Ma 2019 augusztus 19. hétfő, Huba napja van. Holnap István napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek

Hamuban sült pogácsa musttal

E-mail Nyomtatás PDF

Gyerekzsivajtól volt hangos szerdán a Népfőiskola, ahová több mint száznyolcvan óvodás és kisiskolás látogatott ki.

A lovas- és csacsifogattal érkező kisiskolások először rendhagyó óra – Molnárné Lezsák Anna vezetésével – megtekintették a Lakitelek értékei című helytörténeti kiállítást, melynek fotóit Pető Zsuzsa és Pólya Zoltán fotóművész-házaspár készítette, kiállított tárgyait, eszközeit és gyűjteményeit pedig a helybeliek adták kölcsön a Népfőiskolának.

Tovább
 

Közkinccsé tett helyi érték

E-mail Nyomtatás PDF
Szeptember 10-től folyamatosan – egy-egy rendhagyó helytörténeti és honismereti óra keretében – minden helyi általános iskolás megtekinti azt a kiállítást, amely Lakitelek értékei címmel a közelmúltban nyílt a Népfőiskola Kölcsey Házában.

Tovább
 

A tudásért meg kell küzdeni

E-mail Nyomtatás PDF

Szombaton, a Lakitelek Népfőiskola Széchenyi Házában tartotta tanévnyitóját a kecskeméti Németh László Dolgozók Gimnáziumának lakiteleki tagozata.

Tovább
 

Csak a szépre emlékeztek

E-mail Nyomtatás PDF

A Lakitelek Népfőiskola korábbi és jelenlegi munkatársai találkoztak 2009. szeptember 5-én, péntek este a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.

Tovább
 

Közlemény - A Nemzeti Fórum országos munkaértekezlete a Népfőiskolán

E-mail Nyomtatás PDF
Nemzeti Fórum
Nemzeti Fórum
elnök
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
(36-1) 441-44-33,  (36-1) 441-43-63
www.lezsaksandor.hu         www.nemzetiforum.hu 

Közlemény

Augusztus 29-én, szombaton, a Nemzeti Fórum országos munkaértekezletet tartott a Lakiteleki Népfőiskolán, amelyen több mint kétszáz meghívott, a Fidesz szövetségesének polgármesterei, parlamenti és önkormányzati képviselői, a helyi szervezetek valamint a munkacsoportok vezetői vettek részt.

A politikai egyesület elnöke, Lezsák Sándor tájékoztatást adott az országgyűlési és az önkormányzati választások előkészületeiről, képzésekről, a szakértői kollégiumok, munkacsoportok programjáról.

Előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom várakozásainak megfelelően, a Nemzeti Fórum tagsága is a nemzeti érdekek előtérbe helyezését várja a választások után megalakuló új országgyűléstől és kormányzattól. Ennek keretében elsősorban:

- az alkotmány és az államszervezet átalakítását a nemzeti hagyományok és a korszerű demokratikus igények szerint;
- számonkérést a tényleges politikai és a büntetőjogi felelősség alapján;
- a neoliberális gazdaságpolitika helyett a munka becsületét és a társadalmi igazságosság alapvető követelményeit előtérbe helyező gazdasági és szociális politikát;
- nemzeti vagyonleltár és országmérleg elkészítését;
- az állami korrupció felszámolását;
- a közbiztonság és az ország védelmi képességeinek helyreállítását;
- a hazai vállalkozók, gazdák, termelő üzemek támogatását;
- a magyar termőföld, az erdők, a vízkészlet, a nemzet stratégiai vagyonának védelmét;
- a családtámogatási rendszer visszaállítását;
- az egészségügyi, az oktatási- nevelési intézményrendszer újraépítését és az intézményekben dolgozók munka- és létfeltételeinek kellő biztosítását;
- a kulturális politikában az anyanyelv védelmének, a nemzeti hagyományoknak és kulturális értékeinknek az elsőbbségét;
- nemzeti érdekű külpolitikai stratégia és hiteles országkép kialakítását;
- az utódállamokban élő magyarság autonómia törekvéseinek és magyar állampolgárságának támogatását.

Az elszakított nemzetrészek körében tapasztalható példátlan méretű etnikai tisztogatás miatt, különös tekintettel a szlovák nyelvtörvényre, a Nemzeti Fórum felhívással fordult a nyugat-európai és a tengeren túli magyarokhoz, hogy a tényekről egyénileg valamint szervezeteik, egyesületeik segítségével tájékoztassák kormányukat, országuk külképviseleteit és az emberi jogokat védő intézményeket.

Lezsák Sándor 2009. december 5-ére, Budapestre összehívta a Nemzeti Fórum IV. Országos Gyűlését.

Az Országos Munkaértekezleten részt vett és felszólalt Kövér László, a FIDESZ Országos Választmányának elnöke.

Lakitelek, 2009. augusztus 29.


Bágya Rita
Nemzeti Fórum Sajtóiroda
Telefon: 30-240-32-25
 
A világ magxarjaihoz szóló felhívás, amelyet a munkaértekezleten született letölthető innen:

Felhívás a világ magyarságához
 

 

Újra együtt a Szent Család

E-mail Nyomtatás PDF
Összefoglaló a Népfőiskola augusztus 22-i rendezvényeiről

Három szomszédos falu katolikus közösségei együtt mutatták be ereklyéiket

Augusztus 22-én, bár csak testük egy-egy apró csontszilánkja képében, s csupán egyetlen napra, de ezer év után ismét együtt volt Szent István királyunk családja a Lakitelek Népfőiskolán.
Tovább
 

Küzdelem hatvannégy mezőben

E-mail Nyomtatás PDF

Sakkozó Magyarok XIV. VilágtalálkozójaKözel tíz napon át a sakké a főszerep a Lakitelek Népfőiskolán.

Szerdán kezdődött és augusztus 28-án ér véget a Sakkozó Magyarok XIV. Világtalálkozója a Lakitelek Népfőiskolán. A verseny közel másfélszáz résztvevőjét Seres László, a Bács-Kiskun Megyei Sakkszövetség főtitkára köszöntötte.

Tovább
 

Beszélgetés Mr. Jupiter bűvésszel

E-mail Nyomtatás PDF
Mr. Jupiter alias Molnár GergelyA lelkeket is el kell bűvölnünk

Háromféle ember van. Az egyik tele van ötletekkel, de nincs tehetsége. A másik tehetséges, ám hiányoznak belőle az ötletek. A harmadiknak ötletekből és a megvalósításukhoz szükséges tehetségből is bőségesen jutott. Ők a művészek.
Tovább
 

Közlemény - Elhunyt Püski Sándor

E-mail Nyomtatás PDF


Püski Sándor
Életének 99. évében Budapesten elhunyt Püski Sándor, a Püski Kiadó alapítója. A neves könyvkiadó 1938-ban nyitotta meg első könyvesboltját, miután elvégezte a jogi egyetemet. Egy évvel később alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót, amely elsősorban a népi írók műveinek kiadásával foglalkozott.

Földművescsalád gyermekeként született Békésen. 1929-ben érettségizett a helyi gimnáziumban. 1930-ban iratkozott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, ahol 1935-ben avatták jogi doktorrá.


1938-ban nyitotta meg könyvesboltját, egy évvel később alapította meg a Magyar Élet Könyvkiadót. A kiadó főként a népi írók műveit jelentette meg, de nem riadt vissza első kötetes szerzők alkotásainak a megjelentetésétől sem. A líra, a próza és a dráma műfajában is időtálló műveket adott ki, elég csak Erdélyi József, Gulyás Pál, Sinka István, Szabó Pál, Takáts Gyula és Tersánszky Józsi Jenő nevét megemlítenünk. Szám szerint is jóval több a forrásértékű tudományos, fontos ismeretterjesztő és a radikális politikai mondanivalót hordozó könyv a Magyar Élet-kiadványok összességében. László Gyula ősmagyarság-kutatási alapműve, Kodolányi János, Németh László, Szabó Dezső és Veres Péter tanulmánygyűjteménye is fémjelzi kiadói programját.

A Soli Deo Gloria (SDG) református ifjúsági egyesület balatonszárszói telepén 1943 augusztusában rendezte meg az SDG-vel együtt a Magyar Élet-tábort, amely a háborús idők egyik legjelentősebb politikai eseménye volt. A kiadói munka mellett 1944-ben az ellenállást is szervezte.

A kiadót 1950-ben államosították, Püski Sándort pedig 1962-ben hamis vádakkal bebörtönözték. A házaspár 1970-ben az Egyesült Államokba emigrált. Kitelepülésük után nagyon nehezen indult meg a munka, kezdetleges körülmények között, a lakásukról terjesztettek. Később előadókörutakat szerveztek Magyarországról meghívott művészekkel. 1974-ben vásárolta meg New York magyar negyedében, a 2. sugárúton az igen elhanyagolt állapotban lévő, Corvin nevű kis könyvesboltot. 1975-ben hozták létre a Püski Kiadót, gondozásában az egykori Magyar Élet szerzőgárdáján kívül az akkori Magyarországon politikai okokból közlési lehetőségekhez nem jutott szerzők munkáit adta közre. A Püski–Corvin Magyar Könyvesház – amelyet 1984-ben cserélt át a 82. utcában egy nagyobbra – a Nyugaton élő magyarság szellemi központjává vált.

1989-ben tért vissza Budapestre, ahol feleségével megnyitotta a Krisztina körúton lévő könyvesházat, mely a népi irodalom szellemi örököseinek gyűjtőhelyének számít. Az alapító munkáját később fiai, Püski László és Püski István, valamint unokái, Püski Atilla és Püski Csaba segítették.


(Forrás: wikipedia.org)


A legyőzhetetlen nyugodt erő

(Lezsák Sándor beszéde)


Gyászoló Gyülekezet!

Bennünk, a maradókban évek óta így zeng a fohász, a zsoltár kezdő sora: „Segíts Uram, mert fogynak az Igazak!”


Sándor Bátyám!


Lakitelek nevében szólok, és itt, a koporsód előtt köszönöm Ilus nénivel teremtett életművedet.

Lakitelek nevében köszönöm a szárszói példázatot. Azt a megújítható, megújuló szellemi erőteret, amelyet a némethlászlói harmadik út, a saját nemzeti út minősége jegyében, a történelmi haza javára mozgósítani kötelességünk. A jelen és a közeli jövő követelménye, hogy a nemzetgyilkos disznófejű nagyurak tékozlása és tobzódása idején a magyarság érdekében dolgozzunk olyan megvalósítható programok és magatartásformák kialakításán, amelyek segítségével a nagyobb létbiztonságot, a magyar társadalom erkölcsi alapú békességét meg tudjuk teremteni, meg tudjuk védeni. Ehhez nagyobb bátorsággal kell szembeszállni azzal az agresszíven nyomuló hazai és nemzetközi gőzhengerrel, amely az önálló, a népben, nemzetben, a keresztény Magyarországban való programalkotó gondolkodásnak még a csíráit is igyekszik eltaposni. A sorsfordító küzdelemhez a népi írók mozgalma, könyvei hiteles erőforrásunk marad.

Lakitelek nevében köszönjük a könyveket. Azokat a könyveket, amelyek az ország boldogulását, lelki és fizikai nyomorúságának enyhítését szolgálják, azokat a könyveket, amelyek a magyarság sorskérdéseit ma is érvényesen fogalmazzák meg.

Te több voltál, mint „legendás könyvkiadó”, mert könyves sorsodat egy nagyobb ügynek, a magyar népi mozgalomnak, és ezáltal a magyarság egésze jövőjének rendelted alá.

Kiadói, szervezői munkáddal, a szociális problémák, gondok köztudatba emelésével, a megoldás lehetőségével közösséget formáztál, új politikai stílust is teremtettél.

Szervező munkád nélkül nem jött volna létre ama nevezetes 1943-as szárszói találkozó sem. Törekvésed volt akkor is, később is a népi mozgalom belső vitáinak rendezése, jobb- és baloldali nézetek felett megteremteni a magyar nép érdekeinek következetes képviseletét. Ezt is szolgáltad többek között Szabó Dezső és Németh László műveinek csonkítatlan kiadásával. Az Ő szellemükben igyekeztél az újabb nemzedékek íróit, szellemi életünk népi elkötelezettségű képviselőit ösztönözni, terelgetni gondolataik továbbvitelére, a szárszói szellemiség folyatatására, a népi mozgalom megújítására. E cél megvalósításának nagy lehetőségét láttad a Magyar Demokrata Fórum eredeti szándékaiban, a lakiteleki szerveződésben csakúgy, mint a Hitel c. folyóirat elindításában, amit 1987-ben, az első Lakiteleki Találkozón Te is szorgalmaztál felszólalásodban.

Hitted, és ez a rendíthetetlen hit nekünk is erőt ad, hogy a népi mozgalomban érlelődött eszmék nem váltak időszerűtlenné. A csalódásnak, a kudarcnak nem az eszmék voltak kiváltó okai. Világot rengető, kényszerítő történelmi erők taszították a hazai zsoldosok, kollaboránsok segítségével Magyarországot újra meg újra tévútra, kiszolgáltatott helyzetbe, veszedelembe.

Sándor bátyám, nekem Te vagy a legyőzhetetlen nyugodt erő. Viseltél mellőzést, megaláztatást, kádári börtönt, száműzetést, de úgy tetted a dolgodat mindenkor, mint aki tudatában van, hogy életed társával, Ilus nénivel és felnőtt fiaiddal együtt munkával, hűséggel és kitartással lehet győzni a nagyobb történelmi erőkkel szemben is, mert a teremtő, áldozatos élet maga a győzelem.

Nekünk és a nyomunkban járó ifjabbaknak kell, hogy legyen erőnk, akaratunk és képességünk folytatni ezt az igaz életet, a magyarság szent ügyének szolgálatát, amit nemzedéked legjobbjaival együtt Te hagytál ránk.

Lakitelek nevében, a nemzeti reneszánsz reményével búcsúzom Tőled.

Isten veled, Sándor bátyám!

Isten velünk, Barátaim!

Elhangzott Budapesten, a Farkasréti temetőben, 2009. augusztus 13-án, Püski Sándor temetésén.

 

Európa Szabadegyetem, médiafórum: Szeretet a médiában?

E-mail Nyomtatás PDF

Steffka István, Gajdics Ottó, Bágya Rita, Halász Zsuzsa, Haeffler AndrásA Lakitelek Népfőiskola Európa Szabadegyetemének zárónapján médiafórum zajlott. Az előadók a konzervatív-polgári médiumok jeles képviselői voltak, akik a hazai média megosztottságáról, pártpolitikai elfogultságáról és értékromboló hatásáról beszéltek.

Tovább
 


185. oldal / 186

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Augusztus >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink