2022. december 6. kedd Miklós, Döniz napja van.Mikulás napja Holnap Ambrus napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Másfél milliárd forint összegű, kiemelt kormányzati beruházás indult a Lakiteleki Népfőiskolán – jelentett be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Másfél milliárd forint összegű, kiemelt kormányzati beruházás indult a Lakiteleki Népfőiskolán – jelentett be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Másfél milliárd forintot szavazott meg az Országgyűlés annak érdekében, hogy a Lakiteleki Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként megújuljon. A felújítás és a fejlesztés a Szeged-Csanádi Püspökség tulajdonában lévő Lakiteleki Népfőiskola huszonöt hektáros területén több ütemben valósul meg. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a projektet.

A másfél milliárd forintos beruházás a napokban kezdődött el. Első lépésként termál kutat fúrnak. A geológusok és hidrogeológusok szakvéleménye szerint, a kút segítségével olyan hőfokú és mennyiségű termálvíz kitermelésére nyílik mód, amely hosszú távon is biztosítani fogja a kibővített épületegyüttesek fűtési energiaigényét, valamint módot ad arra is, hogy egy új termálfürdő épülhessen. A szakemberek szerint egy hónap múlva hetven fokos víz fog majd feltörni 1200-1300 méter mélyről.

Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a Lakitelek Népfőiskola a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat központjaként, megújul. A húsz évvel ezelőtt emelt épületeket rendbe hozzák és új épületeket is építenek. A projekt beruházását a sándorfalvi Aquaplus Kft. nyerte el, és kezdte el a kútfúrást. A népfőiskola terve az, hogy ezzel a meleg vízzel fognak majd fűteni az épületekben. Ez igazi rezsicsökkentés lesz, hisz csak az elmúlt évben közel harminc millió forintot fizettek ki gázszámlára. A meleg vizes fűtés váltja majd ki a gázfűtést. Nemrégiben vásárolták meg az út másik oldalán lévő hatezer négyzetméteres üvegházat, amiben szintén meleg vízzel fűtenek majd. Az üvegház mellett lévő épületből pedig szálloda lesz: a Kincsem Fogadó. Azt is szeretnék elérni, hogy önellátók legyenek. Saját maguk termelik majd meg a zöldségeket, amiből még a szentkirályi iskolának is jut majd. A beruházást követően több mint ötven fővel fog majd növekedni a népfőiskolán dolgozók létszáma. Lezsák Sándor elmondta még, hogy a mélyből feltörő meleg víz fürdőmedencét is fog táplálni.

Bejelentés a termálkútnál. Kiss-Rigó László püspök, Lezsák Sándor parlamenti alelnök és Kerényi János kormánymegbízott.

Dr. Kerényi János megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a beruházás a Kárpát-medencében élők találkozóhelye lesz. Az elmúlt tizenhárom évben nem volt Bács-Kiskun megyében ilyen jellegű beruházás, amire hazai forrás ad lehetőséget. A kormány kiemelt feladatának tekinti azt, hogy ez a beruházás megvalósuljon.
– Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az elképzeléseket megvalósítsuk. Nekem és a kormányhivatalnak az a feladatunk, hogy ez a beruházás zökkenőmentesen menjen a maga útján – hangsúlyozta Kerényi János.

A terület tulajdonosának képviseletében Kiss-Rigó László csanádi püspök örömét fejezte ki, hogy a megvalósításához asszisztálhatnak. A céljaik azonosak a népfőiskoláéval, amelyek nem mások, mint a keresztény gyökerek tudatosítása, azokból erőt meríteni az építkezéshez a jelenben és a jövőben. A közélet minőségének a javítása, tisztaságának a biztosítása ökomenikus szellemben a határon túlra is sugározva.
– Felemelő érzés részese lenni annak a lelkületnek, amely alázattal szolgál, dolgozik. Példamutató közösségi szellemről tett és tesz tanúságot a népfőiskola családja – vélekedett a püspök.

Kapcsolódó képeink ide kattintva megtekinthetők a képtárban