Ma 2019 október 16. szerda, Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Ceruza-lovagok
E-mail Nyomtatás PDF

Szokták mondani, hogy a jó pap, holtig tanul. Ezt igazolja legjobban talán, a békés környezetben elhelyezkedő, Lakiteleki Népfőiskola. Nyolc és félhektárnyi területen mutat meg új dolgokat az ide látogatók számára.
Akik pedig erre készek, nem lesz csalódásban részük. Ezért is nem lepődtem meg, amikor az ablakom egy mongol jurta táborra, és a mellette levő lovardára nézett, mögöttem pedig egy hatalmas footgolf pálya terült el. A szálló falai között pedig kisgyerekek, kamaszok, felnőtt művészek és sokat megélt, bölcs alkotók férnek meg jól egymással.

A helyet a béke és az alkotás szelleme járja át. A fiatalok tanulnak az idősektől, a tapasztaltak pedig tudást cserélnek egymással, és persze sok-sok régi anekdotát. Nem volt ez másképp a Dluhopolszky László által 2007 óta évente megrendezett karikatúra táborral sem.

Az első napon a Tisza vendéglő különtermében kapott helyet a kis csapat, hogy felkészüljünk a szombati kiállításra, melynek Határnyitás lesz a címe. Tucatnyi művész remek alkotásai közül válogatjuk ki az anyagot, közben a mesterek egymásnak mutogatják a jobbnál jobb rajzokat.

Szakértő szemekben nincs hiány. A tábort szervező Dluho évtizedek óta van a pályán, alkotásaival pedig számtalan díjat nyert hazánktól, Japánig. Hasonlóan, mint a Magyar Újságírók Szövetségének, Karikatúra és Művészeti szakosztályában, Dluhopolszky elnök helyettese Gaál Tibor, aki T-Boy-ként készít meghökkentő alkotásokat.

A precizitást az építészként szenvedélyből rajzoló Gedeon Péter teszi még alaposabbá, ha pedig egy kis vagányságra van szükség, Pálfy István Putyu, szürrealista festő gondoskodik róla.

A fantáziának sem lehet határt szabni, mert estefelé csatlakozott hozzánk Csikós György, aki a karikatúrák mellett, még rajzfilmeket is készített. Nagy László pedig megmutatja, hogy tanárként nem csupán a gyerekekkel találja meg a közös hangot, de rajzaival remek görbe tükröt tud tartani a felnőtt-világ elég is.

Ha már a világnál tartunk, Bertalan Tivadar, Kossuth-díjas író, grafikus és látványtervező, az MMA rendes tagjának 90 évnyi tapasztalata tükröződik vissza, kizárólag erre az eseményre készült műveiből.

Közben azt is meg tudjuk tárgyalni, hogy mi történhetett Rejtő Jenővel a Don kanyarban, mivel Thuróczy Gergely nem csupán irodalmi muzeológus, de az író hazánkban elismert szakértője egyben.

A legizgatottabb közölünk Haykováts, akinek pár nap múlva lesz itt első regényének könyvbemutatója, A Gonosz génje címmel. Eddig Tubus néven, festőként remekelt, de számomra kiderült, hogy nem csupán a színekkel tud jól bánni, hanem a szavakkal is. Pár nap múlva csatlakozik majd hozzánk még egy író, Alex Fiddler (Hegedűs Sándor), akivel lesz majd alkalma eszmét cserélni erről bőven.

A sort én zárom, az antinetpresszans.hu szerkesztője és miközben ezt a cikket írom, elmémben megpróbálom feldolgozni ama sok alkotás hangulatát és üzenetét, melyet az elmúlt pár órában volt alkalmam végignézni…


Urszinyi Fehér Csaba

Fotó: Belicza András


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Október >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink