül az elkészült kis húsvéti díszeket nézegetve a gyermekeket és a szülőket egyaránt átjárta a húsvéti ünnep öröme.


Szedd Össze Magad!

A lakiteleki Eötvös iskola diákjainak meghirdetett délelőtti program célja az volt, hogy a gyerekekben erősödjön a környezettudatosság, lakóhelyük tisztaságának, szépségének fontossága.

Minden osztály kapott egy területet a falu környékén, ahol előzőleg néhány természettel kapcsolatos idézet került kihelyezésre. A szemétszedésen túl az is feladat volt, hogy ezeket megtalálják, értelmezzék és a későbbiekben egy közös tablón elhelyezzék fotókkal, saját szövegekkel. A nyolcadikosok maradtak az iskolaudvarban, ahol a Színes Kert kerítését kezdték el építeni a környező házakból hozott építési törmelékből, mintát mutatva, hogy a beton és téglatörmelék sem szemét. A program a pedagógusok lelkes segítségével valósult meg.


Buzánszky Kupa

Kispályás labdarúgó tornát hirdettünk a környékbeli települések alsó és felső tagozatos tanulói részére. Az elmúlt évekhez hasonlóan, mos is kemény küzdelmekben dőlt ez az, hogy mely csapatok a legjobbak.

A testnevelő tanárok jó munkát végeztek, mert mind a két korosztályban nagy csatát vívtak egymással a diákok. Mivel a csapatok körmérkőzést vívtak egymással, így egy nap alatt nem lehetett lebonyolítani a rendezvényt, csak kettő alatt. A tanulók természetesen komolyan vették a játékot, mindenki győzni akart. Persze voltak olyanok, akik felkészültebbek voltak, nagyobb tudással rendelkeztek, de mindenki hajtott és küzdött, hogy minél jobb eredményt érjen el. Volt olyan, hogy az egymás elleni eredmény alapján lehetett csak eldönteni a helyezés sorsát. Jakabszállás, Bugac, Nyárlőrinc, Jászszentlászló, Szentkirály és Lakitelek iskolásai vettek részt a kupán. A csapatok jutalmazásán túl a legjobb játékosok, legjobb kapusok és a gólkirályok is kaptak díjakat.


 A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű ismeretet adott a résztvevőknek.Rendezett szavak… Pálinkaházi esték – Horváth Mária rajzfilmrendezővel

Erre az április végi péntekre, Horváth Mária animációs filmrendezőt hívtuk vendégül, aki szinte megalakulása óta (1971.) munkatársa a Kecskemétfilmnek, melyet hazánkban és külföldön is a magyar animáció egyik vezető műhelyeként tartanak számon. A rendező mesélt arról, hogyan lett rajzfilmes, hogyan készíti filmjeit. Mutatott részleteket több alkotásából, melyek még hagyományos technikával készültek, például a Magyar Népmesék sorozatból láttunk részleteket. Majd az Állóképek – „Rajzok egy élet tájáról” című film vetítése után elkészítésének, a folyamat érdekességeinek részleteibe is beavatta a közönséget Horváth Mária. A filmek személyes vonatkozásairól, gyermekeiről, unokáiról is beszélt meleg szavakkal. Láthattunk részletet a Négyszögletű Kerek Erdő című munkájának 3D-s újrarendezéséből is.

Az előadás közti szünetben meg lehetett nézegetni néhány rajzot, képet, makettet, papírmassé alkotást, melyeket egy-egy filmhez saját maga készített a rendező. Az est bőven terített asztalok melletti beszélgetéssel zárult.


VIII. Fedák Sári Ulti-bajnokság

A nyolcadik alkalommal megrendezett Fedák Sári Ulti-bajnokságra 34 csapat érkezett, majdnem ennyi településről Zalaegerszegtől Orosházáig. Egyénileg nevezett 103 versenyző, köztük négy hölgy is.

Az egész napos, több fordulós bajnokság eredményhirdetése előtt mindenki kapott oklevelet és választhatott egy könyvet. A különdíjak átadása után, mindenki izgatottan várta a végső eredményt. Mészáros Csaba (1979-2013) volt kollégánk, az ulti-bajnokságok lelkes szervezője emlékére emlékplakett készült, melyet az első helyezett kapott meg. A díjakat átadta Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke és Muzslai Róbert, a Magyar Ultisok Országos Szövetségének elnöke. A Népfőiskola konyháján frissen sütött sajtos pogácsával és házi lekváros buktákkal kínáltuk a résztvevőket, mielőtt haza indultak.


Színházlátogatás - Weöres Sándor: A kétfejű fenevad

A márciusi „Nyugat női” című előadás után, ismét közös színházi előadáson vettek részt a színházat kedvelők. Hogy miért éppen a Weöres drámájára esett a választás? Weöres Sándor neve hallatán először sokunknak a gyermekversek jutnak eszünkbe, a Bóbita mindenképpen. Az emlékezetünkből könnyen előhívható sorokon kívül azonban szerettük volna megismerni a drámaíró költőt is. Megismerni történelemszemléletét, a világról és az életről alkotott filozófiáját. Az előadást megelőző beszélgetéseink során különböző vélemények feszültek egymásnak a darabról és annak színpadra viteléről. A nézetek különbözősége csak fokozta az érdeklődésünket az előadás iránt. A rendező, Koltai M. Gábor nagyszerűen elkalauzolta az elmét és a lelket Weöres Sándor drámájának időtengelyén. A színházi előadással, Weöres Sándor drámájának megismerésével ismét olyan élménnyel gazdagodtunk, mely erőforrást nyújt a hétköznapokra.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítéseÖtletek kiskerti vállalkozáshoz - Gyógy- és fűszernövény termesztési lehetőségek

A vállalkozási alapismeretek című előadásunk után, az előzetes felmérésekre alapozva az „Ötletek a kiskerti vállalkozáshoz” című előadásunkkal célunk az volt, hogy növeljük a vállalkozási kedvet, ötleteket nyújtsunk, mivel is lehet egyszerűen, kevés anyagi hátérrel, itt az Alföld homokján kiskertekből sikeres családi vállalkozást elindítani. Olyan vállalkozást, amely a család megélhetésén túl a család egészségtudatos életét is biztosítja.

Nemes Mátyás előadó, fülöpjakabi biogazda bevezetőjében vázolta azokat a természetben zajló életfolyamatokat, amelynek rendje kell, hogy leképeződjön az emberi cselekedetekben, miközben fűszerkertek létesítését, gondozását tervezi. Ezt őseink ismerték, és gazdaságuk, rendben gondozott területeik a megélhetésüket biztosította. Ma ezt újra kell tanulnunk. A figyelem egyre inkább az így gondozott gyógyító növények és táplálék felé irányul. Ezért fontos első lépésként megtervezni mivel is gazdálkodunk. Mit, mivel társítunk. Mire használják fel, van-e feldolgozás a környezetünkben. Mire lehet igény a környezetünkben? Mire van szüksége a családnak- tette fel a gondolatébresztő kérdéseket az előadó. – majd folytatva előadását beszélt az édeskömény, a kapor, az ánizs a bazsalikom, a majoránna és a mák termesztési lehetőségeiről és annak feldolgozásáról. Az 5 órakor kezdődő előadás késő estébe nyúlóan zárult, a folytatás igényével.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


Kortársalgó - irodalmi kerekasztal-beszélgetés

A 21. századi magyar irodalma iránt érdeklődőket hívtuk és vártuk a Kortársalgó című rendezvényünkre. A kerekasztalbeszélgetés meghívott vendége a Kortársalgó című könyv szerzője Bozók Ferenc (esszéíró, magyar-történelem szakos piarista paptanár) és beszélgető partnere Agócs Sándor a lakiteleki Antológia Kiadó ügyvezető igazgatója volt.

Bozók Ferenc közkincscsé teszi könyvében olyan írók, költők gondolatait a könyvkiadásról, tárdsadalmi folyamatokról, életutakról, költészetről, akik a köztudatban íróként kevésbé ismertek. A beszélgetést egy-egy, a könyvből felolvasott párbeszéddel színesítette a szerző. Majd ezt követően a résztvevők kérdéseire válaszolva önmaga írói pályáját és élethivatását mesélte el. Zárásként a résztvevők ajándékba kaptak egy-egy könyvet a meghívott vendégektől, amelyet dedikáltak is.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében táblázatkezelő tanfolyamot hirdettünk.

A Word szövegszerkesztő tanfolyam után, a résztvevők és az érdeklődők kérésére ismét lehetőséget nyújtott a Népfőiskola, mint Integrált Közösségi Szolgáltató tér számítógépes tanfolyamán az EXCEL táblázatkezelő program megismerésére. Az előadások az előző tanfolyamokon megszokott napokon, 5 szombat délelőtt, 9-12 óráig tartottak. A résztvevők közül többen már részt vettek táblázatkezelő tanfolyamunkon, de megítélésük szerint még szükségük van tudásuk mélyítésére.

Az előadó Anka Gyula informatika tanár így már a csoport meglévő ismereteire alapozva állította össze a tanfolyam tematikáját. Újabb műveleti lehetőségek bemutatásával, betűkombinációk alkalmazásával keltette fel a hallgatók érdeklődését újabb ismeretek elsajátítására és a meglévők gyakorlására.

Mindezek még inkább megerősítették a résztvevőkben az igényt a számítógépes programok alapos ismeretének elsajátítására és annak gyakorlására.


Egészségfejlesztési program


Nyersen milyen finomak a zöldségek

Az egészség megőrzése és tudatos óvása érdekében hívtuk a lakiteleki Népfőiskola biokertészetébe a helyi és környező települések érdeklődőit a vegyszermentes termesztéssel előállított nyerszöldségek kóstolására. A népfőiskolán ez időben táborozókat is meginvitáltuk egy rendhagyó falatozásra. A biokertészetben Tóth Adrienn, biokertész bemutatta az üvegházakban fejlődő növényeket. Séta közben, rámutatva egy-egy növényre elmesélte, hogy élettanilag, hogyan hatnak az emberi szervezetre a megtermelt zöldségek. Tudatosan át kell formálni gondolkodásunkat, hogy valóban olyan táplálékot vegyünk magunkhoz, amelyek biztosítják a szervezet egészséges működését. A szervezet egészséges működése pedig biztosítja a jó közérzetet. Miután rácsodálkoztunk egy-egy üvegházban a termesztett növények sokszínűségére, vendéglátónk elmagyarázta a növénytársítás fontosságát a biokertészetben.

A hallottak után egész más hozzáállással fogtunk hozzá a már tálcákon előkészített nyers zöldségek kóstolásához. Egymást is ösztönözve kerestük az ízeket és osztottuk meg tapasztalatainkat. A kóstolót követően valamennyien arra az álláspontra jutottunk, hogy nem is értjük, miért is idegenkedünk a nyers zöldségek fogyasztásától.


Elektronikus közigazdasási végpont szolgáltatások biztosítása


Elektronikus ügyintézés a mindennapokban

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal Intézményünkkel együttműködve fogadóórát tartott az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos témakörben. A fogadóóra célja az volt, hogy segítséget nyújtson a gyors és hatékony ügyintézésben, az Ügyfélkapu használatában. Személyre szabott tájékoztatással, gyakorlati tanáccsal segítse az érdeklődőt hivatalos ügyeinek intézésében. A fogadóórán leginkább a személyi igazolvány és a jogosítvány ügyintézéséről kérdeztek az érdeklődők. Kiemelten a jogosítványon szereplő adatok értelmezésében kértek segítséget. Kovácsné Kosik Andrea, a Hivatal munkatársa alapos részletességgel mondta el a jogosítványon szereplő adatok, kódok helyes értelmezését. Ennek kapcsán derült ki, hogy az egyik érdeklődő vezetői engedélye lejárt. Személyigazolványként még érvényes, de a kötelező orvosi ellenőrzés dátuma lejárt. Itt hívta fel a figyelmet a Hivatal munkatársa arra, hogy minderről jelzést kapott volna, ha használja az Ügyfélkaput. Ezt követően számos kérdés érkezett az Ügyfélkapu használatáról. Az erre kapott válaszok megerősítették az érdeklődőket abban, hogy aktív használói legyenek az elektronikus Ügyfélkapunak.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz:


Munkaerőpiaci (re)integráció

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, együttműködve a Pro-Team Munkaerő-közvetítő és Tanácsadó Irodával, az „Akadálymentes nap” keretében várta és hívta tájékoztató sátrában azokat az a megváltozott munkaképességű embereket, akik munkába állási nehézségekkel küzdenek. A rendezvényen a helybéli és környező településeken fogyatékkal élők és családjaik vettek részt. A célunk az volt, hogy személyre szabottan nyújtsunk segítséget a munkát kereső megváltozott munkaképességű embereknek. Az érdeklődőknek Matécsa Tibor rehabilitációs tanácsadó nyújtott a megyére vonatkozóan gyakorlati tanácsokat. Sok esetben lelki megerősítés is szükséges volt ahhoz, hogy van esély állást találni.

Mindezt alátámasztotta a tanácsadó azokkal a jogszabályi hátterekkel is, amelyek segítik a fogyatékkal élők munkába állását. Kiemelte például a nagyáruházláncokat, többek között a kecskeméti Auchant is, ahol jelentős számban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. Az egész napon rendelkezésre álló tanácsadás lehetőséget nyújtott a hosszabb lélegzetű beszélgetésre, a megismerésre, és annak ismeretében a lehetőségek ismertetésére.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kapnak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.