Ma 2020 február 24. hétfő, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Nem adta, most kapta a kitüntetést Závogyán Magdolna
E-mail Nyomtatás PDF

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki a kondorosi Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi kulturális helyettes államtitkárát. Mégpedig a közművelődésben végzett közösségépítő és kulturális szervezőtevékenységéért, a Kulturális Közfoglalkoztatási Program megvalósításáért, a kulturális alapellátás rendszerének kialakításáért. Hírportálunknál Závogyán Magdolna a hét embere.– Milyen érzés volt most azon az oldalon állni, ahol kapják a kitüntetést?

– Valóban hosszú évekig átadtam az állami elismeréseket, így azt gondoltam, nem izgulok majd, amikor engem tünetnek ki. Így is volt egészen addig, amíg ki nem mentem a színpadra. Akkor már hevesebben vert a szívem, átfutott bennem sok-sok év munkája, élménye. Ezeket a pillanatokat, érzéseket nem lehet begyakorolni.


– Békés megyei előélete mennyiben járult hozzá, hogy országos programokat dolgozzon ki, valósítson meg?

– Szakmailag azt tettük országossá, amivel a megyei önkormányzattal sikereket értünk el. A Kultúra Gazdagít program, az Otthonunk Békés megye, a Szeretlek Békés megye, a megyejárás és sok más hasonló kezdeményezés szolgálta az embereket, a civil szervezeteket a közművelődés, a kultúra területén. Pénzosztás helyett csomagokat állítottunk össze egy-egy tematikában, és színházi, bábszínházi előadásokra adtunk jegyeket vagy múzeumi belépőket, szélesre tártuk a levéltár kapuját. Segítettünk a kisebb, távolibb településekről is a helyszínre jutásban, például buszokat biztosítottunk. Más esetekben helybe vittük a kultúrát.


– A közösségek iránti vonzalma honnan fakad?

– Ez az emberekben benne van, vágynak arra, hogy valamilyen közösséghez tartozzanak. Kondoroson nőttem fel, édesanyámék kilencen, édesapámék heten voltak testvérek. A szűk családi kör is 50-60 embert tett ki. A közösség ereje megmutatkozott abban, hogy kalákában könnyebben, gyorsabban ment a házépítés, a gyógynövénykapálás vagy a kukorica górézása. Tehát kiindulópont a család, és ehhez hasonlóan alulról kell szerveződniük a lakóhelyi közösségeknek is, mint az történt az 1920-as, ’30-as években, egészen 1945-ig. A Kárpát-medencében 15 ezer 500 civil szervezet működött az olvasóköröktől a táncházakig, a színjátszó köröktől a fúvós zenekarokig. Az emberek igényelték a közösségi létet, hogy ne fentről mondják meg, mit kell csinálniuk, hogy jól érezzék magukat. Hagyni kell a közösségeket, hogy megmutathassák, miben erősek, milyen tevékenységek mentén lehet őket összehívni. Utána pedig már ők szólnak egymásnak. Lehet ez hímzés, néptánc, dalkör. Mindezekhez biztosítjuk a szükséges eszközöket, kiképezzük a szakembereket, támogatást nyújtunk.

– A Kulturális Közfoglalkoztatási Program milyen eredményeket hozott?

– Több mint 30 ezer álláskereső átmeneti foglalkoztatása valósult meg, és 30 százalékuk aztán elhelyezkedett az elsődleges munkaerőpiacon. Törvénybe foglaltuk azt is, hogy 2021-től minden önkormányzat köteles lesz végzett közművelődési szakembert alkalmazni, ehhez megemelt minimum normatíva társul. A megfelelő számú szakemberállomány megteremtése érdekében a közösségszervezők felsőfokú képzése jól halad.


– Mindemellett jut kellő ideje a családra?

– Szerencsés alkat vagyok, mert 4-5 óra alvással beérem. Beosztom az időmet, a gyermekeim családanyaként látnak, fogadnak el. Régen szerettem utazni, ma már jobb otthon, az utazás is a családtól elvett idő.


– Szabadidejében a család mellett mivel kapcsolódik ki?

– A kert gondozását szívesen végzem, például 68-féle nemesített dáliát gondozok. A minap raktam el 37 üveg őszibarackbefőttet. Kerékpározni szeretek, de már nem tekerek el Párizsig, mint hajdanán.


Több területen is megállta a helyét

Závogyán Magdolna 1970-ben született Szarvason. Kondoroson nőtt fel, a szarvasi Vajda Péter Gimnáziumban érettségizett. A Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola művelődésszervező és média, majd a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem művelődésszervező és felnőttképzési menedzser szakán szerzett diplomát. Közel két évtizedig több, jelentős pozícióban is tevékenykedett különböző közművelődési helyi és országos civil szervezetben. 2007-től mintegy hat éven keresztül kulturális referensi teendőket látott el a Békés Megyei Önkormányzatnál. 2012-től töltötte be a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatói posztját. 2015. március 1-jétől 2018. május 31-éig az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott. 2018. június elsejétől a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője. Szakmai munkáját 2012-ben Bánffy Miklós-díjjal, 2019-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. Férjével, családjával Kondoroson él, két gyermek édesanyja.

beol.hu


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Február >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink