Ma 2019 december 13. péntek, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kilencven éve született Sinkovits Imre
E-mail Nyomtatás PDF

A Nemzet Színésze cím első birtokosa volt a mély orgánumáról, sokszínű és fordulatos pályafutásáról ismert művész. Szeptember 21-én, a magyar dráma napján lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, az első Nemzet Színésze cím birtokosa. Amint a távirati iroda portréjából kiderül, a főiskolán 1951-ben végzett, addigra már dolgozott a Belvárosi Színházban, majd az Ifjúsági Színházban is.Végzése után egy évig tanársegéd volt a főiskolán, de erről filmes elfoglaltságai miatt le kellett mondania. Ugyancsak 1951-ben kötött házasságot pályatársával, Gombos Katalinnal, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, öt évet kivéve egész pályafutása során a teátrum tagja volt. A forradalom kitörésekor, 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál tízezres tömeg előtt elszavalta a Nemzeti dalt, ezzel 1956 egyik jelképe lett. Mivel a kultúrpolitika mindenható irányítója, Aczél György felszólítására sem volt hajlandó önkritikát gyakorolni, fizetését felére csökkentették, a színházon kívüli szereplésektől eltiltották. Egy műanyagipari szövetkezet bedolgozójaként gyerekjátékokat készített, aztán 1958-ban a József Attila Színházhoz irányították, de Major Tamás 1963-ban visszahívta a Nemzetibe, amelynek 1989-től örökös tagja volt. Ideális drámai hős volt, de humora, átlényegülő tehetsége a legkülönfélébb karakterek megelevenítésére tette alkalmassá. Volt például Madách Tragédiájában Ádám és Lucifer is, vagy a Bánk bánban a címszereplő és Tiborc. Emlékezetes alakítást nyújtott Örkény István Tóték című darabjában a családfő szerepében, Shakespeare műveiben, emellett kiváló versmondó is volt, illetve sokszor szinkronizált, és félszáznál is több magyar filmben játszott, máig kultikus például A tizedes meg a többiek című vígjáték és benne az ő alakítása.

A rendszerváltás idején aktív szerepet vállalt, a konzervatív oldal támogatójaként sok rendezvényen felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelméért, a határon túli magyarok sorsának javításáért. Elsőként kapta meg a Nemzet Színésze címet 2000-ben, és ekkor a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai sorába választotta. Halála előtt néhány órával, 2001. január 17-én betegen is játszott a Pesti Magyar Színház néven működő egykori Nemzetiben. Öccse volt a 2015-ben elhunyt Sinkó László színművész, de gyermekei is a színház vonzásában élnek. Óbudán 2011-ben utcát neveztek el róla, 2014-ben a Nemzeti Színház díjat alapított emlékére, a Pesti Vigadó kamaraszínpada 2015-től viseli a nevét.


Magyar Hírlap


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. December >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink