2021. május 18. kedd Erik, Alexandra, Szandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Az idei második negyedévben azon megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek a NAKVI részére készített beszámolóban szerepelnek.

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Az idei második negyedévben azon megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat melyek a NAKVI részére készített beszámolóban szerepelnek.A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.


Vidékfejlesztési stratégiák egy építész szemével


A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete által szervezett Tanyagondnoki Oktatási Program helyszíne a lakiteleki Népfőiskola. Ennek keretében Faludi Erika építész tartott előadást, melyre környékbeli érdeklődőket is meghívtunk.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Az előadás témakörei voltak: mi is az a település, hogyan lehet rendezni, tervezni, lehet-e, szabad-e egyáltalán beavatkozni és milyen módon. A települést és a térséget is egy bizonyos területi egységként kell szemlélni, amelynek három alkotó eleme a társadalom, a gazdaság és a környezet.


Legfrissebb pályázati lehetőségek


Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájának főtanácsosa friss pályázati lehetőségekről tartott előadást helyi értékek, hungarikumok kapcsán. Majd a hallgatóságot három csoportra bontva olyan feladatot kaptak, melyben kielemezték a mai Magyarországot társadalmi, gazdasági, szakmai területeken erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek tekintetében.


A megbeszélés és értékelés arra mutatott rá, hogy egy-egy pályázat „jól megírásához” elengedhetetlen az alapos, körültekintő előkészület.


Hungarikum klubok szervezőinek 1. találkozója


A találkozón a Kárpát-medence 37 településéről érkezett küldöttek megalakították a hungarikum klubok mozgalmát, majd egy nyilatkozatot fogadtak el. Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy három elvet vettek figyelembe a magyar nemzeti értékekre és hungarikumokra vonatkozó szabályozás tavalyi elfogadásakor: legyen alulról jövő kezdeményezés, legyen minél kevésbé bürokratikus, a harmadik elv szerint Magyarország csak olyan törvényt hozhat, mely csak a határain belül hatályos, amivel azt szerették volna elérni, hogy "nacionalista mozgalmak ne tűzzék a zászlajukra".

Az országos találkozó résztvevői által elfogadott nyilatkozat szerint "a magyar nemzeti értékek átörökítendő és megőrzendő értékek, az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítését szolgálják".


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:

Mi sül a kemencében? Hogyan készül a vesszőkosár?

Április 26-án, pénteken délelőtt a lakiteleki óvodából a Katica, a Bóbita, a Margaréta, a Napsugár, a Pillangó és a Vackor csoportok apróságai érkeztek a Népfőiskolára. Az ovisok és az óvó nénik először megnézték, hogyan készül a vesszőkosár. Berkes Sándorné Tünde néni, tiszaalpári kosárfonó, a Népfőiskola egyik szakács nénije mutatta meg a gyerekeknek a kosárfonás alaplépéseit, amit ki is próbálhattak.


Eközben a kemencében sült a kenyérlángos, szorgos kezek lekvárral vagy tejföllel kenték meg az ovisok kérése szerint. A lakmározás előtt és után kicsit játszottak, azután az Antológia Kiadó nyomdájában bekukkantottak a könyvkészítés rejtelmeibe.


Séta az erdőben. Van-e már gomba?

A lakiteleki általános iskola felső tagozatos diákjaiból álló csapat gombakereső túrára készültek Lendvai Edit túravezető és gomba-szakellenőr vezetésével.

Az utóbbi napokban nem esett az eső, ezért nem valószínű, hogy találunk gombát. – emelte ki a túravezető az összegyűlt lelkes kerékpárosoknak. A túrázásra előzetesen felkészített diákoknak ez nem szegte kedvét a kirándulástól.

A községet a Népfőiskolával összekötő betonút melletti erdőben Lendvai Edit beszélt a túrázás szabályairól, az erdő jellegzetes fáiról és növényeiről. A kirándulás során a környezetvédelem sem kerülte el a figyelmüket. Az eldobált hulladékokat összegyűjtötték és a a Népfőiskolán a szemétgyűjtőbe öntötték. A legtöbbet összegyűjtők jutalomban részesültek, melyet a csapat tagjaival közösen elfogyasztottak.


Ifjúsági találkozó


Második alkalommal találkoztak a lakiteleki Népfőiskolán a helybéli és a környező települések (Szentkirály, Tiszaalpár és Nyárlőrinc) fiatalja és hosszabb ideje fiataljai. 

Mindazok, akik hisznek a kis közösségek nagyobb közösségeket formáló erejében. Hisznek és dolgoznak annak érdekében, hogy községükben, közösségükben jól érezzék magukat. Vallják, hogy együtt gondolkodva más települések közösségeivel saját közösségük erőforrásait növelhetik. A második találkozó az élő előadások, bemutatkozások színtere volt. A produkciók egyrészt ötletadók, másrészt lehetőségek egymás rendezvényeinek színesítésére. Nem kevésbé kedvcsináló is újabb készségek elsajátítására és képességek felszínre hozására. A bemutatkozások végezetével szinte egy időben készült el a bográcsos paprikás krumpli.


A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű lehetőségeket nyújtott azoknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken.

Csángó-magyar táncház


A moldvai csángók magyar falvaiban élő és dolgozó pedagógusoknak rendezett szakmai táborzáró estéjén táncház volt a lakiteleki Népfőiskolán. Gulyás László vándormuzsikus műsorával kezdődött az est, majd Szabó János és barátai zenéltek kiegészülve Legedi László István csángómagyar furulyással és a vándormuzsikus Gulyás Lászlóval. A lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport, az tánckedvelő érdeklődők és a pedagógusok szünet nélkül ropták órákon keresztül, végül egy szép énekkel búcsúztak.


Kiállítás Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból

" A bravúros koponyákat, megannyi rézkarcot nézve nyugodtan gondolhatjuk: aki fölül a bolondok hajójára, kijózanodik. Mert a szemnyílásokon betekintve kitekinthetünk a Glóbus megannyi történésére, s közben magunkat sem kell siratnunk – ám nem árt az óvatosság! –, hogy közelébe jussunk életnek és halálnak, a rejtélyes (emberi tulajdonságokkal ugyancsak becses és fölháborítóan furcsa) középkornak." - idézet Szakolczay Lajos Költői szellemtánc című megnyitó szövegéből.


Hagyományőrző ulti-bajnokság


Hetedik alkalommal került megrendezésre a Népfőiskolán a Fedák Sáriról elnevezett ulti-bajnokság. A kártya szerelmesei az ország minden pontjáról érkeztek. A szigorú pontozású verseny végén kupákat és ajándékokat kaptak.


A lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának segítésére


a Népfőiskola Alapítvány a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Házzal együttműködve tájékoztató előadást szervezett a községben azzal a céllal, hogy a vállalkozás iránt érdeklődők újabb ismeretek birtokában tudjanak dönteni vállalkozási ötletük megvalósításáról, vagy annak elvetéséről. Détári Csaba tanár, közgazdász előadásában, az üzleti világban is elismert vállalkozók multinacionális vállalkozóvá válásának ötleteiből kiindulva fejtette ki, hogy, ha nem próbáljuk meg ötleteink megvalósítását, akkor soha nem tudjuk meg, hogy képesek vagyunk rá.


A könyvsarok szolgáltatást előadásokkal népszerűsítjük.


A könyv fontosságáról két előadót is meghallgathattak a résztvevők.

Szász András Nagyváradról került Magyarországra. Kiskunfélegyházán él családjával, fotós, újságíró, író. A Népfőiskola szinte minden programjáról Ő készít fényképeket, melyek visszatükrözik az események hangulatát, arcait. A közelmúltban jelent meg legújabb kötete: Egyedül Te vagy az Isten címmel egy imádságos könyv, melynek a bemutatására kértük fel Andrást.

Előtte Dr. Benczédi Ferencné Szabó Gabriella agrármérnök, nyugdíjas pedagógus Egyensúly a mindennapokban címmel tartott előadást a helybéli érdeklődőknek és a Varga Domokos Nagycsaládos Kollégium hallgatóinak.

Végül Szász András dedikálta könyvét, melyet a Népfőiskola adott ajándékba a hallgatóságnak.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében ismét kezdő számítógépes tanfolyamot szerveztünk.

A községből, Szentkirályról és Tiszakécskéről érkező résztvevők 5 hétvégén, 15 órában szereztek elméleti és gyakorlati alapismereteket a számítógép felépítéséről, az operációs rendszer fogalmáról, a grafikus felület kezeléséről, az Asztal, a Tálca, a Start menü és az ikonok fogalmáról. 

Az előadó, Anka Gyula lakiteleki informatika tanár személyre szabott feladatokkal segítette az egér és a billentyűzet helyes kezelését, a program- és párbeszéd ablakok felépítésének megértését. A kurzuson résztvevők ismereteik bővítése mellett új baráti kapcsolatokat is építettek. Továbbra is mindenkinek lehetőséget biztosítunk a megszerzett ismeretek gyakorlására és elmélyítésére Intézményünk IKSZT termének számítógépein.


Egészségfejlesztési programok megvalósítása szolgáltatáshoz

a lakiteleki Népfőiskola harmadik alkalommal hirdette meg lelkes 10 fős focicsapatok részére a Népfőiskola Kupát. A rekkenő hőségben hét csapat két pályán mérkőzött. Itt voltak a Lakiteleki Titánok, a Klauzal Platz, a Monopool, a Puszta(i) Fiai, Lakitelek, Szentimre és a Tiszaalpár Ördögök csapatok vidám szurkolóikkal együtt.

A mérkőzések után a szilfák árnyékában bográcsos étel elfogyasztása zárta a rendezvényt.

Eredmény:


1.         Szentimre

2.         Tiszaalpár Ördögök

3.         Lakitelek


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - munkaerőpiaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz fórumot szerveztünk szezonális munkát adóknak.

Héda Tiborné, a Tiszakécskei Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének munkatársa tájékoztató fórumot tartott munkaadóknak a szezonális foglakoztatásról, annak jogszabályi hátteréről és a támogatási forrásokról.

Az előadó bemutatta a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezményeket.

Elsődlegesen a munkáltatóknak a foglalkoztatásra tekintettel nyújtott 2013. január 1-jétől igénybe vehető új kedvezményeket, amely a foglalkoztatottak megtartását és az új dolgozók felvételét egyaránt segítik.


A Fórum zárásaként az elhangzott adókedvezményekről, az egyszerűsített-, foglalkoztatásról és munkaszerződésről a jelenlévők egy rövid írásos összefoglalót kaptak annak érdekében, hogy a hallottakat az év bármely szakaszában felfrissíthessék, és a gyakorlatban alkalmazhassák.Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználat, illetve segítséget kapnak a különböző információk keresésében.

Helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.