Ma 2020 augusztus 9. vasárnap, Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Nyugat-Bácska Értékfeltáró Kollégium
E-mail Nyomtatás PDF

Mindaz, ami a jelen kötetben megtalálható, pillanatfelvétel egy régió, a Duna menti Nyugat-Bácska magyarjainak egykorvolt és mai életéből. A hangsúly a jelen megörökítésén van, mert a jelenünk, amint az interjúk is sejtetik, gyorsabban lesz történelem, mint szeretnénk.Ebben az értékfeltáró programban – amely része az egész Kárpát-medencét felölelő felmérésnek –, olyan főként egyetemi hallgatók és tanárok vettek részt, akik fontosnak tartják a magyar értékek feltárását és megőrzését.

Könyvünk nem tudományos munka, de sok majdani tudományos kutatás szolgálatára lehet. A megkérdezettek kiválasztása során nem arra koncentráltunk, hogy az interjúalanyok nem-, életkor-, és iskolázottsági arányai tükrözzék a régió ilyen mutatóit. Sokkal inkább azokat a személyeket kívántuk megtalálni, akik valamilyen formában értéket hordoznak, alkotnak, hagyományokat ápolnak, őriznek, legyen az akár össznemzeti, akár helyi érték. Célunk az volt, hogy a kutatók személyes élményein keresztül láttassuk a közösség életét.

Nem volt lehetőségünk mindent begyűjteni, azonban mindaz, ami a kötetből kimaradt, de a nyugat-bácskaiak számára fontos értéket képez, ugyancsak a kutatás műfaji sajátosságának tudható be. Ez azt is jelzi, hogy ezt a munkát folytatni lehet és kell.

A kötettel igyekszünk hozzátenni a vajdasági értékek tárházához, segítségére lenni azoknak a személyeknek és intézményeknek, akik a helyi értékek feltárásán, megismerésén és megőrzésén dolgoznak.

Összefoglaló a könyv borítójáról (2016)

A kutatásról készült film ide kattintva tekinthető meg


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Vissza 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Augusztus >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink