2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról a harmadik negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek a NAKVI részére készített beszámolóban szerepelnek.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról a harmadik negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek a NAKVI részére készített beszámolóban szerepelnek.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.


A magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokról

Kiss Szilárd (Magyarország Moszkvai Nagykövetsége mezőgazdasági attaséja) a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokról tartott előadást augusztus 9 - én a lakiteleki Népfőiskolán a Keleti Nyitás Kollégium hallgatóinak, valamint a helybéli és környező települések érdeklődőinek.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Az előadó képekkel szemléltetve mutatta be, hogy 2012 óta hogyan és milyen termékekkel mutatkozott már be Magyarország Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban.

A kiállítások (Arany Ősz mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás) és bemutatók (Magyar Pezsgőgyártás, Magyar Pálinka, Magyar Kolbászfesztivál) alkalmával a magyar termékeket előállító magyar cégek képviselői találkoztak a legnagyobb orosz üzletláncok beszerzési igazgatóival, és folytattak üzleti tárgyalásokat.


Értékőrök Bács-Kiskun megyében 2.

A Népfőiskola Alapítvány és a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány közös szervezésű „Értékőrök Bács-Kiskun megyében” - képzés 2. alkalom.

A program célja a nemzeti értékek védelméről és a hungarikumokról szóló törvény alapján a helyi és megyei értéktárak kialakításának és feltöltésének lehetőségeivel való megismerkedés, valamint az ezzel összefüggő alapismeretek átadása.Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság Értéktárakért felelős megbízottja és Hoffner Tibor bemutatta a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózatot. Az újonnan bekapcsolódó fiatalok bemutatkozása után az értékek rendszeréről (Hungarikum, Nemzeti értéktár, Megyei értéktár, Helyi értéktár) beszélt.

Utána Hoffner Tibor és Bazsó Gabriella moderátorok irányításával kiscsoportos műhelymunka során a helyi, települési értékeket gyűjtötték össze a hallgatók. A csoportmunka eredményének összefoglalása, a következő alkalom témaigény felmérése és ötletelések zárták a képzési napot.


Nemzetgazdasági stratégiák

A nemzetgazdaság, a vidékfejlesztés témakörében hallgathatott gondolatébresztő előadásokat több mint félszáz érdeklődő a lakiteleki Népfőiskolán.

Dr. Mikola Lajos jogász előadásában a fiatal gazdák válaszait érzékeltette az agráriummal kapcsolatos kommunikációs kihívásokra. Ennek keretében mutatta be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségét (AGRYA).

Varga István közgazdász előadásában kifejtette, hogy a tőkére alapozott gazdaságpolitika nem versenyképes. Olyan gazdaság kell, amely a testi és lelki egészséget gyarapítva teremt egy olyan életteret, amely megtartóvá teszi a szülőföldet.

Somodi István előadásában a földtulajdon értékére és annak megőrzésére irányította a hallgatók figyelmét. Térképeken szemléltetve részletezte, hogyan is voltak régen, és vannak ma Magyarországon a birtokviszonyok.
Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:

Hollóköz és Rábaköz díszítő motívumai – rajztáborNegyedik alkalommal nyújtott helyszínt és ingyenes szállást, étkezést a Népfőiskola a kecskeméti Zöldház Rajzstúdió alkotótáborának. A június 30-tól július 7-ig tartó egy hetes tábor témája a népi ornamentikák (növényi motívumok) voltak. Kádasi Laura művésztanár, táborvezető délelőttönként előadásokat tartott a magyar népművészet különböző területeiről. A fiatalok azok motívumait jelenítették meg alkotásaikban egyéniségüknek megfelelően vásznon, gipszen, akvarell papíron.

A tábor kiállítással zárult, amelyre szeretettel hívták és várták a szülőkön kívül a helybeli és a környező települések érdeklődőit is. A kiállított alkotások feldolgozott motívumai és színei bizonyítják, hogy a tanítványok megismerték és megértették a múltnak, a népművészetnek egy kis részletét.


Úszótábor

2013-ban már második alkalommal valósult meg négy héten keresztül, heti turnusváltásokkal a „napközis” Úszótábor.A táborban részt vevő gyermekek létszáma: 185 fő (44+44+52+45 fő) volt. Elsősorban Lakitelekről és a környező településekről (Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug, Tiszakécske), de távolabbról (Budapest, Svédország) is érkeztek gyerekek. Az oktató Baukó Ferenc, szentkirályi testnevelő volt. A gyerekek változatos programokban vehettek részt.  A délelőtti és délutáni 2-2 órás úszásoktatáson mindenki saját úszástudás szintjének megfelelő csoportbontásban fejleszthette tudását, tanulhatta meg az úszás alapjait. Az „úszásmentes időszakokban” nagy sikere volt a retro kártyáknak, társasjátékoknak, de a minigolf és az elmaradhatatlan focibajnokság is üde színfoltja volt a tábornak. A gyerekek a tábor végén nagyon örültek a névre szóló oklevelüknek.


Kácsor László Ifjúsági Horgászverseny

Az idei esztendőben ötödik alkalommal került megrendezésre a Népfőiskola Alapítvány és a BÁCS-HOSZ közös szervezésében a Kácsor László Ifjúsági Horgászverseny.

A verseny célja, hogy a fiataloknak alternatívát mutasson a szabadidő hasznos eltöltésére, valamint a horgászatot megkedveljék. (Sajnos nagyon kevesen jöttek el.)A lelkes fiatalok reggel 7 órakor kezdtek el gyülekezni a Tőserdőben, a Holt-Tisza partján, ahol a verseny szabályainak meghallgatása, valamint a horgászhelyek kisorsolása után megkezdhették a versenyt. A nap kisütésével a halak is felengedtek kicsit és az étvágyuk is megjött, melynek eredménye a kapásokon látszott. A díjakat helyi vállalkozók ajánlották fel.


A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű lehetőségeket nyújtott azoknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken.

Népi mesterségek nyomában

A kosárfonás múltjával és jelenével ismerkedtek meg a nagycsaládos táborban résztvevők és a helybéli érdeklődők Berkes Sándorné és férje tiszaalpári kosárfonók bemutató előadásában.Tünde mutatta be az alaplépéseket, miközben a férjével elmesélték a kosárfonás történetét. A résztvevők maguk is gyakorolhatták a kosárkötés kezet nem kímélő munkafolyamatát.

Berkes Sándor elmondta, hogy régen a tiszaalpári lakosság 80%-a foglalkozott kosárkötéssel. Mára már a jó, ha 20 % - a ismeri és műveli az ősi mesterséget. Ezért is hívja a helybéli gyermekeket az otthonában található gyűjteményébe, ahol nem csak a kosárfonással ismerkedhetnek meg a tanulók, hanem a múlt emlékét őrző mindennapi tárgyakkal is. Elkötelezett célja az, hogy átadja a jövő nemzedékének mindazt, amit padlások pókhálós rejtekei őriztek meg ez idáig.

Iskolakezdés előtti családi nap

Tanévkezdő családos napra hívtuk a lakiteleki, nyárlőrinci, tiszaalpári családokat. Szabó Tamás tiszteletes köszöntötte az egybegyűlteket. Bográcsban babgulyás főtt.Ebéd előtt mesét hallgattak a gyerekek Lúdas Matyi (Szabados Zoltán) előadásában. Ebéd után volt íjászat, játék, rövid kirándulás, beszélgetés.

Mentális Majális koncert


2013. szeptember 26-27-én, a lakiteleki Népfőiskolán zajlott le a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által a kárpát-medencei magyar tanítási nyelvű középiskoláknak meghirdetett Lev Tolsztoj és kora műveltségi vetélkedő II. fordulója.

A két versenynap közötti estére a diákoknak és kísérő tanáraiknak szerveztünk szabadidős programot. Mindenkit elbűvölt Ksenia Zakharova-Volovik orosz énekes a gyönyörű népdalokkal, melyeket Dr. Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnöke, a zsűri tagja tolmácsolt.Ezt követte a lakiteleki Mentális Majális zenekar magyar (Németh László, Pilinszky János, Radnóti Miklós, Ady Endre, stb.) verseket feldolgozó majd egy órás koncertje.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


A könyv fontossága a család mindennapjaiban volt a témája a Könyvklub 2013. július 31-én tartott előadásának. Ezen alkalom előadója Szász András író, újságíró és fotográfus, apa, nagypapa volt. Részlet az előadásból: „Az ember csak abból gazdálkodhat, amije van. Amit személyesen megélt, vagy ami szülei, nagyszülei elbeszéléseiből és olvasmányaiból megragadtak benne. Ezek az élmények határozzák meg életre szólóan, hogy érdeklődése, tudása sekély, felszínes marad, vagy méllyé, szerteágazóvá terebélyesedik. Én szerencsésnek mondhatom magam. Szüleim számos történettel és könyvvel ajándékoztak meg. (…)A könyv szeretete, illatának megérzése, lapozásának élvezete, újra és újra olvasásának élménye egy védőpajzsot nyújt, mely élménynek átadása a gyermeknek, a szülő felelőssége, és feladata.”

Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében ismét táblázatkezelő tanfolyamot hirdettünk.

A táblázatkezelő számítógépes tanfolyam 5 szombat délelőtt ad személyre szabott ismereteket. A tanfolyam résztvevői közül néhányan már ismerősként üdvözölték egymást és ültek a Szent István terem számítógépei elé, hiszen részt vettek a tavaszi alapképzésen is.

Az oktató Anka Gyula lakiteleki informatika tanár.A táblázatkezelő tanfolyam előadásai valamennyi résztvevőt megerősített abban, hogy a program megfelelő ismerete és annak a gyakorlatban való alkalmazása mennyi lehetőséget rejt magában a gyors és pontos számításokban éppúgy, mint a szemléltetésben. Mindezek még inkább felkeltették az igényt a számítógépes programok alapos ismeretének elsajátítására és annak gyakorlására.

A Kösöntyű tánccsoport részére a közösségfejlesztési folyamatok elősegítésére a kalotaszegi női viseletről szerveztünk előadást.

A népi kultúra iránt érdeklődő és azt művelő Kösöntyű néptánccsoport tagjai újabb ismereteket gyűjthettek a kalotaszegi női viseleteket bemutató előadáson.

Balogh Ildikó örökös Aranygyöngyös Táncos bevezetőjében kitért Kalotaszeg nevének eredetére, földrajzi elhelyezkedésére és szomszédos tájegységeire. Ezt követte a népviseletbe öltözött különböző korú leányok és asszonyok viseletének részletes bemutatása.Az előadás során a népi kultúra részeként elhangzottak Kalotaszeg híres prímásainak (Varga Ferenc "Csipás", Bánffyhunyad, Fodor Sándor "Neti", Méra, Váralmási Pici Aladár, „Pici”, Váralmás) nevei is.

Végezetül az előadó kitért a kulturturizmusra, mint megélhetési forrásra, amely a népi kultúra modernizálódását, felhígulását eredményezi.

Azonban erre is a népi kultúra részeként kell tekinteni! – zárta le előadását.


Egészségfejlesztési program - családi séta az erdőben

A természet szépségének és a közös séta örömeinek felfedezésre indultunk egy családi sétára a helybéli fiatalokkal és a nagycsaládosok táborának résztvevőivel a Népfőiskola melletti erdőbe. Lendvai Edit túravezető egy nagy fa árnyékában, gyermekektől körbe véve mondta el az Az erdő fohászát. Minden önként vállalkozó egy szemetes zsákot kapott, hogy a séta során, ha talál mások által eldobott szemetet, ne menjen el mellette, hanem gyűjtse össze a szemetes zsákba. A túra végén pedig tegyék a megfelelő helyre a Népfőiskola szemetes konténerébe.Útközben időnként megállva, egy kicsit megpihenve régmúlt idők termékeny földjei és erdői keltek életre Edit történeteiben. A túra során a gyermekek és felnőttek jót beszélgetettek, kellemesen elfáradtak, s végezetül még egy meglepetés jutalomnak is együtt örült a család apraja és nagyja.


Az elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások keretében a téma a vezetői engedély ügyintézés az okmányirodában

Kovácsné Kosik Andrea a Tiszakécskei Járási Hivatal Okmányirodájának ügyintézője tartott előadást a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házban.Az előadó közérthetően magyarázta el: ki kaphat, ki nem kaphat vezetői engedélyt. Beszélt a vezetői engedélyek fajtáiról, a jogosítványcsere folyamatáról, elvesztés esetén mi a teendő. Külön kitért a kezdő vezetői engedély korlátozásaira. Mi szükséges az ügyintézéshez, kinek mennyi illetéket kell fizetni? Mikor postázzák, és mikor kell személyesen átvenni az okmányokat? A prezentációval alátámasztott előadás után és közben is a résztvevők feltehették kérdéseiket. Sok hasznos információhoz jutott hozzá az a kevés érdeklődő, aki eljött. Az előadóval megbeszéltük, hogy ezt a témakört meg kell ismételni, újra kell hirdetni.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz munkába állást segítő személyiségfejlesztő tréninget szerveztünk.

Ditzendyné Frank Mariann tréner a munkába állás témakörét átszövő kérdésekkel és gondolatokkal irányította a résztvevők figyelmét önmagukra.A Lakitelekről és a környező településekről érkezők valamennyien hozzátettek a felszínre kerülő gondolatokhoz valamilyen személyes és intenzív érzelmi élményt, amely felszínre hozta a résztvevőkben önmagáról alkotott és a munkaadóval szembeni szemléletmódjának felismerését. Hogyan is lehet (érdemes) pályázni egy állásra? Ebben segített az a beszélgetés, ahol az értékek és elvárások kerültek megmérettetésre. Mindezek feltárása után személyes beszélgetésre is lehetősége volt a résztvevőknek a trénerrel.

A több mint két órás tréning zárásaként megbeszélésre kerültek azok a hírportálok, ahol a munkaadók kínálják álláslehetőségeiket.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kapnak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.