2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Ez év első három hónapjában megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Ez év első három hónapjában megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz kerültek válogatásra és elküldve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet NAKVI) részére.A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás programjaiból a beszámolóba az alábbi három programon került.


Biokertészetről érthetően


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Nemes Mátyás, fülöpjakabi ökogazda tartott előadást a biogazdálkodásról, a termőföldről, a talajbiológiáról, a helyi kisközösségek termelésének jelentőségéről, a fenntartható berendezkedésről és az ember helyes szerepéről a természetben. Az előadás után levetített Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom című francia film is rámutatott, hogy mit lehet és kell tennünk a saját és a jövő nemzedékeinek az egészsége és a föld éltető erejének megőrzése érdekében.

Ezt követően prof. Dr. Dinya Zoltán, egyetemi tanár (Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutatóintézet) előadásában tudományos alapokra fektetve fejtette ki a táplálkozás és az egészség összefüggéseit. A jó minőségű, egészségbarát élelmiszer-alapanyagok, élelmiszerek az egészségünk olyan döntő meghatározói, befolyásolói, melyeket – ha egészségtudatunk van - mi választunk meg és a mi ellenőrzésünk alatt állnak, tehát tudunk tenni életminőségünkért. - tudatosította nyomatékosan a résztvevőkben az előadó.


Az alföldi szőlőtermesztés sajátosságai

A Kunsági Borvidék Hegyközség Tanácsával közösen szervezett konferencia a Duna Borrégió szőlészeinek, borászainak, hegybíróinak és hegyközségi vezetőinek szólt. Az már hagyomány, hogy az ilyenkor megtartott konferencián a Duna Borrégióban termett újborokat, fehér, rozé és vörös borokat is megkóstolják, bírálják. A 2013-ban az Év Bortermelője címet elnyert Gálné Dignisz Éva, a Kunsági Borvidék egyik legtehetségesebb borásza is bemutatót tartott boraikból. Az Év Bortermelőjét dr. Hajdú Edit kutató, szőlőnemesítő mutatta be. A beszámolóba a délelőtt került, melyet meghirdettünk a lakitelek környéki szőlőtermesztők és borászok részére is. Dr. Németh Krisztina a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának tanszékvezető főiskolai tanára,

Nyitrainé dr. Sárdy Diána a BCE SzBI, Borászati Tanszék egyetemi adjunktusa és Dr. Bisztray György a BCE SzBI Szőlészeti Tanszék egyetemi tanára tartottak előadást és válaszoltak a felmerülő kérdésekre.


Az ökológiai gazdálkodás helyzete a Homokhátságon

A Bács Agrárház Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen a szakmai előadásokra azzal a céllal hívtuk el a tanyán gazdálkodókat, az ökológiai gazdálkodásban résztvevőket, hogy tájékoztatást kapjanak az ágazat aktuális kérdéseiről, a Nemzeti Ökológiai Gazdálkodási Akciótervről, a 2015-től várható új agrártámogatási rendszerről, valamint a Homokhátság kedvezőtlen adottságú talajviszonyainak javítási lehetőségeiről. A Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, dr. Viski József a Tanyafejlesztési Program elmúlt 3 évének eredményeit és a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért cselekvési program legfontosabb feladatait mutatta be. Hódi Ágota, a NAKVI Monitoring és Tervezési Osztály vezetője a 2014-2020-as időszakban várható fejlődésről, Az ökológiai gazdálkodás az új Vidékfejlesztési Programban címmel tartott rövid előadást, majd felvázolta az új támogatási rendszert és annak eszközeit.

Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) ügyvezetője a magyarországi fenntartható mezőgazdaság, kertészet és élelmiszeripar tudományos alapokra helyezett, hosszú távú fejlesztését kihangsúlyozva beszélt az ökológiai mezőgazdaság hazai kutatás-fejlesztéséről, mint ágazatfejlesztési súlypontról. A Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért és a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke, dr. Solti Gábor a homoktalajok javításáról, elsősorban az alginit (földtani képződmény) alkalmazásáról tartotta meg előadását.Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


A szentkirályi Tollasbálon az IFI Műhely

Az IFI Műhely a szentkirályi Tollasbál vendége volt. A szentkirályi tánccsoport táncosai (akik az IFI Műhely tagjai is), meghívták az IFI csapatot, hogy a hétköznapokból kiszakadva bulizzanak együtt Lakitelek, Szentkirály, Nyárlőrinc és Tiszaalpár fiataljai. Meghívták a csapatot, hogy átadhassák azt az örömöt, amelyet a tánc nyújt nekik.

Örömmel tett eleget a felkérésnek a kis közösség, hisz már nagyon várták az alkalmat, hogy megnézzék, megtapasztalják azt a diákról érzékeltetett fergeteges hangulatot, amelybe már bepillantást nyerhettek az első IFI találkozón, ahol mindenki bemutatta községét és annak kis közösségi életét. Egymást lelkesítve készültek és mentek együtt új barátokkal megismerkedni, ötleteket gyűjteni és nem kevésbé jól érezni magukat. A báli hangulat, a tánc, a beszélgetések még inkább összekovácsolták a kis csapatot, és megerősítették elhatározásukat, hogy ezután minden évben egymás településein együtt fognak bulizni.


Magyar Értékeink – interaktív vetélkedő döntője

Hét település (Ágasegyháza, Bugac, Kiskunfélegyháza, Lakitelek, Nyárlőrinc, Petőfiszállás, Tiszaalpár) iskolái közül 19 csapat vállalkozott arra, hogy blogot készít településük értékeiről. Kéthónapnyi munka után juthattak azok a háromfős csapatok a márciusi döntőbe, akik minden feladatot elvégeztek. Tizennégy csapat kapott meghívást a lakiteleki Népfőiskolára, a kétnapos eseményre.

Az első napon a csapatok blogjait és az általuk készített plakátokat ismerhette meg a négytagú zsűri. Második feladatként Szabados Zoltán bábművész tartott színésztréninget. A gyerekeknek Mátyás király meséiből kellet előadniuk egy-egy jelenetet. A pénteki programot Tar Sándor zenekarának koncertje zárta. Szombaton már csak öt csapat vehetett részt a döntőben. Szabados Zoltán vezette játékos feladatok után született meg a végeredmény. Minden résztvevő kapott oklevelet és könyvet, a díjazottak külön ajándékokat is.


A legnagyobb magyar Kárpát-medencei történelmi verseny döntője

A Keresztény Élet Szerkesztősége, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a lakiteleki Eötvös Iskola idén tízedik alkalommal hirdette meg középiskolások számára történelmi versenyét. Összesen mintegy 140 csapat játszott velünk. Hagyományaink szerint kategóriánként 20-20 csapat jutott be a középdöntőbe. A középdöntőben feladatlapot kellett kitölteniük a csapatoknak, s ehhez segédeszközt nem használhattak.

A kérdések a tárgyalt kor eseménytörténetére vonatkoztak (Széchenyi István gróf élete, és az 1825-1848 közötti időszak története.) A döntőbe jutó csapatok (12) szóban, zsűri előtt mérték össze tudásukat. A zsűri elnöke Dr. Marjanucz László , a Szegedi Egyetem tanszékvezető tanára. A versenyzők és felkészítő tanáraik ellátásáról a Népfőiskola gondoskodott.A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű ismeretet adott a résztvevőknek.


Kollégiumi hétvége

A Népfőiskola hagyományosan negyedévente megtartott kollégiumi hétvégéjén most indult Kerkai Jenő Kollégium néven egy új, a népfőiskolai hagyományokkal, a közösségszervezéssel kapcsolatos képzés. Az első előadások a kollégium névadójának életútját és a KALOT mozgalom történetét, jelenét ismertette.

A nagycsaládosok Varga Domokos Kollégiuma ezen a hétvégén közösségfejlesztő tréningen vett részt Petőné Vizi Valéria, Ditzendyné Frank Mariann és Ditzendy Károly Arisztid trénerek vezetésével. A Keleti Nyitás Kollégium hallgatói többek között Khainouski Aliaksandr, a Belarusz Köztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövetének előadását hallgathatták meg.

A sajátos képzési formában, egy-egy témakörben összesen 8+1 hétvégén megrendezésre kerülő előadássorozatok olyan folyamatokat indítanak egy-egy résztvevőben, melyeket az otthoni közösségeikben is tudnak hasznosítani.

A közös programokon volt kiállítás megnyitó (Somogyi György fotográfus „A lovak álma” című kiállítása), szórakoztató műsor (Szőke András humorista: A belső nyitás) és táncház a Kösöntyű néptáncegyüttessel.


Rendezett szavak… - Pálinkaházi esték 2

A Tölgy Alapítvány és a Tőserdei Pálinkaház által elindított Pálinkaházi esték előadássorozathoz a Népfőiskola is csatlakozott társszervezőként. A cél, hogy a falu és a Népfőiskola „közelebb kerüljön egymáshoz”.

Dr. Pálfalusi Zsolt az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa egy rendhagyó esztétikaórát tartott. Az kombinálva, előadásmódszerrel, szövegszerkesztőben írt, kivetített szöveg és a képek folyamatos váltakozásával Pálfalusi olyan vizuális ingerekkel és gondolatfoszlányokkal bombázza a hallgatóságot, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és előbb-utóbb valószínűleg úgyis szembejönnek a neten. A téma a „naked” (meztelen) és a „nude” (akt) közötti fogalmi különbségről szólt. A közönségben annyi gondolatot felkavart az előadás, hogy a gazdagon megterített büféasztal mellől újra körbeülték az előadót és még órákon keresztül tartott a vetítéssel egybekötött beszélgetés.


aNYUGATnői – színházlátogatás

Színházlátogatás a kecskeméti Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházában. Az IKSZT keretén belül megrendezett számos közösségi program újabb és újabb embereket vonz, újabb és újabb érdeklődési körű közösségek formálódnak.

A közösségi együttlétek beszélgetései hívták életre egy közös színházi előadás, a Nyugat női című előadás megtekintésének igényét.

Vasárnap délután az irodalmat, színházat kedvelők együtt utazva a megyeszékhelyre, érdeklődve várták, hogy bepillanthassanak, ráláthassanak Bíró Kriszta gyűjtése nyomán összeállított, az irodalmi könyvekből ismert nagy írók, költők feleségeinek férjükhöz, szerelmükhöz való viszonyukra és mindennapi életükre.

A hetven perces előadás alatt született gondolatok kielemzésére nagyszerű alkalmat nyújtott a hazafelé utazás negyven perce, majd ezt követően újabb alkalmak keresése a beszélgetések folytatására. Mindennek hozadéka egy újabb színházlátogatás darabjának és időpontjának megbeszélése mellett egy kulturális élményekben gazdag vasárnap délután, melyet folytatni kell - fogalmazódott meg a résztvevőkben.A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


„Kobzán a dal…”

A kárpát-medencei középiskolásoknak meghirdetett történelmi vetélkedő döntőjének előestéjén Buda Ádám énekmondót hívtuk vendégül a Népfőiskolára, hogy „régizenét” zenéljen.

Kobozon, lanton, magyar tekerőlanton és gitáron adott elő Pálóczi Horvát Ádám (1760-1820) költő, író, hagyománygyűjtő, országgyűlési követ által gyűjtött dalokból. A zenéket rövid történetekkel felvezetve és a hangszereket bemutatva hozta közelebb a reformkor idejét. Pálóczi Horvát Ádám annak a köznemességnek a jellegzetes képviselője volt, amely a felvilágosodás eszméit összhangba tudta hozni a nemzeti múlt hagyományaival. Kurucos hazafiság és erős németellenesség jellemezte dalait.

A szövegre figyelve ma is érvényes mondanivalók csendültek fel a vastapssal jutalmazott művész előadásából.Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében szövegszerkesztő tanfolyamot hirdettünk.


Számítógépes tanfolyam – szövegszerkesztés

A megváltozott igények és a jelentkezések alapján a 2013-as év felmérései alapján tervezett GIMP 2 tanfolyam helyett a szövegszerkesztési ismeretek elsajátításához nyújtott lehetőséget a 20 órás (5 szombat délelőtti) tanfolyam. A résztvevők többnyire jelenlegi munkájukban, illetve tanulmányaik folytatásában szeretnék hasznosítani megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukat. Néhányan a már meglévő, de kevésbé alkalmazott ismereteik felfrissítése, elmélyítése céljából csatlakoztak.

Az előző tanfolyamokon résztvevők megelégedésére és kérésére a tanfolyam előadója továbbra is a helybéli Anka Gyula informatika tanár. Az első alkalommal a hallgatók az alapfogalmak, a programfelület, a szövegben való mozgás, a kijelölési lehetőségek, a betűformázás, és a bekezdés témakörét járták körül. Az előadó, mint az előző tanfolyamok mindegyikén, minden résztvevőre odafigyelve, személyre szabott támogatással segített ráérezni és megérteni a számítógépes szövegszerkesztésben rejlő lehetőségeket.Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése - A Kösöntyű Néptánccsoport


Kalotaszegi kaláris készítés

A Kösöntyű Néptánccsoport kalotaszegi táncokat tanul. Tavaly nyáron előadás keretén belül megismerkedtek a női és férfi viseletekkel. A tél alkalmat adott arra, hogy a csoport hölgy tagjai elkészítsék saját maguknak a 11 soros gyöngy nyakékeiket. Dr. Sütő Linda és Lendvai Edit segítségével két estén későbe nyúlóan fűzték a cseh csiszolt gyöngyöket az előkészített „párnácskákra”.

Ez a két alkalom olyan hangulatban telt, ahogyan elképzeljük a fonóban töltött téli estéket beszélgetéssel, szorgoskodással, vidámsággal.Egészségfejlesztési program


Víz világnapi ingyenes uszodahasználat

A Víz világnapjára a Népfőiskola Gyarmati Dezső Tanuszodájába meghirdetett ingyenes uszodahasználat célja az volt, hogy összekapcsolja az emberekben a víz és a mozgás fontosságát. Az egészségesebb élethez ugyanannyira fontos a tiszta víz, mint a rendszeres testmozgás. Sajnos nagyon kevesen éltek a lehetőséggel.
Elektronikus közigazdasási végpont szolgáltatások biztosítása


Elektronikus ügyintézés a mindennapokban

A lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házba szerveztük ezt az előadást, bízva abban, hogy a helyi lakosok nagyobb számban eljönnek, ha nem kell a falutól 2 km-re lévő Népfőiskolára jönniük egy tájékoztató előadásra. Ennek a programnak az a célja, hogy a lakosság közelebb kerüljön, megbarátkozzon az e-közigazgatással. Hívtuk és vártuk azokat az érdeklődőket, akik minél kevesebb időráfordítással és utazással szeretnék hivatalos ügyeiket intézni. Kovácsné Kosik Andrea okmányügyintéző (Tiszakécskei Járási Hivatal) az elektronikus ügyintézés lehetőségeiről, annak előnyeiről és természetesen a hátrányairól, az Ügyfélkapu használatáról tartott érthető, tömör, jogszabályoktól mentes, közérthető előadást. Kihangsúlyozta, hogy a szemléletváltás nagyon lassú, sokan idegenkednek ettől az ügyintézési formától. Bízunk abban, hogy az ilyen előadások többeket megerősít abban, hogy az e-ügyintézés nagyon hasznos, kényelmes dolog. Áprilistól már 40 postán is lehet regisztrálni az Ügyfélkapura, nemcsak az Okmányirodákban.
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz:


Munkaügyi központ tájékoztató nap

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltsége általa meghirdetett, a Népfőiskolával közösen szervezett „Munkáltatói Fórumra” a lakiteleki, tiszaalpári, szentkirályi munkáltatókat vártuk.

Kirendeltségi támogatások ismertetése (Nők 40 éves program, TÁMOP 1.1.2 program, Munkahelymegőrző támogatás, Virtuális Munkaerő-piaci Portál) után Fazekas Ágnes a BKMKH Munkaügyi Központ Befektetés Ösztönzési és Szolgáltatási Osztály munkatársa az NFA NFA-2014-KKV Munkahelyteremtő pályázattal kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Majd Vaskuti Gábor és Fejes Balázs a Munkaügy felügyelőség munkatársai a Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés 2014-ben címmel tartottak előadást. Ezt követően a résztvevők feltehették kérdéseiket, személyes konzultációra is lehetőség volt.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kapnak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.