Ma 2019 július 21. vasárnap, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Értékfeltárás Orbaiszéken – A családok szívesen fogadják a fiatal kérdezőket
E-mail Nyomtatás PDF

Mindennap élményekkel feltöltődve érkeznek vissza csomakőrösi szálláshelyükre azok a fiatalok, akik hétfőn kezdték meg az orbaiszéki értékfeltáró terepmunkát a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány külhoni értékfeltáró programjának részeként.
Kisfaludi-Bak Judit programvezető lapunknak elmondta, nem akadémiai kutatásról van szó, hanem emberközeli felmérésről, ami által olyan tudás, szellemi és tárgyi értékhalmaz kerülhet felszínre, ami a helyi emberek birtokában van.

Szegedi, debreceni, mosonmagyaróvári, nyíregyházi, kolozsvári egyetemisták és tiszakécskei pedagógusok járják egy hétig az orbaiszéki falvakat, ahol egységes kérdőívek alapján gyűjtenek ismereteket a helyiek életéről. A felgyűjtött adatokat összegzik, majd visszatérve a terepre, mélyinterjúkat készítenek a különleges esetekben, amit ismét adatfeldolgozás követ, és utána néhány hónap alatt elkészül egy olyan könyv és DVD, ami további kutatások alapját képezheti. Eddig a Kárpát-medence tizennyolc kistérségében végeztek értékfeltáró munkát, amelyben közel ezer fiatal vett részt.

Orbaiszéken a helyi lelkészek, polgármesterek segítenek a családok kiválasztásában, a program háromszéki szakmai vezetője Gazda József író, műkritikus és Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár, aki első nap Orbaiszékről tartott ismertetőt, és aki tanítványaival együtt az értékfeltárásban is részt vesz. A közel ötvenfőnyi kollégium tagjai négyes-ötös csoportokban reggeltől estig járják mindennap a falvakat, mígnem a hét végéig Orbaiszék mind a huszonkét településére eljutnak. Találkoztak már javas­asszonnyal, kő- és fafaragóval, vőféllyel, gyógynövényes gyógyítóval, kalapkészítővel, de az is nagy élmény volt sokuk számára, hogy a családok saját történetükről meséltek, fényképeket és féltve őrzött tárgyakat vettek elő, megmutatták a kertben eltemetett elődök sírját, beszéltek múltjukról, nehézségeikről.

Kisfaludi-Bak Judit lapunknak azt mondta, ez a terepmunka élmény mindkét fél számára, hisz a fiatalok rengeteg új ismerettel gazdagodnak, értékeket fedeznek fel, a helyiek pedig megerősödnek abban, hogy ahogyan élnek, amit tudnak és amit elődeiktől megőriztek, az érték.


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárbanVissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Július >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink