Ma 2019 szeptember 23. hétfő, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Röviden az IKSZT 2015. negyedik negyedévi programjairól

A Népfőiskola Alapítvány Kölcsey háza 2012. október 30-tól Integrált Közösségi Szolgáltató Térként is működik. Azokról az utolsó negyedévben megvalósult programjainkról olvashatják képes összeállításunkat, melyek a Herman Ottó Intézet részére készített beszámolóban szerepelnek.


A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetése szolgáltatás keretén belül három programon vehettek részt az érdeklődők.


2015-11-25 Hogyan működik a biokertészet?

Sorozatunk témája most a - zöldségek a téli táplálkozásban volt. Tóth Adriennt, a Népfőiskola Alapítvány biokertészetének vezetőjét kértük fel egy gondolatébresztő előadás megtartására.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

A biokertészetben termett retek, kétféle saláta, cékla, sárgarépa és karalábé kóstolgatása közben szó esett arról, hogy mi az, ami megterem még ilyenkor a fűtés nélküli üvegházakban, miért egészségesebb a bio és miért együnk idény szerinti zöldségeket és gyümölcsöt.

Ezt követően megvitatásra kerültek azok a módszerek, melyekkel a nyáron megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket eltartjuk télre.

Végezetül ki-ki a saját vagy örökölt családi eljárásait, tapasztalatait osztotta meg a többiekkel.


2015-11-28 Hogyan működik a biokertészet?- ökokerti tennivalók tél elején

Az ökotudatos kertészkedés alapjait megismertető és népszerűsítő programsorozatunk témája a téli feladatok bemutatása volt.

Tóth Adrienn, a Népfőiskola biokertésze ismét tudatosította az érdeklődőkben az ökokultúrás növénytermesztés lényegét.

Az előadó részletesen ismertette a kertészetben látható zöldségek tulajdonságait, kártevők elleni védelmét és téli tárolhatóságát.

A párás, hűvös üvegházi bejárás után bizony a kis csapatnak jól esett a fűtött Kölcsey házban leülni a vendégváráshoz ízlésesen előkészített asztalhoz egy forró tea, zsíros kenyér és frissen szedett zöldségek mellé.

Az egymással megosztott személyes tapasztalások, az új ismeretek még inkább felkeltették az érdeklődést a résztvevőkben az ökotudatos kertészet iránt.


2015-12-04 Alkalmazkodás szárazságtűrő, alternatív növények termesztésével a Homokhátságon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdásza Csányi György tartott tájékoztató előadást a Homokhátságon termeszthető szárazságtűrő, alternatív növényekről.

Az előadásunk célja az volt, hogy irányvonalakat, lehetőségeket mutassunk, hogyan is lehet a tájon magas minőségű és fenntartható haszonnövényeket környezettudatosan termelni úgy, hogy egy család meg tudjon élni belőle.

Csányi György falugazdász előadásában szemléletesen kifejtette, hogyan vannak jelen a Homokháton a növénytermesztés kockázati tényezői. Kellő alapossággal részletezte a Homokhátsági Speciális Célprogramot, amelyet pontosan ezeknek a hátrányoknak a kiküszöbölése érdekében indítottak útjára a szakemberek.

Az előadó rávilágított mindazon kezdeményezésekre, gazdaságokra, amely a programnak köszönhetően váltak életképessé.


Ifjúsági közösségi programok a beszámolóban:


2015-10-14 Az erdő és a gombák – rendhagyó környezetismereti óra

Rendhagyó környezetismereti órára hívtuk a 6. osztályos tanulókat Lakiteleken, egy kis erdő közepén található Pálinkavárosba.

Programunk célja az volt, hogy a gyermekek rendhagyó módon ismerkedjenek meg a környékükön található gombákkal.

Lendvai Edit, a Népfőiskola IKSZT programvezetője, aki gombaszakellenőr is, az előző nap délutánján gyűjtött gombákból kiállítást rendezett be a Pálinkaház színházteremben. A közel két órás, színes képekkel illusztrált előadás során a gyermekek és tanáraik megismerkedtek a gombák rendszertani helyével, testfelépítésükkel, szaporodásukkal, élőhelyeikkel és életmódjukkal.

A gyermekek és tanáraik nagy érdeklődéssel fogták kezükbe a természet adta ajándékot, táplálékot.


2015-11-16 Az erdő és a gombák - gombaismereti túra

Gombaismereti túrára hívtuk a 7. osztályos tanulókat a helybéli Tőzegbánya ártéri rétjére és a Tőserdőbe. Célunk az volt, hogy a gyermekek érdeklődését felkeltsük a természetjárás-, és az élővilág nagyon érdekes képződményei, a gombák iránt.

Túravezetőnk Lendvai Edit túravezető és gombaszakellenőr volt. Már túránk kezdetén felhívta a figyelmünket, hogy gombát csak a természet kizsákmányolása nélkül lehet szedni, mert valamennyinek fontos szerepe van az élelmiszerláncolatban.

Barangolva a rét vizenyős területein érdekesebbnél érdekesebb gombákra hívta fel a figyelmünket és mutatta be, hogyan is kell helyesen gombát gyűjteni.

Nagy élmény volt a gyermekek számára saját élőhelyén felfedezni, szedni és számos információt gyűjteni a gombákról éppúgy, mint szedésének szabályairól.

A lelkes kis csapatunk végállomásán, a Tőserdőben további ismeretekkel gazdagodva nézték át újra a szakellenőrrel gombagyűjteményüket.


2015-11-14 Lovas életérzés – Látogatás a Bársony Lovasudvarban

A lakiteleki általános iskolás gyerekek tornaóra keretében a Népfőiskolán sajátíthatják el a lovaglás alapjait. A lovas életérzés programunkkal szerettünk volna olyan példaképet bemutatni a lovaglás iránt érdeklődőknek, aki mindezt fiatalon élethivatásául választotta. A lakiteleki IFI tagja, egyben meghívónk és segítőnk - tanítónk a nap folyamán, saját tanyáján mesélt és mutatta be a lovas sport lehetőségeit, kihívásait. Bársony Anett követendő példaként szolgál a fiatal korosztály számára, aki ifjú kora ellenére kitartó munkájának és abban való hitének köszönhetően kijutott Kínába, ahol a lovas magyar nép hírnevét öregbítette. A délután folyamán lovaglás közben számtalan élménnyel gazdagodtunk és felszabadultan éltük át a természet nyújtotta szépségeket.

Lelkes kis csapatunk jelezte vendéglátónknak, hogy egyeztetett időpontban, máskor is szívesen ellátogatna a Bársony Lovasudvarba.

 A közművelődési programok szervezése szolgáltatás sokszínű lehetőségeket nyújtott azoknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken.


2015-12-02 ÖkoKör 3.

A Népfőiskola IKSZT programjai között szerepel az ÖkoKör – háztartászöldítés örömmel, amelyet Lendvai Edit a Népfőiskola munkatársa koordinál. Programunkkal szeretnénk, ha egyre több ember mindennapjaiba beépülne a környezettudatosság, a fenntartható életmód fontossága. Az ÖkoKör tagjai már harmadik alkalommal találkoztak a Kölcsey házban.

Első alkalommal megismerkedtek a Global Action Plan International nemzetközi civil szervezet által koordinált kezdeményezéssel.

A 10 találkozást felölelő 2-3 hónapos tanulókörben a résztvevők megosztják egymással környezettudatos fortélyaikat, egymást segítik a változtatás útján. A változás erejét, az egyéni cselekvés erejét közvetlenül tapasztalják meg.

Második alkalommal az ÉLELMISZERekről, a harmadik alkalommal a VÍZről volt szó.

A gondolatébresztő bevezetések után ki-ki hozzátette meglátásait, gondolatait. Mindenkiben megfogalmazódott, hogy min szeretne változtatni, hogyan próbál ezért tenni.


2015-12-05 Mikulás a Népfőiskolán

Szombaton délután három órától érkeztek a családok a Mikulásváró ünnepségre és az azt megelőző kézműves foglalkozásra. Programunk célja az volt, hogy a gyermekek figyelmét ráirányítsuk a közös ünneplés, a kölcsönös ajándékozás örömére advent hangulatában. Ezért varázsoltuk újjá az otthonról hozott, elkopott karácsonyi gömböket szebbnél szebb új márványos mintákkal Lendvai Edit foglalkozásvezető segítségével.

Majd a még dísztelen fenyőfára közösen felfüggesztettük a csillogó gömböket. Vendégfogadáshoz méltóan, szépen ünneplőbe öltöztettük a kis fenyőt.

Mikor végeztünk megérkezett a Mikulás. Megannyi csillogó szempár nézett kérdően az érkező Mikulásra. Versek, dalok csendültek fel köszöntve, megajándékozva a Nagyszakállút.

A Mikulás kedves hangján, mindenkit nevén szólítva adta át a megérdemelt csomagot, majd elköszönt, hiszen nagyon sok gyermek várta még ezen a napon.


2015-12-09 Natúr Higiénia…Téli bőrápolás – Krémkészítés

A téli hónapokban több gondoskodásra van szüksége bőrünknek. Ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy szintetikus anyagoktól mentes natúrkozmetikumokat válasszunk.

A „Natúr higiénia” programsorozatunkban ezért most a természetes alapanyagokból összeállított téli arc és kézápoló krémeket készítettük el Lendvai Edit foglalkozásvezető irányításával.

Az előadó részletesen bemutatta az alapanyagokat és annak jótékony hatásait a bőrre.

Az est folyamán lábunk ápolására, kényeztetésére is készíthettünk egy gyógynövényekből álló lábfürdető gyógynövény-keveréket.

Gyógyteázás közben élénk beszélgetés alakult ki, ahol mindenki hozzátette tapasztalatait az elhangzottakhoz. A kiállított könyvek újabb információk gyűjtésére ösztönözte a résztvevőket.

Az est befejezéseként az elkészített krémekkel, lábfürdő teakeverékkel, és mindezek pontos leírásával távozott mindenki a rendezvényről.


Lakosság, vállalkozások információhoz való hozzájutásának elősegítése programban családi vállalkozásokat igyekeztünk bemutatni.


2015-12-29 Hogyan működik egy családi vállalkozás

A Tiszavölgy és a Homokhátság találkozásánál kialakult Lakitelek területének 80%-a mezőgazdasági rendeltetésű. A földek minősége igen eltérő, amely így az itt termelhető nővények (zöldség, gyümölcs, gabona) termelhetőségét teszi lehetővé. A helybéli Tsz működése idején számos család jövedelemkiegészítő forrása volt a szabadidőben, kiskertekben folytatott mezőgazdasági termelés. Mára ez jelentősen lecsökkent, holott a feltételek ma is adottak.

Azért kértük fel Madari Andor helybéli mezőgazdasági vállalkozót, aki egyben alpolgármester is, jól működő családi vállalkozásának bemutatására, hogy ösztönözze és életképes tapasztalataival, információival segítse a helyi vállalkozásban, gondolkodó vagy az iránt érdeklődő lakosokat. Tájékoztassa a már mezőgazdasági vállalkozást működtető családokat a jövőbeni pályázati lehetőségekről.

Madari Andor rávilágított mindazon lehetőségekre, amely Lakitelek, mint közlekedési csomópont, adódik. Saját tapasztalataira alapozva vázolta, hogy melyek azok az erőforrások, amelyek fenntarthatóvá teszik a családi vállalkozást. Melyek azok az információforrások, amelyek szükségszerű eszközei a hosszú távú vállalkozásoknak.

Az előadás kötetlen óévzáró, családias hangulatú beszélgetéssel zárult.


A könyvsarok szolgáltatást továbbra is népszerűsítjük.


2015-12-08 Olvass tovább….. - Rendhagyó irodalomóra a 6/a osztályban.

Hosszas együttgondolkodás és beszélgetés a pedagógusokkal és a bábművésszel hívta éltre ezt a programot.

Célunk, a pedagógusok kérésével megerősítve pontosan az volt, hogy olvasási élményt nyújtsunk hagyományos, unalmasnak tartott iskolai keretek között azoknak is, akik olvasási nehézségeik miatt messze elkerülik a könyvvel, az olvasással kapcsolatos rendezvényeket.

„Az olvass tovább…” olvasási kedvébresztgető rendezvényünkkel a lakiteleki általános iskola 6/a osztályába látogattunk.

Az iskola pedagógusaival együttműködve, előzetes megbeszélés után, ezért kértük fel Szabados Zoltán Lakiteleken élő bábművészt, hogy színészi gyakorlatával és tapasztalatával tegye élményszerűvé Arany János Toldi - trilógiájának olvasását egy rendhagyó irodalomóra keretében.

A legnagyobb sikert az aratta, amikor az előadó bemutatta, hogy hogyan is adná elő egy operaénekes, egy rapper, vagy akár egy népzenész az eddig elhangzottakat.

Ezt követően a gyermeki fantáziára volt bízva, hogy padsoronként együttműködve, ők hogyan szeretnék bemutatni a többieknek a kiválasztott versrészletet.

Taps, humor és őszinte elismer követte az egyre ötletesebbé váló előadásmódokat.


Közösségi internet hozzáférés biztosítása szolgáltatás keretében ismét táblázatkezelő tanfolyamot hirdettünk.


2015-11-10 Excel függvények a mindennapokban (minitanfolyam)

Mára már szinte minden családban jelen van valamilyen formában a számítógép és annak használata.  Azonban még családon belül sem mindenki ismeri a számítógép nyújtotta lehetőségeket, viszont igényük van rá.

Ezért tanfolyamunkra azokat az embereket igyekeztünk megszólítani, akik szeretnék megismerni és alkalmazni azokat az egyszerű műveleteket, amelyeket az Excel segítségével úgy a család, mint a munkahelyi feladataikban hasznosítani tudnak.

Czinege Sándor informatikus közérthető nyelven és példákkal gazdagon illusztrálva szemléltette az Excel nyújtotta lehetőségek gazdag tárházát.

A családias légkörben zajló mini tanfolyamon mindenkire kellő idő jutott, hogy kérdéseire megfelelő választ, gyakorlati megoldást, vagy éppen az őt foglalkoztató feladataira megoldási javaslatot kapjon az informatikustól.


A Kösöntyű tánccsoport részére a közösségfejlesztési folyamatok elősegítésére a karácsonyi szokásokról szerveztünk előadást.


2015-12-9 Karácsonyi szokásrend

Az 1993 - óta heti rendszerességgel összejövő, egyre bővülő Kösöntyű néptánccsoport összetartó pillére a közös együttléten túl, a népi hagyományok, táncok, megismerése, ápolása és átadása.

Fejlődésük következő állomása a civilszervezetté válás lenne, amely elhivatott hagyományápolásuknak új keretekben új lehetőségeket nyújthat.

A Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány kuratóriumának elnökét, dr. Gálboryné Manninger Zsuzsannát azért hívtuk meg a Kösöntyű néptánccsoportba, hogy mutassa be, mint Alapítvány, hogyan végzik hagyományőrző munkájukat. Tapasztalataikkal erősítsék a Kösöntyű tánccsoport civil szerveződését.  December az ünnepi készülődés jegyében zajlik, így ez alkalomkor sem maradhatott el egy hagyományőrző csoport rendezvényéről a karácsonyi szokások felelevenítése.

A rendezvény valamennyi résztvevőben erősítette az összetartozás élményét.


Egészségfejlesztési program keretében téli túrát szerveztünk.


2015-12-12 Kirándulások a helyi természetvédelmi területekre 3.

2015. december 12-én, szombat 9 órakor, a Holt Tisza partján gyülekeztünk és vártuk azokat az érdeklődőket, akik a téli hónapokra jellemző hideg és köd sem riasztott el egy közös délelőtti túrázástól.

Bartol István, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre utunk kezdetén kellő részletességgel bemutatta a Nemzeti Park által kihelyezett információs táblán a Tisza medreiből kialakult természetes és mesterséges holtágakat, ártéri erdőket, hullámtéri kaszálókat. Vázolta, hogy túraútvonalunk olyan puhafás ligeterdőket, bokorfüzeseket, fűz-nyár és éger ligeteket érint, amelyek leginkább őrzik a holtág jellegzetességeit.

Az idő múlásával úgy éreztük, hogy mi is átvettük a természet békés nyugalmát. Nem beszélgettünk a hétköznapokról, csak kellő csendességgel figyeltük, hallgattuk az erdő és annak lakói hangját.


Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – munkaerő piaci információs pont kialakítása szolgáltatáshoz


2015-12-22 Miben változik a Munka Törvénykönyve 2016. január 1-jétől

A médiában számos híranyag hangzott el arról, hogy 2016. január 1-jétől megváltozik a Munka Törvénykönyve. Ezért fogadóórát szerveztünk a helybéli munkavállalóknak, hogy egy szakember támogató segítségével tudja értelmezni igényei alapján a jogszabályi változásokat.

Célunk az volt, hogy a munkavállalók az ismeretek birtokában kellő magabiztosságot szerezzenek a munkavilágában.  Egyéni élethelyzetükre alapozva tudják magukat menedzselni a munkaerő-piacon.

Marosi Lajosné, a Népfőiskola munkaügyi előadója, a szakmai ismereteken túl természetes közvetlenségével és empátiájával nyújtott minden felmerülő kérdésre kiterjedő alapos tájékoztatást.

Ezeken a programokon kívül lehetőség volt bárki számára a térítésmentes számítógép és internethasználatra, illetve segítséget nyújtottunk a különböző információk keresésében.

Az előző évekhez hasonlóan ebben az időszakban is helyszínt biztosítottunk lakiteleki civil szervezeteknek, hogy nagyobb teret igénylő programjaikat kényelmesen megvalósíthassák.


Vissza

 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2019. Szeptember >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink