2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról a 2013. utolsó negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz válogatásra kerültek és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet  (NAKVI) részére el lett küldve.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról a 2013. utolsó negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek az IKSZT pályázat részét képező beszámolóhoz válogatásra kerültek és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet  (NAKVI) részére el lett küldve.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás programjaiból a beszámolóba az alábbi három került:


Értékőrök Bács-Kiskun megyében 3. alkalommal

A Népfőiskola Alapítvány és a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány közös szervezésű képzése az „Értékőrök Bács-Kiskun megyében”. A program célja a nemzeti értékek védelméről és a hungarikumokról szóló törvény alapján a helyi és megyei értéktárak kialakításának és feltöltésének lehetőségeivel való megismerkedés, – célkitűzések, feladatok, eszközrendszer – bemutatása, valamint az ezzel összefüggő alapismeretek átadása.

A résztvevők bemutatkozásával és a Bács-Kiskun Megyei Ifjúsági Értékőrök szeptember-októberi tevékenységének összefoglalásával kezdődött a harmadik képzési nap.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Holczer Balázs a vágóprogramokról tartott rövid előadása után a csoport egyik része a hozott nyers filmeken gyakorolta a vágási folyamatokat. Míg a másik csapat ötletelt, hogyan lehet jól megszólítani a fiatalokat, majd forgatókönyvet írtak. A moderátorok Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella, a szakmai segítők Holczer Balázs és Hoffner Tamás voltak. Ebéd után lehetőség volt interjút és bemutatkozó videóhoz felvételt készíteni. Majd ezeket visszanézve értékelni a napot.


Hungarikum Klubok szervezőinek II. találkozója

A kétnapos rendezvényen Lezsák Sándor, Dr. Horváth Zsolt, Kelemen-Zobor Enikő, Ponicsán Péter, Ditzendyné Frank Mariann és Petőfi Sándor László a hungarikumok, értéktárak különböző szakterületeire engedtek betekintést. Volt szó a klubok működéséről és fontosságáról, a Hungarikum Bizottság pályázatairól, a pályázat benyújtás gyakorlati kérdéseiről, a kulturális közmunkaprogramról, az értékgyűjtés gyakorlatáról. A szombati napot egy baráti eszmecsere zárta – némi hungarikum társaságában.

Vasárnap délelőtt az értékgyűjtés, értéktárak, hungarikum klubok kerültek jobban górcső alá, majd gyakorlati példák következtek. Kiscsősz értékeivel Kovács Norbert, Kárpátalja hungarikumaival Molnár Eleonóra, Baja példáival Dr. Munczig Dénesné, és Csíkszentimre munkájával – Kencse Előd polgármester távolléte miatt – Dr. Horváth Zsolt ismertette meg a hallgatóságot. A program zárásaként további pályázati lehetőségekről, értékőr képzésről, s hungarikum táborról kaptak rövid áttekintést a résztvevők.


Bormustra

Szombaton délután Keresztes József a Kunsági Borvidék titkára tizenhat féle bort mutatott be a jelenlévőknek. A szőlőből nemesített italok többségében a Kunsági Borvidékről származtak, de voltak dunamelléki és badacsonyi borok is. A szakember valamennyi mintához fűzött néhány mondatot, ami segítette a fajták jobb megismerését.

A kóstolók által felállított sorrendben megosztott első helyezett lett a Frittman Pincészet 2011-es Ezerjó és Barcza Bálint 2012-es Badacsonyi Szürkebarát bora. Harmadik helyre a Tápió-Vin 2009-es Monori Cabernet Sauvignon bora került.Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


Erdély aranykora – Bethlen vetélkedő eredménye

1613. október 23-án a kolozsvári országgyűlés Bethlen Gábort választotta Erdély fejedelmévé. Az esemény 400. évfordulója alkalmából a Bethlen Gábor Alapítvány és a Népfőiskola Alapítvány ERDÉLY ARANYKORA címmel történelmi vetélkedőt hirdetett a Kárpát-medencében élő középiskolás korú (14-19 éves) fiatalok számára.

Az írásbeli forduló alapján 24 csapat jutott a középdöntőbe, 12 pedig a döntőbe. Ezek helyszíne a lakiteleki Népfőiskola volt 2013. október 11-12-én. Az első három helyezett csapat a Népfőiskola által felajánlott nyereményként részt vett Bethlen Gábor szobrának kolozsvári avatásán 2013. október 23-án.

Helyezett csapatok:

  1. Anonymus (Érsekújvár - Pázmány Péter Gimnázium - Pál Ádám, Csányi Márk, Bopkó László)
  2. Örség (Budapest - Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium - Barlay Kristóf, Süle-Szigeti Bulcsú, Míg Balázs)
  3. Hofkriegsratsmitglieder (Budapest - Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium - Pálfalvi Viola, Pechlof, Seres Attila)


Ifúsági műhely 3.

Ismét találkoztak Szentkirály, Lakitelek és Tiszaalpár IFI kis közösségei a Népfőiskolán.

Egymás élethelyzeteit, történeteit megismerve beszélgettek arról, mi történt velünk az elmúlt hónapokban; ki, milyen feladatot, élethelyzetet hogyan élt meg, hogyan tudott, vagy éppen szeretne megoldani. Lezsák Sándor a Népfőiskola Alapítvány megalapítója beszélgetett velük, rólunk és a Népfőiskola jelenéről és jövőjéről.  A beszélgetés során valamennyien kaptak egy-egy útravaló megerősítést, építő gondolatot.

A Szentkirályról érkezett Takács Renáta elmesélte, milyen küzdelmes út vezetett a kompetenciafejlesztés kérdéskörét kutató dolgozatának elkészüléséig. Víglási Krisztina tiszaalpári IFI-tag elmesélte brüsszeli úti élményeit, tapasztalatait és bepillantást nyújtott az Európai Parlament munkájába. „Egy színházi előadás utóélete” címén Bánföldi Szilárd, a szegedi Alkalmi Formáció tagjaként, Georg Büchner Wojczek című drámája alapján készült előadásról mesélt. „Amerikában jártam” - Németh Géza, keresztapja meghívására két hétig vendégeskedett nővérével együtt az Egyesült Államokban.

Végül megfogalmazódott, hogy egy igazán jó közösség legfőbb erénye, erőssége, hogy összehoz, elgondolkodtat, táplálja a lelket, szellemet és új utakat, alternatívákat kínál fel.


Ifjúsági zsűri a lakiteleki Filmszemlén

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület FEDEZZÜK FEL A KÁRPÁT-MEDENCÉT témakörben meghirdette A KISKÖZÖSSÉGI TELEVÍZIÓK ÉS FILMMŰHELYEK XIII. MOZGÓKÉP SZEMLÉJÉT. A meghirdetett pályázatra beérkezett 60 alkotásból 23 versenyfilm került bemutatásra 2 napon át, a szakmai és az ifjúsági zsűri elé. Az ifjúsági zsűri tagjai a környező települések (Tiszakécske, Kiskunfélegyháza, Csongrád) középiskoláiból érkeztek.

Az iskolai padból érkező hallgatók a Kölcsey ház előadó termében helyet foglalva, pillanatok alatt váltak érdeklődő nézőből értékelő zsűri taggá, szavazatikkal felelősségteljesen formálták a versenyfilmek díjazását. A maratoni filmvetítés köztes szüneteiben folytatott beszélgetések az alkotókkal és a szakemberekkel, rávilágítottak és még inkább megerősítették azokat az értékeket (őszinteség, egy téma meghökkentő, ötletes feldolgozása, láttatása, hazaszeretet, magyarságtudat, felelősség), melyek alapjai egy magyar film átütő erejének, az értékének. – összegezte délelőtti élményét a tiszakécskei gimnáziumban tanuló lakiteleki diák.A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű lehetőségeket nyújtott azoknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken.


Kollégiumi hétvége

A népfőiskolai képzés formája a kollégiumi hétvége, ahol hol együtt, hol külön csoportokban péntek estétől vasárnap délutánig témakörönkénti előadássorozatokon vesznek részt a hallgatók. (Ravasz László - Ordass Lajos Közéleti, Wesselényi Miklós Népfőiskolai, Varga Domokos Nagycsaládos és a Keleti Nyitás Kollégium) Ezen a hétvégén együtt hallgatták meg Koltay András egyetemi docenst, a Médiatanács tagját a Média és személyiségi jogok előadáson, majd Alexander Tolkach, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete Oroszországról, a magyar-orosz kapcsolatok jelenéről, jövőjéről beszélt. Szombaton délután a lakiteleki szüreti felvonulás a Népfőiskolát is érintette, így a hallgatók megnézték az óvodások, iskolások és a Kösöntyű néptánccsoport műsorát is.  A „végzős” ROKK kollégisták kopjafát avattak, melybe maguk vésték neveiket.

Célunk a közösségfejlesztő, a kisebb és nagyobb közösséget, települést, térséget szervezni képes, az új ismeretekre fogékony, értéket felismerő és közvetítő személyiség formálása. E szándékot szolgálja a bentlakásos kollégiumi forma.


Tőserdő Kupa – gombfocibajnokság

 Az immár hagyományossá vált Tőserdő Kupát a gombfocisták országos szervezete, a Magyar Szektorlabda Szövetség a Népfőiskolával közösen rendezte meg.

Ez a verseny most először páros bajnokságként került lebonyolításra, amely Európa-bajnoki válogató verseny rangjára lett emelve. A mezőny összetétele rendkívül erős volt, mivel világbajnokok, és Európa-bajnokok egész sora nevezett. Összesen 16 páros vágott neki a versenynek. A versenyzőket barátok, szurkolók és hozzátartozók kísérték el a döntő jelentőségű versenyre. A tét nem volt kisebb, mint bekerülni az EB-csapatba, ahol meg kell védeni Magyarország Európa-bajnoki címét.

Végül a nagy küzdelemben a Magyar Antal – Mártonfi István összetételű páros nyerte meg a versenyt jobb gólkülönbségével a Takács Zoltán – Major István, illetve pontelőnnyel a jelenlegi világbajnok Szatmári Tamás – Lukács Viktor duó előtt.


Adventi készülődés – gyertyaöntés és gyöngycsillag fűzés

A lassan hagyománnyá váló adventi kézműves foglalkozásra gyertyaöntéssel és gyöngycsillag fűzéssel készültünk. Az egyedileg elkészíthető személyes ajándékok varázsa sokakat összehozott szombat este a Népfőiskolán. Nagyné Andrea kolléganőnk segítségével közel 50 gyertya készült az egyik kisteremben.

A gyertyaöntés egyszerű technikája, látványos eredménye, az otthoni megvalósíthatósága nagyon lelkesítette a résztvevőket. Párhuzamosan a másik teremben lehetett az előre összeállított, fűzési mintával ellátott többféle gyöngycsillag csomagból választani. A megfűzött csillagok kerülhetnek karácsonyfára, ajándék mellé és a leírás alapján később is készülhetnek újabbak.Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése


Vidékfejlesztés lehetőségei

A fórum Lakitelek és a környező kistelepülések vállalkozóinak, közösségben gondolkodó vezetőinek a környezete és önmaga fejlődésért tenni akarók számára lehetőséget nyújtott a 2014-2020-ig terjedő vidékfejlesztési stratégiák megismerésére. Tóth Márta, a MNVH Bács-Kiskun megyei referense előadásában kifejtette a MNVH és a megyei referensi hálózat szerepét a vidékfejlesztésben. A feladatok és célok, az MNVH regisztrált tagság előnyei, a Vidékfejlesztési Programot meghatározó irányelvek és források ismertetésével a résztvevők tervezhető jövőképet kaptak érdeklődési körüknek megfelelően.

Az előadó, a résztvevők kérdések alapján ráirányította a figyelmet azokra az elvárásokra, többek között a helyi, a saját termelésű élelmiszerek arányának növelésére, egy-egy termelési ágon belüli szövetkezésekre, amelyek a vidékfejlesztési program kiemelt prioritásai. A résztvevők elképzeléseiket, célkitűzéseiket az elhangzott tájékoztatás alapján megalapozva fejleszthetik tovább.A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


Viszockij és az orosz kultúra – előadás

A szovjet-orosz irodalom iránt érdeklődőknek és az azt szeretőknek nyújtott maradandó élményt Viczai Péter főiskolai docens, Viszockij - kutató előadása a XX. század szovjet-orosz irodalom egyik meghatározó egyéniségéről, Vlagyimir Szemjonovics Viszockijról.

Az előadás célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet és felkeltse az érdeklődést a még Magyarországon kevesek által ismert klasszikus irodalmi művek és műfajok ránt. Ennek szellemiségében került bemutatásra Viszockij életpályája, aki a költői dal legszuggesztívebb képviselője. Az irodalmi esten megjelenő érdeklődők a hazájához eltéphetetlen szálakkal kötődő, életében el nem ismert tragikus sorsú „bárd” életútjába nyerhettek betekintést Viczai Péter Viszockij - kutató előadásában.Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében képszerkesztő tanfolyamot hirdettünk.


GIMP suli a lakiteleki Népfőiskolán

A három alkalomra tervezett számítógépes képszerkesztő tanfolyamon (GIMP-suli) a képszerkesztés iránt érdeklődő lakiteleki lakosok a mindannyijuk által ismert és elismert Anka Gyula informatika tanár vezetésével ismerkedett, az online letölthető GIMP képszerkesztő programmal. A tízfős csoport korösszetételének széles skálája ellenére már az első alkalommal kialakult egy közvetlen kapcsolat, melyet a közös érdeklődési kör, a képszerkesztő program megismerésének és alkalmazásának a vágya tartott össze.

Mindezt erősítette a helybéli oktató újabb és újabb lehetőségek bemutatásával, és olyanok felvázolásával, melyeket kellő gyakorlással tovább fejleszthetnek a hallgatók. Az elsajátított ismeretek újabb lehetőségeket tártak fel az informatika világából. Ennek eredményeként a hallgatók az utolsó foglalkozáson, a részvételüket igazoló oklevél átvétele után, már kérték a következő találkozás lehetőségét.Egészségfejlesztési program – Test – Lélek – Szellem harmóniájának megtalálása


Jóga

A jóga mindennapos gyakorlása harmonizálja testünk energiáit, valamint a belső szervek, a vérkeringés és az idegrendszer működését. Fiatalít, fejleszti koncentrációs képességünket, belső egyensúlyunk erősödik.

A Népfőiskola Tánctermében hétről-hétre, hétfő esténként lehet azokat a bemelegítő gyakorlatsorokat, emésztést segítő pózokat, hasizmot erősítő gyakorlatokat, tartásjavító pózokat, testhelyzeteket gyakorolni, melyekkel trenírozzuk az izmokat, ereket, idegeket is. Fürtös Natália jógaoktató 1,5 órás foglalkozásait egy pihentető meditáció zárja. A program célja, hogy olyan mozdulatsorokat tanuljanak meg a résztvevők, amit utána önállóan is tudnak napi szinten gyakorolni egészségük megőrzése, védelme érdekében. A résztvevők korösszetétele 18-65 éves korig terjed.Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz:


A szabás alapjai - tanfolyam

Újabb érdeklődési körű, a szabás-varrás iránt érdeklődő helybéli lakosoknak nyújt ismeretszerzési, tanulási lehetőséget ez a tanfolyam. A meghirdetett öt kedd délutáni foglalkozásra tervezett tanfolyam célja, hogy az érdeklődők megértsék a szabásminták vonalait, értelmezni tudják azokat.

Majd minden alkalommal más-más ruhadarabot szerkesszenek meg maguknak. A szükséges információkat és gyakorlati lépéseket egyénre szabottan, mindenkihez türelemmel odafordulva adta át az előadó. Természetes közvetlenséggel nyújtott lehetőséget arra is, hogy a résztvevők elmondják, milyen gyakorlati lépéseket szeretnének megismerni a következő találkozások alkalmával. Sallai Erzsébet szakoktató a résztvevők igényeire és ismereteire építve adta át az ismereteket. Így készítette el a tizenöt résztvevő a saját méretére, jellegzetes alakjára az egyenes vonalú szoknya szabásmintáját. Majd mellény és nadrág szabásminták is készültek. Közben varrási praktikákról is szó esett.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kapnak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.