2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina, Pál napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Búza Barna

Vésztőn született, 1910. december 30-án. Elhunyt 2010. október 16-án, Budapesten.
1918-tól a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István tanítványa volt, s tanulmányai során elnyerte a Ferenczy István díjat, a Székesfővárosi és a Balló Ede díjat, majd Rómában volt ösztöndíjas.
A II. világháború éveiben büntetőtáborba került, majd a háború után részt vett a Képzőművészeti Alap megszervezésében. Újra alkotni kezdett, ebben az időben rekonstruálta a Budavári Mátyás templom előtti téren álló Szentháromság szobrot.
Az ország településein Búza Barnának sok köztéri szobra áll, köztük Kisvárdán és Berettyóújfaluban Rákóczi Ferenc mellszobra, Battonyán az 1891. évi agrárzendülés emlékműve, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Molnár C. Pál mellszobra. Sarkadon a II. világháború emlékműveként az övéit hazaváró asszony ülő alakja.
Az ezredforduló nyarán avatták fel a budapesti Kálvin téren a másfél alaknyi Kálvin János szobrát. Számos síremléket, kisplasztikát, több mint száz érmet alkotott. Sarkad város és Józsefváros díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja volt, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével, s 2008-ban a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki.
Haláláig aktívan dolgozott, a Százados Úti Művésztelep egyik meghatározó alakja volt.
A lakiteleki Nemzeti Panteonban Dr. Gróf Klebelsberg Kuno iskolaépítőről és Vass Lajos a Nemzet Karnagyáról készült mellszobra látható.Kligl Sándor

1945-ben született Mosonmagyaróváron. Budapesti Képző-és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett 1963-ban. A Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán tanult tovább, ahol mestere Mikus Sándor volt. 1971 és 1980 között Hódmezővásárhelyen a Művésztelepen élt és alkotott, majd Szegedre költözött.
1976-tól tagja a Magyar Képzőművészek Szövetségének és a Művészeti Alapnak, ill. 1990-től a MAOE tagja.
Egyéni kiállításai voltak Magyarországon kívül Norvégiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Belgiumban. Munkái az ország számos közgyűjteményében és közterületén láthatóak.
A lakiteleki Keresztény Panteonban Prohászka Ottokár katolikus püspök mellszobrát készítette el. A Nemzeti Panteonban Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósról mintázott szobra látható.


Lantos Györgyi

Hódmezővásárhelyen született 1953. szeptember 2-án. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1976-ban szerzett oklevelet. Szobrai, ólomüveg ablakai az ország számos településén megtalálhatók Szentkirálytól, Hódmezővásárhelyen át Budakesziig. Máté István szobrászművész felesége. Csongrádon élnek.
A lakiteleki Keresztény Panteonban Ravasz László református, Ordass Lajos evangélikus püspök, Őszentsége II. János Pál pápa, Boldog Apor Vilmos katolikus püspök és gróf Esterházy János, a felvidéki magyarság vértanú politikusa mellszobrait mintázta meg. A Nemzeti Panteonban Gyarmati Dezső olimpiai bajnokról és Mathiász János szőlőnemesítőről készített szobrai tekinthetők meg.


Máté István

1952. augusztus 22-én született Csongrádon. 1976-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Köztéri alkotásaiból szinte az ország minden táján találni, Hódmezővásárhelytől Kőszegig. Néhány munkája a határon túlra is eljutott. Ő készítette a zsombori díszkutat és a fehéregyházi Petőfi-szobrot. Ő alkotta a lakiteleki keresztény szoborpark első darabját, Mindszenty József bíborosról, majd a Nemzeti Panteonban Németh László íróról készült mellszobrot is.


Szabó-Imrefia Béla

Jászberényben született 1952. augusztus 31-én. A tanítóképzőt 1974-ben fejezte be, 1978-ban az Egri Tanárképző Főiskolán rajzszakos tanári diplomát szerzett. Mesterei voltak: Máté György és Papi Lajos szobrászművészek, valamint Sáros András és Bokros László festőművészek.
Kisplasztikáival rendszeresen szerepel az országos tárlatokon. Köztéri szobrai, alkotásai megtalálhatók Szolnokon, Jászfényszarun, Lakiteleken, Pálmonostorán, Tiszabögön, Cibakházán, Zagyvarékason és Mattyon. Többek között tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Országos Egyesületének. A Keresztény Panteonban Józan Miklós unitárius püspök mellszobrát alkotta meg. A Nemzeti Panteonban Illyés Gyula író, Sinkovics Imre a Nemzet Színésze, Simándy József az Operaház Örökös Tagja, Kodály Zoltán zeneszerző és  Balázs Ferenc mészkői prédikátor mellszobrait készítette el.