Ma 2019 szeptember 23. hétfő, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kiállítás megnyitóval zárult a pedagógusok alkotótábora
E-mail Nyomtatás PDF

2018 augusztusában ismét a Lakitelek Népfőiskolán tartották nyári táborukat a Pedagógus Alkotótábor tagjai, művészei. Munkáikból kiállítás nyílt augusztus 23-án a Népfőiskola különtermében.
A vendéglátó Lakitelek Népfőiskola részéről Lenkei Róbert köszöntötte a tábor tagjait, a kiállítás résztvevőit. Emlékeztetett: a festők munkája során mindig hangsúlyosan érzékelhető a művész lelkiállapota, ami a művéből köszön vissza. Látható ez a világos, avagy sötét színekben, a megjelenési formákban egyaránt. A Pedagógus Alkotótáborban részt vevő művészek alkotásaiban a jó lelkiállapot fedezhető fel – mondta.

Szappanos István, az alkotótábor szakmai vezetője külön-külön értékelte a résztvevők egyes munkáit, miközben az alkotók saját alkotásaik előtt álltak. A táborvezető szerint általánosságban elmondható, hogy a pedagógus alkotócsoport nagyon baráti viszonyban van, a Népfőiskolának köszönhetően évente visszatérhetnek, építhetik egymás munkáját, kifejezésmódját. Az alkotók változatos módon, pasztell, akvarell és más kifejezésmódok segítségével jelenítették meg magukat, mindenki valamilyen motívum mentén.

Dr. Bíró Ernő alkotását említve, szép látványos grafikával vett részt a kiállításon, évek óta tagja az alkotótábornak. Maczkó Zsolt viszont – aki első alkalommal van jelen – kis elemekből építkező, érzékeny grafikát készített, ami monumentálissá válhat. Csejernik Csilla az egyik legnehezebb technika, az akvarell használatával készített mosolygós, nagyon egyedi képet.

Dunszt István a Duna parti erdőt örökítette meg, alkotásában a kevéssel sokat mondani elv érvényesült. Sipos Erika egyszerű beállítást vállalt festménye fő témájának. Nagyon különlegesek a pálinkás üvegcsén megjelenő fénycsillanások, egész alkotása nyugalmat áraszt.

Bors Ildikó tiszaalpári témájú festményén a fény-árnyék foltok váltakoznak, színkezelése visszafogott, csendes, munkája egyben dinamikus. Almási Zsuzsa akvarell képet készített, mint kiderült, életformájának fontos része a festés. Szalontai Edit Mariann nagy türelemmel készíti alkotását, a megjelenő kép szerint is nagy színérzékenységgel.

Görbe Ágnes a népfőiskolai tájra jellemző építészet, az alföldi tanya megörökítését vállalta. Árváné Hevér Kata pasztell festménye a Holt-Tiszát örökítette meg. Szilágyi Mónika szintén nagyon szép képet készített, aki a kiállítás megnyitó idején már egy másik táborban alkotott.

Varga Anikó tájképe szintén jellegzetes munka. Móricz Katalin nemcsak ecsettel fest: alkotásaiban nem elsősorban a női festőkre jellemző túláradó líra jelenik meg, az árnyékok révén egyénisége átsugárzik a képen. Gyöngyösi Kálmán, aki a festés mellett fotózni is szeret, igényes munkával vett részt a kiállításon. Molnár Anita még most sajátítja el a festészet tudományát, fejlődése már egyértelműen látható. Csernus Erzsébet alkotásában látszik a lírai, rezgő finomság, ami az egyéniségét szintén tükrözi. Szilágyi Erzsébet képe is ott volt a kiállításon.

Szappanos István táborvezető, aki szintén alkotott a tábor folyamán, nagyméretű képet festett, látszik a térnyitás, a komplementer kontrasztok. Pasztell képe nagyon jellegzetes, Szappanos-féle alkotás.

Értékelve az alkotótábor eredményeit, a tavalyi táborhoz képest legalább 3-4 alkotó esetében egyértelműen látható a jelentős fejlődés, remélhetőleg ez a mostani táborban még többeknél tovább folytatódott.

A Pedagógusok Alkotótábora hagyományosan egy időben zajlik a Kárpát-medencében Sakkozó Magyarok Világtalálkozójával. Ebben az esztendőben mindkét táborban, találkozón volt egy-egy születésnapos. A sakkozók között Szatmári József 83. születésnapját, a alkotótábor tagjai közül a táborvezető, Szappanos István 73. életévét töltötte. Mindkettőjük ajándékban részesült.

A Lakitelek Népfőiskola az alkotótábor valamennyi tagjának ajándékcsomagot adott át, megköszönve részvételüket, művészi alkotásaikat.

Varga Zoltán


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárbanKövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Szeptember >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink