Ma 2019 szeptember 23. hétfő, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Karikatúra tábor a Népfőiskolán
E-mail Nyomtatás PDF

Humoros, mókás poénok, nevetés – ezek a szavak jutnak eszünkbe, ha egy karikatúristáról beszélünk. Ám egy karikatúrarajzoló munkája sokkal többről szól. A rajzolás tehetsége mellett magas fokú műveltségre és tájékozottságra van szükség ahhoz, hogy egy vicces szituációt valaki úgy jelenítsen meg, hogy az ne csak megnevettessen, hanem szóljon is valamiről.Dluhopolszky László karikatúrista vezetésével 2007-ben indult útjára a Karikatúra tábor. A helyszín időnként változott. Először a Balaton mellett, majd Szigetmonostoron alkottak egy-egy hétig a művészek.

Dolgozva nyaralunk, és nyaralva dolgozunk – mondta Dluhopolszky László, majd hozzátette, hogy a hosszú múltra visszatekintő ismeretség Lezsák Sándorral arra késztette, hogy felkeresse, és arra kérje, hogy ezentúl a Lakiteleki Népfőiskolán folytassák a Karikatúra tábort.

Így történt, hogy idén Lakiteleken került megrendezésre a karikatúristák alkotótábora, melynek végén „Lakiszelep” címmel nyílt kiállítás az alkotók munkáiból.

Kieresztjük a szelepet és lerajzoljuk azt, ami belénk szorult az év folyamán. Ezért is választottuk ezt a címet – mondta Dluhopolszky László.

A társaságot a karikatúra tartja össze, és az az igény, hogy minőségi karikatúrát adjanak ki a kezükből.

Csikós György, kecskeméti művész a szituációs karikatúra műfaját műveli. Szerinte a karikatúra maga akar megszületni, amelyet nem lehet kierőszakolni.

Ha van egy adomány az ember kezében, érdemes használni és élni vele – vallja Nagy László, dabasi karikatúrista, aki tanítóként az óráin szívesen vezeti be a gyermekeket a karikatúra világába. Egyszer-egyszer egymást lerajzolva jót mosolyognak alkotásaikon, és így a rajzóra máris szerethetőbbé válik számukra.

Gaál Tibor porcelánfestőként kezdte pályáját, majd csatlakozott a karikatúraművészethez és sajtógrafikus lett. Elmondása szerint a „nagy magyarokat” szereti lerajzolni, bár a témák nála az utcán hevernek. Budapest utcáit járva néha egy hang, vagy egy megpillantott jelenet egészen különleges alkotásokra készteti.

Kovács István, művésznevén Mr. Tubus, alkotásaiban tubusokkal fejez ki emberi szituációkat. A kezdetben festményein valósította meg gondolatait, később Druhopolszky László ösztönzésére átalakította néhány művét, ezáltal alakult karikatúrává a „tubus világ” egy része.

Koós Péter művésznevén Pieronymus Kosch, több mint 50 éve fest. Pályája során volt könyvillusztrátor, reklámgrafikus, díszletfestő, grafikus. Szinte a rajzolás minden területén tevékenykedett. Kollégái szerint világszínvonalú alkotásokat készít. Elköteleződése a művészet iránt abban is látszik, hogy 4 gyermeke közül 3 lánya is művész lett.

Lugosi Károly 35 éve dolgozik mozdulattervezőként. A Magyarországon képernyőre kerülő rajzfilmek készítésében nagy szerepet játszik. Ez az aprólékos, figyelmet és kreativitást igénylő munka megjelenik a karikatúráiban is, hiszen egy ideje  a karikatúra műfaja is megbabonázta. Így munkája mellett szabadidejében karikatúrákat rajzol.

Takács Krisztián párkányi karikatúra rajzoló jelenlétével határon átnyúlóvá vált az alkotótábor. A felvidékről érkezett fiatal portré karikatúrista alkotásai a megszólalásig hasonlítanak az olajfestményekre.

Noha vannak már olyan grafikai programok, amelyek hasonló módon kezelik a virtuális ecsetet, mint egy igazi festő, ám Takács Krisztián kollégái szerint az ő saját számítógépes grafikai módszere is lehetővé teszi képeinek ilyen fajta ábrázolását.

Török Tivadar, művésznevén Titi, úgy gondolja, hogy a karikatúra tükröt tart, nem torzít. Egy karikatúra rajzoló eltúlozza azt, amit lát –  mondta a művész, majd hozzátette, hogy ő maga minden alkotás elkészítése előtt izgul. Ám amikor munkához lát, feledésbe merül a lámpaláz és lassan kibontakoznak a belülről fakadó ötletek úgy, hogy szinte nehéz abbahagyni.

A Népfőiskolán megrendezett alkotótáborban olyan zseniális karikatúraművészek művészek dolgoztak együtt, akik különböző irányokból érkezve ugyan, de világszínvonalú alkotásaikkal egy közös kiállításban mutatták meg azt, hogy ők hogyan látják a világot azon az úgy nevezett „görbe tükrön” keresztül.

Mindegyikük egyéniség, egymástól eltérő módon fejezik ki véleményüket. Alkotásaiknak köszönhetően a közönség a kiállítást megtekintve belepillanthatott a karikatúra műfajába.

Dluhopolszky László arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint a jövőben a tábor alkotói egy közös Kárpát medencei humor antológiában fognak szerepelni, amit az Antológia Kiadó rendez sajtó alá. Az itt felsorolt  hazai alkotókon kívül felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és burgenlandi művészek fogják a könyv rajzait jegyezni. A  "HUMONARCHIA "címet viselő rendhagyó kiadvány várhatóan, a tavaszi könyvvásárra fog megjelenni, tisztelegve a 170 éves magyar karikatúra  művészet előtt.

Lizik-Varga Katalin


Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Szeptember >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink